SĂRBĂTOARE… În acest an, pe 11 iulie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui sărbătorește 25 de ani de existență. ITM Vaslui organizează „Ziua porților deschise” la sediul inspectoratului, zi în care angajatorii și salariații vor beneficia, din partea inspectorilor de muncă, de informare și îndrumare si bune practici în domeniul securității și sănătății în muncă. De asemenea, în această zi, inspectorii de muncă din cadrul ITM Vaslui vor întreprinde acțiuni de informare și la sediile angajatorilor de pe raza județului. În cadrul acestor întâlniri, vor avea loc discuții interactive cu privire la noutățile legislative în materie. Inspectorii de muncă vor răspunde întrebărilor angajatorilor și angajaților, urmărind clarificarea problemelor cu care aceștia se confruntă.
Cu acest prilej, pe data de 11 iulie 2024, ora 10:00, la sediul ITM Vaslui, va fi organizat un simpozion aniversar, vor fi discutate riscurile noi si emergente în domeniul securității și sănătății în muncă și în domeniul relațiilor de muncă: lucru pe platforme digitale, expunerea la nanoparticule, stres asociat muncii ocupaționale, hărțuire și violență la locul de muncă etc. În continuare, ITM Vaslui își propune ca obiectiv principal menținerea nivelului înalt de încredere în rândul angajatorilor și lucrătorilor, să răspundă responsabil, prompt și obiectiv solicitărilor pentru asigurarea unei munci sigure și decente. La nivel județean avem o permanentă colaborare cu autoritățile și instituțiile publice, în mod deosebit cu Instituția Prefectului, Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui, Biroul pentru Imigrări al județului Vaslui, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Casa Județeană de Pensii, Direcția de Sănătate Publică, atât pentru informarea reciprocă cât și pentru verificarea respectării normelor legale în vigoare. Mulțumim, pe această cale, autorităților și instituțiilor publice județene pentru buna colaborare în desfășurarea acțiunilor comune.
Ce reprezintă Inspecția Muncii
Inspecția Muncii îndeplinește funcția de autoritate de stat prin care se asigură exercitarea controlului în domeniile relațiilor de muncă, securității și sănătății în muncă și supravegherii pieței și își desfășoară activitatea potrivit statutului propriu, în baza prevederilor art. 41 din Constituția României. Reglementarea Inspecției Muncii își are originea și din faptul că România a ratificat o serie de acte ale Organizației Internaționale a Muncii (de ex. Convențiile cu nr. 81 și 129). Inspecția Muncii din România și inspectoratele teritoriale de muncă au același mandat cu cel al instituțiilor similare din statele membre ale Uniunii Europene, motiv pentru care, în strategia și programul anual de acțiuni, sunt incluse prioritățile și obiectivele identificate la nivel național conform politicii Uniunii Europene. Inspecția Muncii funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, subordonată Ministerului Muncii și Protectiei Sociale, având în subordine inspectoratele teritoriale de muncă, instituții cu personalitate juridică.