MĂSURI… Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui lansează un semnal de alarmă în privința respectării normelor de sănătate și securitate în muncă ale angajaților, în contextul temperaturilor caniculare recente. Conform inspectorilor ITM, în vreme de caniculă sunt recomandate pauze frecvente la umbră, hidratare corespunzătoare și adaptarea programului de lucru acolo unde este posibil.

ITM Vaslui atrage atenția angajatorilor să respecte prevederile „Ordonanței de Urgență nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme ridicate pentru protecția persoanelor încadrate în muncă”, deoarece în județul Vaslui indicele de confort termic (ITU) a atins și a depășit valoarea critică de 80 de unități. Orientând activitatea instituției spre prevenire, acțiunile ITM Vaslui au urmărit îmbunătățirea securității și sănătății în muncă în special în domeniile de activitate cu riscuri majore de accidentare și îmbolnăvire profesională, prin conștientizarea angajatorilor și lucrătorilor asupra importanței asigurării unor locuri de muncă sigure și sănătoase și a necesității respectării legislației în domeniu. „Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui vă reamintește câteva dintre măsurile de protecție a lucrătorilor prevăzute de legislația în vigoare și care trebuie respectate de către angajatori în această perioadă în care sunt prognozate de către Administrația Națională de Meteorologie temperaturi extreme ridicate care vor afecta și regiunea noastră. În sensul Ordonanței de Urgentă nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme ridicate pentru protecția persoanelor încadrate în muncă”, prin temperaturi extreme ridicate, se înțeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depășesc +37°C sau corelate cu condiții de umiditate, pot fi echivalate cu acest nivel”, au precizat preprezentanții ITM Vaslui.
Ce trebuie făcut?
În perioadele cu temperaturi extrem de ridicate, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă: reducerea intensității și a ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer. Pentru menținerea stării de sănătate a lucrătorilor, sunt necesare următoarele: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecție; asigurarea de dușuri. Angajatorii care nu pot asigura condițiile menționate de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai lucrătorilor, vor respecta măsurile dispuse în Ordonanța de Urgență nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.) în conformitate cu art. 6 din Ordonanța de Urgență nr. 99/2000. Pentru a evita pericolele iminente, ITM Vaslui recomandă tuturor angajatorilor să-și organizeze activitatea respectând drepturile propriilor angajați, fără a pierde din vedere faptul că neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă în perioada cu temperaturi extreme crescute constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei încălcarea prevederilor art. 8 din O.U.G. nr. 99 din 29 iunie 2000, dacă faptele nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracțiuni. În perioada următoare, inspectorii de muncă vor demara acțiuni de control la firmele care desfășoara activități în astfel de situații.
PNL partid fascist?