spot_imgspot_img
15.5 C
Vaslui
25-apr.-2024

Jaf în pãdurile ANIF

- Advertisement -

HAOS De mai bine de patru ani, pãdurile apartinând Agentiei Nationale pentru Îmbunãtãtiri Funciare (ANIF) nu sunt pãzite de nimeni, drept urmare devalizarea se face „ca-n codru”. Uneori, jaful din pãdurile statului se face cu acordul mai mult sau mai putin tacit al inspectorilor ANIF, de multe ori cu ajutorul si utilajele pãdurarilor din zonã. Costel Bulai, postasul din comuna Gherghesti, a sesizat în mai multe rânduri organele competente, fãrã însã a se lua vreo mãsurã. Un rãspuns al Directiei Silvice Vaslui primit de Costel Bulai recunoaste lipsuri în gestiunea pãdurarilor din Gherghesti. Jaful cel mare este însã în pãdurile ANIF-ului, iar inspectorul de zonã, Adrian Ciocoiu, nu ia nicio mãsurã sã-l stopeze.

În comuna Gherghesti, pãdurile, mai ales cele ale statului, sunt tãiate fãrã milã, de multe ori cu complicitatea pãdurarilor din zonã, cei care ar trebui sã rãspundã de fondul forestier închizând ochii sau fiind chiar complici. În mai multe rânduri, cetãtenii din zonã au sesizat organele statului, atunci când cãrute ori chiar vehicule mari transportau lemne fãrã documente de provenientã, fãrã a fi luate mãsuri. Vizate sunt în special pãdurile apartinând ANIF, care, de mai bine de patru ani nu mai sunt pãzite de nimeni, cu toate cã legea cere acest lucru: angajarea unei firme de pazã ori încheierea unui contract în acest sens cu directiile silvice de pe raza de apartenentã. Adrian Ciocoiu, fostul director al ANIF Vaslui, si actual inspector pe zona Bârlad, ar fi trebuit sã se preocupe de acest fapt, ori mãcar sã inspecteze periodic fondul forestier de care rãspunde, lucru care nu se întâmplã. În aceste conditii, nu este de mirare cã furturile de lemne din pãdurile statului se înmultesc, fondul forestier al ANIF fiind cu precãdere afectat.

Sesizãri fãrã rezultat

Costel Bulai, postasul din comuna Gherghesti, vãzând cã transporturile ilegale de lemne nu contenesc, a sesizat în mai multe rânduri organele competente, fãrã vreun rezultat vizibil: tãierile au continuat, transporturile de lemn, la fel, uneori chiar cu utilajele cantoanelor silvice din comunã. În urma unei astfel de scrisori adresate Ministerului Mediului, înregistratã cu numãrul 81278 din data de 03.06.2013, s-a luat o jumãtate de mãsurã, respectiv verificãri în pãdurile administrate de Directia Silvicã Vaslui, nu însã si în cele ale ANIF. Chiar si asa, verificãrile au scos la ivealã lipsuri în gestiunea celor doi pãdurari, la cantonul silvic Corodesti fiind descoperiti 7 arbori tãiati ilegal de pãdurarul Costel Vrabie, dintre care patru stejari uscati scosi din pãmânt. La cantonul Chetrosu, jaful era chiar mai mare, la controlul de fond fiind descoperiti 38 arbori tãiati ilegal, din care 36 nejustificati de pãdurarul Ionel Tudor. „Dacã la ei în canton au tãiat copaci, vã dati seama ce-au fãcut în pãdurile ANIF-ului, nepãzite de nimeni si care sunt chiar alãturi. Oricine trece pe acolo, vede cu ochiul liber cioatele si urmele cãrutelor. Chiar eu am anuntat, în mai multe rânduri, atât conducerea Ocolului Silvic Bârlad, sau a Directiei Silvice, cât si organele de politie, atunci când am vãzut copaci cãrati cu tractorul ocolului silvic, chiar de angajatul lor. Din câte am auzit, si inspectorul ANIF Adrian Ciocoiu este amestecat în treaba asta, altfel nu se explicã de ce nu se face nici o verificare, si nu se doreste pazã în pãdurile statului”, a declarat postasul Costel Bulai. Conform spuselor acestuia, la mijlocul lunii iulie a anuntat personalul silvic cu privire la un transport de lemne, transport care, ulterior, a fost gãsit abandonat. „Dupã doar câteva zile, în urma unui apel la politie, am indicat chiar si persoana la care fuseserã duse lemnele, în persoana unchiului angajatului cantonului. A venit politia, a gãsit lemne fãrã acte de provenientã, si… asta e! Nu am auzit sã se ia vreo mãsurã, pentru cã, chipurile, lemnele erau aduse de la Brosteni. Cum sã fie aduse de la Brosteni, dacã tractorul cantonului plin cu lemn de salcâm a trecut pe lângã mine si a intrat pe poarta omului? Credeti cã lemnele erau tãiate din pãdurile de care rãspund pãdurarii Vrabie si Tudor? Nu, de alãturi, de la ANIF, pe care nu le pãzeste nimeni!”, mai povestea postasul Bulai.

Autoritãtile, fãrã reactie

Contactat, directorul general al ANIF, Barbu Adi Florinel, a declarat cã va verifica dacã au fost fãcute sesizãri la nivelul agentiei si vor lua mãsuri în consecintã. „Dacã sunt sesizãri, se va face un control de fond, pentru a se verifica exact situatia în teren. Este adevãrat cã, la acest moment, nu este încheiat vreun contract sau protocol cu privire la paza pãdurilor apartinând ANIF-ului, dar aceastã situatie este în curs de remediere. Nu vã pot da detalii exacte cu privire la situatia prezentatã, urmeazã sã mã informez, si vã voi da un rãspuns oficial”, a declarat Barbu Adi Florinel, directorul general al ANIF. În acelasi timp, Directia Silvicã Vaslui nu are competente de pazã si întretinere decât asupra suprafetelor de pãdure cu care sunt încheiate contracte în acest sens, si astfel nu rãspunde de tãierile ilegale din pãdurile apartinând ANIF. Cât priveste lipsurile din gestiunile celor doi pãdurari, acestea le vor fi imputate, conform normelor în vigoare. „Trebuie fãcut ceva, ca jaful din pãdurile statului sã fie stopate. Din pãcate, s-a ajuns ca furturile sã fie practicate chiar de cei pusi sã pãzeascã pãdurile, pãdurari, si chiar cei de la ANIF… Am de gând sã mã adresez tuturor institutiilor abilitate, la ANIF la Bucuresti, la ITRSV, la Romsilva, politiei, poate totusi cineva va lua mãsuri”, era decis Costel Bulai.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.