spot_imgspot_img
20.1 C
Vaslui
24-apr.-2024

JAFUL DE LA ALBESTI (facsimil)

- Advertisement -

ILEGAL Luând parcã exemplul fostului primar de la Codãesti, si alti edili se pare cã au considerat domeniul public drept propria mosie. Este cazul fostului primar de pânã în 2008 al comunei Albesti, Romeo Iftene, care a închiriat, ilegal, 300 ha de islaz asociatiei crescãtorilor de animale din comunã condusã de, surprizã, chiar sotia sa, Margareta. Pentru a face acest lucru, a falsificat douã hotãrâri de Consiliu Local, încheind apoi contract de concesiune pe suprafata amintitã, totul pentru a beneficia de subventii de la APIA. Procurorii DNA Iasi au dat solutie de neîncepere a urmãririi penale pentru infractiunea de obtinere de foloase necuvenite pentru cei doi soti, dar au trimis dosarul la Parchetul Vaslui, unde primarul este cercetat pentru abuz în serviciu, fals intelectual si uz de fals.

În 2007, primarul de pe acea vreme al comunei Albesti, Romeo Iftene, emite, în fals, o hotãrâre de Consiliu Local, cu numãrul 12, cu de la sine putere, prin care aproba închirierea a 300 ha de islaz comunal asociatiei crescãtorilor de animale din comunã, condusã de Iftene Margareta, chiar sotia primarului, act pe baza cãruia s-a si încheiat un contract de arendã. Un an mai târziu, Romeo Iftene mai dã, în acelasi mod, adicã fãrã a mai trece prin sedinta Consiliului Local Albesti, o a doua hotãrâre, cu numãrul 8, prin care prelungeste închirierea suprafetei respective cu încã cinci ani. În urma acestei din urmã hotãrâri, s-a încheiat un alt contract de arendare, nr. 995/28.03.2008, contract folosit ulterior pentru a cere subventii de la APIA, subventii în valoare de peste 15.000 euro anual. Practic, primul contract a fost încheiat pe doar un an, probabil pentru a verifica dacã merge ingineria financiarã pusã la cale, dat fiind cã la APIA, pentru a beneficia de subventii, este nevoie doar de dovada folosirii terenului, în acest caz, contractul de arendare, apoi prelungind, uzând tot de fals, pe încã cinci ani respectivul contract. Mai grav este faptul cã banii primiti de la APIA cã nu au fost folositi pentru scopul în care erau destinati, respectiv lucrãri de întretinere a islazului, dat fiind cã acesta aratã groaznic, plin de mãrãcini, fãrã adãpãtori. „Nici mãcar îngrãsãmântul achizitionat nu s-a împrãstiat pe islaz, ci a ajuns în curtile unor apropiati ai primarului. Ca fost consilier local, am cerut în mai multe rânduri informatii cu privire la felul în care s-a fãcut arendarea islazului, dar nu am primit nici un rãspuns. Drept urmare, am fãcut plângere la parchet, încã din luna mai 2010, în care l-am acuzat pe fostul primar si sotia acestuia de abuz în serviciu, fals intelectual si uz de fals, si obtinerea de foloase necuvenite. M-a revoltat faptul cã, fãrã sã întrebe pe nimeni, cu de la sine putere, Romeo Iftene s-a fãcut stãpân peste tot islazul comunal, pe care, mai apoi, l-a lãsat în paraginã”, declara Emil Rãducu Manolache, cel care a adus în atentia organelor de anchetã ilegalitãtile.

Cãile sinuoase ale justitiei

Dupã ce a fãcut plângere la Parchetul de pe Lângã Judecãtoria Vaslui pe data de 03.05.2010, la exact trei luni, Emil Manolache primeste un rãspuns cum cã dosarul a fost declinat cãtre Parchetul de pe Lângã Curtea de Apel Iasi. Acolo, dosarul a mai zãbovit aproape un an, pânã a fost trimis la procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Iasi, care au fãcut în sfârsit cercetãri si au audiat martorii. Concluzia procurorilor este una halucinantã: desi au demonstrat cã la baza celor douã contracte de arendã încheiate de primar cu asociatia condusã de sotia sa stau niste falsuri grosolane, contracte pe baza cãrora s-au primit subventii europene, se decide, conform Ordonantei din 12 spetembrie 2012, Neînceperea Urmãririi Penale împotriva sotilor Iftene pe motiv cã, conform ordonantei DNA „…hotãrârea de consiliu falsificatã nu este parte în legãtura cauzalã dintre actiune si urmarea produsã. Nu hotãrârea de consiliu face dovada folosirii suprafetei de teren pentru care se solicitã ajutorul financiar european ci contractul de arendã (?!). Depunerea sau folosirea de înscrisuri false care nu sunt obligatorii si nici relevante pentru producerea imediatã a infractiunii – obtinere pe nedrept a sumelor de bani – nu pot conduce la întrunirea elementelor constitutive ale infractiunii analizate”. Mai pe româneste, nu conteazã cã respectivele contracte de arendare între primãrie si asociatie au fost fãcute pe baza unor acte false, ele sunt, valabile, iar banii primiti pe baza lor nu constituie foloase necuvenite!

„Nu mã las!”

Emil Rãducu Manolache, cel care a fãcut plângerea initialã, este hotãrât sã nu-l lase pe fostul primar sã scape basma curatã. „Astept sã vãd cum justitia îsi face treaba. Este de neconceput ca, în vreme ce noi plãtim taxe si impozite, bani din care o parte ajung, sub formã de contributie, la Uniunea Europeanã, altii îsi bat joc si bagã în buzunar fonduri europene necuvenite. Ca fost consilier local, am cerut în nenumãrate rânduri clarificãri cu privire la felul în care s-a acordat aceastã concesiune, dar fãrã nici un rezultat. Din câte se pare, am avut dreptate, la mijloc fiind o mare ilegalitate si astept ca justitia sã-si spunã cuvântul!”, era revoltat Emil Rãducu Manolache. Chiar dacã, pentru una din acuzatii, procurorii DNA i-au scos pe sotii Iftene de sub urmãrirea penalã, prin aceeasi ordonantã, s-a disjuns si declinat cauza cãtre Parchetul de pe Lângã Curtea de Apel Iasi, care va trebui sã-l verifice pe fostul primar Iftene pentru infractiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si uz de fals. Asta, în ciuda faptului cã, din chiar ordonanta emisã de procurorii DNA rezultã cã, într-adevãr, Iftene Romeo, în calitate de primar, „a emis în fals înscrisul intitulat „Hotãrârea nr. 12 privind arendarea suprafetei de 300 ha pãsune comunalã Asociatiei Crescãtorilor de Animale din comuna Albesti”, datat 07.06.2007″, faptã recunoscutã chiar de fostul edil, în declaratia datã pe 03.04.2012, si probatã prin adresele primite de la primãria comunei si Prefectura Vaslui. Tot conform procurorilor, si a doua hotãrâre, cea cu nr. 8, din 21 martie 2008, prin care era practic prelungitã concesiunea celor 300 ha de islaz comunal pe încã cinci ani, a fost la rândul ei, întocmitã în fals, fãrã a fi discutatã în Consiliul Local Albesti, si fãrã a fi înregistratã undeva, la primãrie sau prefecturã. Mai mult decât atât, si semnãtura de legalitate a secretarei primãriei a fost falsificatã, Pavel Georgeta nerecunoscându-si semnãtura de pe actul fãcut de primarul Iftene, asta dupã ce, conform declaratiei date în fata procurorilor, în 2007 a fost fortatã de primar sã contrasemneze actul fals emis de acesta! Probabil, Romeo Iftene a avut drept sursã de inspiratie pe Rusu Mitu, fostul primar de la Codãesti, cel care este deja trimis în judecatã de procurorii DNA pentru însusirea, fãrã drept, a peste 3 miliarde de lei, prin acelasi gen de inginerie financiarã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.