spot_img
spot_img
13.2 C
Vaslui
10-mai-2025

Joia Mare, ziua în care Sfânta Cruce este așezată spre închinare, semn al jertfei mântuitoare a Domnului Hristos

- Advertisement -

PAȘI CĂTRE ÎNVIERE… Sutele de lăcașe din întinsul Episcopiei Hușilor sunt în aceste zile din Săptămâna Mare, mai mult ca niciodată, adevărate oaze de lumină și de alinare sufletească pentru credincioșii care merg la Denii și trăiesc fiecare moment al patimilor lui Hristos, până în clipa covârșitoarei Învieri! Dacă lunea și marțea din Săptămâna Mare, în toate bisericile, la Denii s-a vorbit despre cele din urmă învățături ale lui Iisus Hristos înainte de răstigire, iar în Sfânta și Marea Miercuri, preoții au evocat momentul în care Mântuitorul a fost vândut fariseilor și cărturarilor pentru 30 de arginți, în Joia Mare, la Denia celor 12 Evaghelii, sunt marcate patru aspecte deosebit de importante: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina Domnească la care s-a instituit Taina Împărtașaniei (Euharistia), rugăciunea din Grădina Ghetsimani și prinderea Domnului de către cei ce voiau să-l ucidă. Tot joi seara va fi așezată spre închinare Sfânta Cruce, semn al jertfei mântuitoare a Domnului Hristos. 

Din Catedrala „Sfinților Apostoli Petru și Pavel” de la Huși și până în cel mai îndepărtat lăcaș din întinsul Eparhiei, ecoul Deniilor străbate fiecare suflet de creștin. Vin credincioșii în număr mare în biserici, pentru că este vremea căinței, a smereniei și, foarte important, a iertării. „În Joia din Săptămâna Sfintelor Patimi prăznuim spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, Cina cea de Taină în cadrul căreia Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul Patimilor prin vânzarea Domnului. Spălarea picioarelor ucenicilor este o invitație la smerenie, slujire, dăruire pentru ceilalți, până la jertfă. În cadrul Cinei cea de Taină a fost instituita Sfânta Euharistie. Cina cea de Taină a avut loc după spălarea picioarelor de către Mântuitorul Iisus Hristos. La această Cină, Mântuitorul se dăruiește pe Sine sub chipul pâinii și al vinului. S-a dăruit și continuă să Se dăruiască în cadrul fiecarei Liturghii”, după cum se arată într-un amplu material, prezentat pe site-ul crestinortodox.ro.

Tradiții străvechi din Joia Mare

Trandițiile rămân, de asemenea, importante pentru credincioși, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale. În Joia Mare se ține datina vopsitului ouălor. Începe, de asemenea, pregătirea preparatelor culinare specifice. În diferite zone ale țării, din Joia mare gospodinele încep să coacă cozonacii și pasca. Începând de joi, mai spun bătrânii, nu se mai spală haine și nici nu se mai fac treburi grele în case.  În Joia Mare credincioșii merg la Denia celor 12 Evanghelii. „În 2025, Joia Mare este pe 17 aprilie. Se spune că ouăle înroșite în Joia Mare nu se strică tot anul, iar dacă sunt duse la biserică și sfințite, apoi îngropate în grădină sau gospodărie, vor fi adevărate talismane norocoase, care vor feri casa de necazuri, grindină și piatră. De asemenea, Joia Mare este o zi a curățeniei, a reflecției și a pregătirii sufletești pentru Înviere. Tradițiile ei ne leagă de rădăcini și de credință, aducând în fiecare an același mesaj: sacrificiul naște speranță, iar credința luminează drumul către renaștere (sursa: crestinortodox.ro)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.