spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
25-feb.-2024

Judecătorii, talmeș-balmeș în procesul directorului Poliției Locale Vaslui: Sorinel Catană, nevoit să părăsească din nou funcția!

- Advertisement -

CU REPETIȚIE… Directorul Poliției Locale Vaslui, Sorinel Catană, pierde procesul cu Primăria Vaslui la Curtea de Apel Iași și este nevoit să părăsească, din nou, scaunul de șef al instituției. Catană fusese repus în funcție în luna noiembrie a anului trecut, după ce judecătorii Tribunalului Vaslui au suspendat dispoziția de demitere, semnată de primarului Vasile Pavăl. Primăria Vaslui a făcut apel, iar pe 10 ianuarie 2024, magistrații ieșeni au dat câștig de cauză instituției.

Judecătorii vasluieni și cei ieșeni au o viziune total diferită asupra legii. O arată și cazul lui Sorinel Catană, directorul Poliției Locale Vaslui, care de 10 ani se judecă ba cu Agenția Națională de Integritate, ba cu Primăria Vaslui. În luna aprilie 2014, ANI l-a găsit incompatibil pe Catană după ce inspectorii au constatat că, în perioada 1.11.2012 – 15.12.2013, acesta a deținut simultan funcția de director al Poliției Locale și pe cea de ofițer în cadrul IPJ Vaslui. Sorinel Catană a contestat în instanță raportul ANI, iar din 2014 și până în anul 2022, acesta și-a căutat dreptatea în instanță, fără a avea însă cîștig de cauză. Pe 18 octombrie 2022, după opt ani de procese, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a dat cîștig de cauză ANI, stabilind, definitiv, revocarea lui Sorinel Catană din funcția de director al Poliției Locale Vaslui. Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, s-a conformat deciziei instanței supreme, iar pe 29 noiembrie 2022 a semnat decizia de revocare din funcție a fostului șef al Poliției Locale. Sorinel Catană a continuat lupta și, la fel ca primarul comunei Bogdănești, Ion Dorobanțu, care și el fusese suspendat din funcție de ANI, s-a îndreptat spre instanțele europene. Spre deosebire de instanțele românești, care au dat cîștig de cauză ANI pe bandă rulantă, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că în cazul unor funcționari publici, prinși incompatibili, decizia de a-i demite din funcție și de a le interzice dreptul de a mai exercita o funcție de demnitate publică pe o perioadă de trei ani este mult prea drastică. Cu această decizie de partea lui, Sorinel Catană a deschis, în luna iulie, anul trecut, din nou proces împotriva Primăriei Vaslui. Instanța ieșeană i-a admis de această dată recursul și a trimis cauza spre rejudecare Tribunalului Vaslui. Pe 1 noiembrie 2023, Tribunalul Vaslui a dispus suspendarea executării dispoziției nr. 680/29.11.2022, semnată de primarul Vasile Pavăl, până la soluționarea definitivă a dosarului. Această decizie a instanței vasluiene i-a permis lui Sorinel Catană să revină pe postul de șef al Poliției Locale Vaslui. Instituția condusă de Vasile Pavăl nu a fost deloc mulțumită de decizia Tribunalului Vaslui și a făcut recurs la Curtea de Apel Iași. La mijlocul acestei săptămâni, instanța ieșeană a casat decizia dată de judecătorii Tribunalului Vaslui, menținând dispoziția primarului Pavăl de suspendare a lui Catană. Decizia este definitivă, ceea ce înseamnă că Sorinel Catană va trebui să părăsească, din nou, funcția de director al Poliției Locale Vaslui. Ultimele speranțe ale acestuia se leagă acum la judecarea fondului, care va mai dura însă câțiva ani.

Unii, judecați în penal, au avut mai mult succes

În cazul lui Sorinel Catană, nu doar deciziile contradictorii ale instanțelor sunt surprinzătoare. Deși de zece ani se judecă în civil pentru a-și păstra postul, directorul Poliției Locale Vaslui se pare că nu a avut norocul unui coleg de-al său de la Poliția Rutieră Vaslui, care, deși judecat în penal, a scăpat cu cazierul curat și a revenit în funcție, după ce în cazul său a intervenit prescripția. Spre deosebire de Catană, polițistul de la Rutieră s-a judecat doar opt ani în instanțele din România. Din asta rezultă legislația din țara noastră este mult mai blajină cu cei care comit fapte penale și extrem de drastică cu cei care sunt trași la răspundere pe latură civilă. Poate așa se explică și de ce partidele extremiste sunt din ce în ce mai bine cotate în sondaje.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri