Județul Vaslui are două centre de vaccinare speciale, inaccesibile pentru populația generală

LA SECRET… Județul Vaslui a pornit în campania de vaccinare împotriva COVID-19 cu patru centre, iar în prezent numărul lor a crescut la 10. Două dintre acestea au fost ținute la secret până acum, departe de ochii vasluienilor. Ele au fost făcute publice abia după ce, la nivel național, s-a dezbătut un subiect sensibil, cel al unei categorii de privilegiați, care au sărit peste rând la vaccinare. Este vorba despre Centrul Militar Vaslui și Centrul din cadrul Regimentului 52 Artilerie Mixtă “General Alexandru Tell” Bârlad, unde în ultima săptămână au fost vaccinate 36 de persoane.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, declara săptămâna trecută, că una dintre vulnerabilitățile campaniei de vaccinare este că există centre cu circuit închis, unde nu are acces toată lumea și al căror număr este mai mare decât al centrelor cu circuit deschis. “Avem în acest moment mai multe centre cu circuit închis decât cu circuit deschis. Ce înseamnă centre cu circuit deschis? Înseamnă că toată lumea se poate programa. Centre cu circuit închis înseamnă că doar o parte din populația României, doar anumite categorii, se pot programa. Lucrul acesta ne îngrijorează. Nu există o hotărâre de guvern sau o hotărâre a Ministerului Sănătății care să fi aprobat așa ceva. Este un lucru care ne îngrijorează pentru că să privim lucrurile așa cum sunt – fie merg mai multe vaccinuri către centrele închise, centrele care nu sunt disponibile populației, și asta înseamnă că vom avea vaccinuri care pleacă de la categoriile vulnerabile către alte categorii de populație, ceea ce nu este doar imoral, ci este și ilegal”, spunea Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății. 

Județul Vaslui are două centre cu circuit închis

În comunicarea de luni a Direcției de Sănătate Publică Vaslui, cu privire la campania de vaccinare din județul nostru, pe lângă centrele care erau deja făcute publice și cunoscute de toată lumea, au mai apărut două, care cel mai probabil se adresează personalului din cadrul armatei. Unul dintre ele a fost înființat la Centrul Militar din Vaslui, celălalt, în cadrul Regimentului 52 Artilerie Mixtă “General Alexandru Tell” Bârlad. În rândurile următoare vom reda comunicatul DSP Vaslui:

“De la debutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, în județul Vaslui au fost vaccinate în total 7572 persoane, din care 6486 persoane cu prima doză și 1086 persoane cu doza a doua. În perioada 25.01.2021 – 31.01.2021, au fost imunizate 3006 persoane împotriva COVID – 19, din care 1086 persoane la rapel, distribuția pe centrele de vaccinare fiind următoarea:

Spitalul Județean de Urgență Vaslui – 474 persoane;

Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad – 282 persoane;

Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Huși – 216 persoane;

Spitalul de Psihiatrie Murgeni – 36 persoane;

Centrul de Revitalizare Corporală Bârlad – 168 persoane;

Regimentul 52 Artilerie Mixtă ,,General Alexandru Tell” Bârlad -18 persoane;

Centrul Militar Județean Vaslui – 18 persoane;

Clubul Pensionarilor Vaslui – 696 persoane;

Sala de Sport – Școala Episcop Iacov Antonovici, Bârlad – 768 persoane;

Sala de Sport – str. Al. Ioan Cuza, nr. 12, Huși – 330 persoane.

Pentru perioada 01.02.2021 – 07.02.2021 sunt programate pentru vaccinare 1891 persoane eligibile”.

O problemă de moralitate

Deranjant în această situație nu este faptul că 36 de militari s-au vaccinat împotriva coronavirusului, pentru că suntem de părere că armata face parte, cât se poate de meritat, din categoria lucrătorilor esențiali ai acestei țări. Problemele de moralitate apar atunci când ne uităm spre miile de persoane în vârstă, vulnerabile și bolnave cronic care nu mai găsesc locuri libere pe platforma de programare pentru vaccinare. Zilnic, la redacția ziarului nostru sună zeci de vasluieni care reclamă faptul că nu își pot vaccina părinții și bunicii împotriva coronavirusului pentru că sunt foarte puține doze. Din disperare, mulți au făcut programări pentru lunile martie-aprilie în centre din afara județului, rugându-se lui Dumnezeu ca până atunci cei dragi să nu se infecteze cu virusul din China.

 
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ