STATISTICI… Abonat la locul I în topul judetelor cu cea mai ridicatã ratã a somajului (6,3%), Vasluiul nu reuseste sã creascã nici în privinta mediilor salariale. Potrivit unui studiu realizat de eJobs, judetul se aflã la coada acestui clasament, alãturi de Gorj, Mehediniti, Bacãu si Ialomita. Media salarialã în aceste judete oscileazã între 2.700 lei si 3000 lei, cu mult sub cea din Bucuresti, Cluj sau Timis. „Aceste valori sunt corelate cu un numãr semnificativ mai mic de joburi disponibile în aceste judete, de companii care au sediul sau sucursale aici, dar si de distributia candidatilor pe nivele de experientã. Vorbim despre zone din care vin multi candidati care se calificã în special pentru joburi entry level„, a explicat Bogdan Badea, CEO eJobs. Domeniile cu cele mai multe pozitii deschise în aceste judete sunt retailul, serviciile, turismul sau industria alimentarã.
Judetele cu cele mai mari salarii în 2022 au fost Bucuresti, cu o medie salarialã netã de 4.500 de lei; Cluj, cu 4.100 de lei, Timis (4.000 de lei), Sibiu, Brasov, Iasi si Ilfov – fiecare cu câte 3.500 de lei net. Aproape identic aratã si topul judetelor care au angajat cel mai mult anul acesta. Pe primul loc se aflã Capitala, urmatã de Cluj si Timis, urmãtoarele douã locuri fiind disputate de Iasi si Ilfov. Alte judete în care salariul mediu net depãseste pragul de 3.000 de lei sunt Bihor (3.500 de lei), Constanta (3.200 de lei) si Dolj (3.200 de lei).
IT-istii sunt cei mai bine plãtiti angajati
Cel mai bine plãtiti în 2022 au fost angajatii din IT, care, cu un salariu mediu net de 6.000 de lei pe lunã, dominã detasat ierarhia. Cei care lucreazã în project management ocupã cea de-a doua pozitie, cu o medie salarialã de 5.000 de lei. Angajatii din banking cîstigã, în medie, 4.300 de lei lunar, iar cei din telecomunicatii si constructii 4.200 de lei. Salarii medii de 4.000 de lei au mai fost înregistrate în inginerie, auto / echipamente, medicinã, e-commerce, audit / consultantã ori asigurãri. „În ceea ce priveste cîstigurile salariale, piata muncii a avut dintotdeauna un paradox care e putin probabil sã se schimbe într-un viitor apropiat. Mai exact, domeniile care au angajat cel mai mult nu au fost întotdeauna si cele în care s-a cîstigat cel mai bine. Asta pentru cã acolo unde vedem volume foarte mari în recrutare, vorbim si de o pondere mare a angajatilor pe pozitii entry level. De aceea, vom regãsi domenii precum retailul, serviciile, industria alimentarã sau turismul în topul celor mai mari angajatori din România, la distantã considerabilã de urmãtoarele clasate, însã undeva în a doua parte a ierarhiei atunci când facem o evaluare în functie de salarii”, a mai explicat Bogdan Badea.