spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Kaufland Vaslui, amendat cu 10.000 de lei pentru ouăle antedatate

- Advertisement -
CONTROALE… În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că data de expirare fusese, într-adevăr, modificată cu scopul de a crește viața la raft a ouălor.

CONFIRMARE… Cazul ouălor antedatate, prezentat în ediția de ieri a ziarului Vremea Nouă, a ajuns și în atenția inspectorilor Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, care marți dimineața, la prima oră, au mers în control la Kaufland. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că data de expirare fusese, într-adevăr, modificată cu scopul de a crește viața la raft a ouălor. Din păcate, de pe data de 13 ianuarie și până ieri, tot lotul de ouă din județul Dâmbovița a fost epuizat, astfel că inspectorii au dat amendă doar pentru neverificarea mărfii la recepție și etichetare necorespunzătoare. Dacă găseau și ouăle, atunci falsul era dovedit și se putea vorbi inclusiv de săvârșirea infracțiunii de fraudă alimentară.

În România și implicit în județul Vaslui, escrocii motivați de câștiguri economice se infiltrează în piața alimentelor printr-o varietate de mijloace, inclusiv contrafaceri, diluții și etichetări greșite. Acest lucru nu doar că afectează buzunarul consumatorului, dar reprezintă și un atentat la sănătatea și siguranța publică. În ediția de ieri a ziarului Vremea Nouă, am prezentat cazul unui producător de ouă din județul Dâmbovița care, pentru a crește termenul de valabilitate, și-a antedatat produsele. Inspectorii DSVSA Vaslui s-au sesizat în urma articolului, iar marți dimineața, la prima oră, au descins la Kaufland, magazinul care vindea aceste ouă. Ce au găsit inspectorii la fața locului și ce măsuri au fost luate, ne spune Mihai Ponea, șeful Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui. „În urma articolului publicat de ziarul Vremea Nouă, marți, la prima oră, inspectorii DSVSA Vaslui au mers în control la Kaufland. În urma celor costatate, magazinul a fost amendat cu 10.000 de lei pentru neverificarea mărfii la recepție și etichetare greșită. Ca orice operator care vinde produse alimentare, Kaufland trebuie să aibă un Sistem de Analiză a Riscurilor în Punctele Critice de Control (HAPPC). Normele acestui sistem vizează depistarea oricărei potențiale amenințări la adresa sănătății consumatorului, fie că este vorba despre clienții restaurantelor, fie de beneficiarii direcți ai mărfurilor dintr-un supermarket. Aceste amenințări, potențiale pericole, se referă la multe situații concrete, de la modul de manipulare a materiilor prime sau produselor finite, la depozitarea și transportul alimentelor, până la o eventuală contaminare cu microorganisme periculoase pentru sănătate, în timpul procesului tehnologic, accidental sau prin nerespectarea normelor de igienă. În cazul ouălor, acest control trebuia făcut în primul rând la depozitul central al magazinului, apoi la depozitul local. Aceste produse au trecut prin câteva filtre și nimeni nu a sesizat etichetarea necorespunzătoare. Din păcate, când au ajuns inspectorii la magazin, nu au mai fost găsite acele ouă, pentru că tot lotul fusese epuizat. Chiar și așa, la nivel național a fost dată alertă și în toate Kaufland-urile din țară s-au făcut controale privind aceste produse. Comerciații, înainte de toate, au obligația să-și selecteze furnizorii, să se asigură că aceștia sunt autorizați. O altă obligație pe care o mai au comercianții este ca la recepționarea mărfii să facă verificări, să controleze și inclusiv să recolteze probe” a declarat directorul DSVSA Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Nu a fost epuizat stocul! . Personal am auzit ieri dimineata 3 cucoane( angajate) kaufland cum vorbeau : ” fata ascunde oulele alea ca vin astia de la Dsv”… deci ori sunt mana in mana ori au reusit sa ii prosteasca pe inspectori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.