spot_imgspot_img
7.4 C
Vaslui
18-apr.-2024

La Bârlad se vor sãrbãtori 55 de ani de rugby!

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE Sâmbãtã si duminicã, la Bârlad, se aniverseazã 55 de ani de rugby (de la înfiintarea clubului de rugby bârlãdean, singurul club profesionist din România la aceastã orã!). Sportivii bãtrâni si cei tineri, alãturi de oficiali ai FRR si ai Primãriei Bârlad, se vor întâlni pentru a face din aceastã sãrbãtoare un regal ruygbistic, urmand a fi  lansatã cartea „55 de ani de rugby la Bârlad”, scrisã de Florian Pricop, un mare iubitor al acestui sport, se vor acorda diplome si medalii onorifice, iar la stadionul „Rulmentul” se va desfãsura o minicompetitie de rugby în 7.

La manifestarea organizatã sâmbãtã, 29 octombrie, la orele 11.00, în sala ce conferinte a Primãriei Bârlad, se vor oferi diplome de excelentã fostilor jucãtori, antrenori, arbitri sau oficiali care vor participa la ceremonia tinutã în prezenta primarului Constantin Constantinescu si a consilierilor locali, echipa RC Bârlad fiind proprietatea CLM Bârlad. “Este cea mai mare sãrbãtoare a rugby-ului bârladean. Suntem mândri cã am ajuns la 55 de ani si vom aniversa cum se cuvine acest moment. Bârladul a fost mereu un centru de juniori de unde au iesit mari talente”, a declarat antrenorul Ioan Harnagea, antrenorul echipei de rugby seniori din Bârlad. Cu ocazia evenimentului, la Primãria Bârlad se va lansa cartea “55 de ani de rugby la Bârlad”. Autorul acesteia este fostul presedinte al clubului din perioada 1998 – 2007, Florian Pricop.

Scurta istorie a rugby-ului bârlãdean

Jocul de rugby pe meleagurile bârlãdene se leagã de santierele viitoarei Fabrici de Rulmenti si cele din oras, la începutul anilor ‘50. Astfel, în Bârlad, soseste si tânãrul inginer constructor Ionel Mirea, de numele cãruia se leagã înfiintarea primei echipe de rugby din oras. În Bârlad, în ale sportului cu balonul oval s-a pornit la drum cu un grup de constructori militari, la care s-au alãturat câtiva tineri localnici ca Paiu, Cosma, Dobrescu, Gîdei, Mares, precum si unii tineri cu experientã ca Balcan, Manescu, Melinte, Zbîncu, Pitrop, dar si câtiva brasoveni precum Pãun, Calalb si Turlacu, cu totii strânsi în jurul lui Mirea, care era si antrenor si jucãtor. În urma unor bune rezultate obtinute în compania unor echipe din Iasi, Tecuci si Bucuresti s-a hotãrât ca, în 1957, nou-înfiintata echipã “Constructorul” sã fie înscrisã în Campionatul Republican, Divizia “B”. Beneficiind de un lot omogen, dar si de serviciile cunoscutului antrenor Dragos Tenescu, bârlãdenii câstigã Seria a II-a si promoveazã, în anul 1958, pe prima scenã valoricã a tãrii. În Bârlad, primele antrenamente si meciuri de rugby au avut loc pe un teren de lângã Grãdina Publicã, în partea de Nord, mai exact pe locul în care astãzi sunt Serele orasului. Pe atunci acolo era Sovrom-ul, adicã barãcile si birourile constructorilor viitoarei fabrici. Putinii spectatori de atunci erau destul de circumspecti, privind cu oarecare mirare balonul oval si jocul în sine care avea sã aducã faimã orasului alãturi de bijuteriile de otel. Dupã ceva timp, antrenamentele si jocurile oficiale aveau sã aibã loc, în oras, pe stadionul “Tineretului”, care astãzi nu mai existã, având un teren de antrenament în spatele Spitalului vechi si un teren de joc cu douã tribune de lemn care încadrau una de ciment. Pe atunci, cuplajele rugby – fotbal adunau multi spectatori stârnind patimi si un interes deosebit. Astãzi doar numele a mai rãmas de acest amplasament putând fi totusi vãzut în unele fotografii ale vremii. Revenind la cronologia evenimentelor, sã mentionãm cã, dupã numai un an de Divizie “A”, în 1959, constructorii retrogradeazã, desi terminaserã turul pe locul VI, revenind pe prima scenã a rugby-ului trei ani mai târziu, adicã în 1962, sub o altã titulaturã -”Rulmentul”.

Bârladul, gazdã a partidelor internationale ale României

În anul 1963, Bârladul a fost pentru prima datã gazda unor partide internationale. Tricolorii învingeau în cadrul Cupei Pãcii echipele Bulgariei : 70-3 (37-0) si R.D. Germane : 15-0 (9-0). Primul succes rãsunãtor în “mica ovalie” a fost în 1966, atunci când puternica echipã militarã “Steaua” a pierdut la Bârlad meciul cu 3 – 0, dar si titlul de campioanã. Revista “Sportul” titra: “Steaua a apus la Bârlad”. Istoria avea sã se repete si în 2000, atunci când, la fel ca si cu 34 de ani în urmã, bârlãdenii puteau decide campioana tãrii. De altfel, de-a lungul timpului, în rugby-ul românesc nu existã echipã pe care rulmentistii sã nu o fi învins. În primavara anului 1967 îsi face debutul în rugby Neculai Postolachi, cel care în 1974, alãturi de purtãtorii tricourilor cu frunzã de stejar, reusea o victorie memorabilã împotriva Frantei, 15-10. În editia de campionat 1966 – 1967, “Rulmentul” avea sã ocupe locul VI, cea mai bunã pozitie de pânã atunci.

Au adus Cupa României la Bârlad!

Sub cârma antrenorului Florescu, în 1986, avea sã se obtinã cel mai pretios trofeu al clubului : CUPA, pe atunci purtând numele de Cupa R.S.R. În finala acestei editii, bârlãdenii si-au adjudecat victoria cu 6-3, în fata celor de la REMIN Baia-Mare. Figura avea sã se repete un an mai târziu , în 1987, atunci când trofeul poposeste din nou în vitrina clubului. De aceasta datã, învinsii au fost eternii rivali, studentii de la “Politehnica” Iasi, antrenati pe atunci de binecunoscutul Valeriu Irimescu. Scor final, dupã timpul regulamentar de joc si alte douã reprize de prelungiri : 15-12. În aceastã editie, echipele au fost alcãtuite numai cu jucãtori sub 23 de ani. Pe atunci rugby-ul bârlãdean era într-o efervescentã totalã. În afarã de echipa fanion, mai existau douã echipe de juniori înscrise în Campionatul republican, iar cele 11 scoli generale, cele 3 licee, dar si Scoala profesionalã aveau si ele echipe înscrise într-un puternic Campionat Municipal.

„Rulmentul” – adevãrata pepinierã de valori rugbystice

“Rulmentul” a fost o adevãratã pepinierã de jucãtori pentru toate cluburile din tarã, pentru cluburi europene de traditie, dar si pentru echipa nationalã. De-a lungul timpului, rulmentistii au sustinut partide-test internationale, fie pe teren propriu, fie peste granite. Amintesc câteva dintre acestea : Poznania si Czarny Bytom (Polonia), Minier Pernik (Bulgaria), Lokomotiv Leipzig (RDG) Mauleonais (Franta), reprezentativa de tineret a Poloniei, Electromas Tiraspol etc. În anul 1985, pentru prima datã în istoria româneascã a sportului cu balonul oval, echipele României si Tunisiei se aflau fatã în fatã pe arena bârlãdeanã si, tot cu aceastã ocazie, pentru prima datã, Bârladul era gazda unei partide din cadrul FIRA. Un an mai târziu, în 1986, tot în cadrul FIRA, la Bârlad va avea loc meciul împotriva Portugaliei. În lotul României figurau si trei sportivi bârlãdeni : Hodorca, Seceleanu si Holban. În 11 octombrie 1989, bârlãdenii aveau sa fie din nou gazde pentru o altã întâlnire ineditã în istoria rugby-ului românesc. Ne revenea onoarea sã organizãm primul meci pe care rugbystii din Samoa de Vest îl sustineau în cadrul unui turneu european. Antrenorii de atunci, Fugigi si Paraschiv, au introdus în teren si pe bârlãdenii Cãuia, Floricicã si Botezatu. Dupã 1990, Bârladul a intrat într-un con de umbrã în ceea ce priveste gãzduirea unor meciuri internationale, dar si în ceea ce privesc rezultatele echipei. În anul 2001, rugbystii nostri sunt invitati sã participe în Republica Moldova, la Chisinãu, la un puternic turneu de rugby în “7”. Succint, aceasta ar fi istoria celor 55 de ani de activitate rugbysticã la Bârlad.

(Preluare din deschiderea cãrtii „55 de ani de rugby la Bârlad” – autor Florian PRICOP)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.