28.6 C
Vaslui
01-iul.-2022

La Bârlad, tãiatul porcului s-a mutat la bloc

TRADITIE În fiecare an, familia Dura din Bârlad respectã cu sfintenie ziua de Ignat si taie purcelul în fata blocului, aducând astfel putinã traditie ruralã printre bârlãdenii din zonã. Ieri, în timp ce capul familiei pârlea si aranja porcul tãiat, câtiva micuti ai familiei asteptau înfrigurati pe geam, sã guste din soricul fraged !

Chiar dacã fac parte din «renumita» familie Dura, bârlãdenii de etnie rromã care au deseori probleme cu respectarea legii, acestia totusi respectã “legea” traditiei de Crãciun : taie în fiecare an un porc, în fata blocului, fãrã ca asta sã deranjeze pe nimeni, deoarece toti vecinii sunt de acord cu respectarea unei traditii vechi românesti. Asa cã ieri dimineatã, bãrbatii familiei Dura, din Bârlad, si-au ascutit cutitele si au iesit “la treabã”, cu porcul dupã ei.

“Asomat” … cu cutitul în gât !

Pentru cã nu au unde sã se ducã în altã parte ca sã-si taie porcul, ei au iesit în fata blocului, au «asomat» repede porcul cu cutitul si au început sã-l pârleascã cu o lampã cu gaz. Între timp, câtiva copii ai familiei erau «afisati» ca la expozitie, pe geamul apartamentului de la parter, asteptând … soricul ! « Suntem multi în familie si asteaptã copilasii soricul. Este traditie la noi în familie, o respectãm, chiar dacã locuim la bloc. Si nu uitãm nici “apa tare” care sã ne încãlzeascã cât timp tãiem si aranjãm porcul”, a spus capul familiei Dura.

Pomana Porcului la grãtar

Din tot acest ritual românesc nu putea lipsi nici Pomana Porcului. Imediat ce au terminat de aranjat purcelul, oamenii au încins un grãtar pe cinste, mirosul de carne prospãtã friptã fãcându-i pe toti vecinii sã scoatã nasul pe geam. „Facem si carne la ceaun, cu mãmãligutã, mâncãm sorici prospãt si punem si câteva fleici pe grãtar”, au spus unii membri ai familiei, strânsi lângã grãtarul la care au invitat si alte neamuri. Si nu sunt putini, doar vreo 75 ! Familia Dura care-si taie porcul în fata blocului, nu face niciodatã altfel decât stiu ei din strãmosi. Întotdeauna îsi sacrificã animalul în ziua de Ignat sau a doua zi, cum a fost cazul anul acesta. Oamenii nu considerã cã fac ceva rãu, chiar dacã locul sacrificiului nu este într-o curte la tarã, ci în fata blocului. „Noi, an de an, tãiem porc de Crãciun. Ne facem treaba în liniste, nu deranjãm pe nimeni, facem curat dupã noi, cã asa e civilizat. Noi la oras am trãit toatã viata si ne-a plãcut mereu sã pãstrãm traditia asta”, au mai spus membri familiei Dura din Bârlad.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here