spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

La multi ani directorului artistic al Orchestrei „Rapsodia Vasluiului”: George Forcos Palade- o viatã, o cale, un destin! | FOTO

- Advertisement -

LA MULTI ANI… În ziua în care George Forcos Palade, directorul artistic al Orchestrei „Rapsodia Vasluiului”, împlineste 64 ani, Vremea nouã prezintã un material de colectie despre parcursul sãu artistic, precum si un scurt interviu despre muzicã si cântecele de succes. Pe 5 august 1957, la Cãbesti, comuna Podu Turcului, venea pe lume, spre bucuria vietii pãrintilor lui (Ioana si Traian Forcos), un bot de om, într-un sat de rãzesi, situat în tinutul Bârladului, pe colinele Tutovei, care 64 de ani mai târziu avea sã fie recunoscut drept unul dintre cei mai înversunati promotori ai judetului Vaslui si a valorilor sale. Pentru cã trãim vremuri în care cei mai multi dintre noi simt nevoia sãsi exhibe sinele si sã parã ceea ce nu au fost vreodatã, pentru cã George Forcos Palade a preferat dintotdeauna introversia, fãrã ca asta sã-i devasteze în vreun fel anume existenta, singura cale de a vi-l creiona asa dupã cum el nu o va face nicicând, este ca astãzi, de ziua lui, sã stãm la sfat, deschis, cu el.

Reporter: Noi, oamenii de rând, ne-am plâns dintotdeauna cã Timpul nu stie decât sã treacã si atât. Dumneavoastrã ne-ati demonstrat, prin exemplul personal, cum se poate înmulti cu rost acest Timp.

George Forcos Palade: Din toate câte le-am trãit, vã pot confirma cã împliniti cu adevãrat sunt aceia care vor fi cãutat si vor fi gãsit cum sã se punã în slujba unui ideal. Sunt un slujitor al folclorului, care pentru mine este o formã de terapie intensivã. De multe ori viata mi-a retezat si mie din aripi, dar eu m-am încãpãtînat mereu sã mi le refac prin cântat, mi-am continuat zborul ignorând piedicile.

Rep.: Si ati început de la

  1. F. P.: De la Cãbesti. De pe când eram prunc la mama, îmi amintesc despre cum stãteam mândru pe prispa casei si cântam la pâlnie, care îmi tinea loc de trompetã. Apoi tata mi-a cumpãrat o muzicutã, la care cântam cât era ziua de mare. În clasa a II-a, pe scena Cãminului Cultural din comunã, am interpretat „Tristi si negri rãmân norii”, din repertoriul Elenei Roizen. Cred cã acesta a fost debutul meu folcloric. Tata, dibuindu-mã cã îmi place muzica si cã am har, si-a vândut vitelul din ogradã ca sã-mi cumpere un acordeon. Eram cel mai fericit si mândru copil. Mai departe a trebuit sã fiu autodidact, dar asa mi-am dezvoltat aptitudinele muzicale.

Rep.: Ati strãbãtut lumea asta în lung si în lat, purtându-vã cu cinste repertoriul propriu si numele judetului nostru pe cele mai mari scene ale rii si dincolo de granitele ei. Ne sunteti unul dintre ambasadori, prin succesul cântecelor dumneavoastrã. Dar cum se face un cântec de succes?

  1. F. P.: Cântecele nu se fac; ele se adunã, vorbã cu vorbã, trãire cu trãire, se primenesc o vreme pe vatra satului, pentru ca mai apoi sã mergi fãlos cu ele în lume. Pentru fiecare cântec, greul este sã faci ca fiecare vers sã ajungã la inima publicului tãu. La etatea mea, eu merg mai departe prin viatã cu credinta cã, asemenea luminii soarelui, cântecele artistilor se vor întoarce aici, pe pãmânt, si dupã ce ei nu vor mai fi, ca sã îi facã nemuritori.

Rep.: În întreaga dumneavoastrã carierã, ati obtinut nenumãrate premii si distinctii. Nu ati povestit însã lumii explicit despre toate acestea. Poate acum o veti face!

  1. F. P.: Nu mi-a plãcut în viatã „sã adun”. Am ales sã fiu mai degrabã „o împãrtire”- sã mã împart generos celorlalti. Timpul va dovedi, sper, cã împãrtirea a fost mai puternicã decât adunarea.

La Marele Final, toti suntem ceea ce oferim, nu ceea ce agonisim.La zi aniversarã, cel mai de pret dar pentru George Forcos Palade ar fi aplauzele noastre. Virtual, aplaudãm realizãrile unui om care îsi închinã viata, fãrã rezerve, scenei si publicului sãu – un om a cãrui vârstã lãuntricã nu are nimic de-a face cu lumea contrafãcutã din jur. George Forcos Palade nu va face nici mãcar astãzi „adunãri” pentru noi. Noi însã, muritorii de rând, ne vom rezerva dreptul de a vã dezvãlui, în locul lui, o parte din ceea ce a strâns pentru publicul lui.

Activitate artisticã desfãsuratã si colaborãri derulate:

-Din 1986: solist vocal al Ansamblului folcloric BALADA Bârlad (dirijor orchestrã- Aurel Spãtaru), alãturi de care s-au obtinut importante distinctii si s-au realizat numeroase turnee:

  • Locul II – „Frumoasa Oltului”, Râmnicu Vâlcea-1987
  • Locul II – „Cântecele Muntilor”, Curtea de Arges-1986
  • Turneu în Republica Moldova, 1986
  • Turneu în Franta, la Festivalul International de Folclor de la Alberville,1990
  • Turneu în Franta, 1991
  • Turneu în Italia, 1992

-Din 1998: colaborator al Radio-Televiziunii Române, perioadã în care:

-s-au înregistrat sase piese cu Orchestra Radio, dirijor Paraschiv Oprea (1998), iar pânã în anul 2004 s-au realizat alte 23 de cântece.

Colaborãri:

  • Colaborator al Orchestrei „Brâuletul”, dirijor Gheorghe Parnica
  • Colaborator al Orchestrei U.G.S.R., dirijor Gheorghe Popa
  • Colaborator al Orchestrei Radio, dirijor Ionel Budisteanu
  • Colaborator al Orchestrei „Rapsozii Botosanilor”, dirijor Ioan Cobâlã
  • Colaborator al Orchestrei „Plaiurile Bistritei”, dirijor George Sârbu
  • Solist vocal în cadrul Orchestrei „Rapsodia Vasluiului” a Primãriei municipiului Vaslui, activând din 2003 sub bagheta dirijorului Valentin Tudose
  • Colaborator al Ansamblului folcloric „Rapsozii Ivestiului”, dirijor Aurel Spãtaru si director al Cãminului Cultural „Georgeta Ioan” din Ivesti, în anul 2012 activând aici 86 de membri (21 instrumentisti, 4 solisti vocali, trei generatii de dansatori a câte 10 perechi)
  • Coordonator artistic al Orchestrei „Rapsodia Vasluiului” a Primãriei municipiului Vaslui, care din 2012 pânã în prezent îl are ca dirijor pe maestrul Cristian Nastase
  • În 2017, a înfiintat Ansamblul folcloric „Doina Tutovei”, cu sprijinul autoritãtilor locale din comunã ( 36 de membri au format grupul folcloric vocal si ansamblul de dansatori).

Cele mai importante evenimente artistice:

Cariera artisticã a debutat si a fost marcatã de spectacolele din cadrul Concursului „Topul tinerilor interpreti”, sustinute în Sala Radio, în acompaniamentul Orchestrei Radio condusã de cãtre dirijorul Paraschiv Oprea, respectiv dirijorul Petre Rotaru.

-1992, invitat în cadrul spectacolului „La portile dorului”-TVR Iasi, realizator Vasile Pohoatã

-1992, invitat alãturi de artisti de renume la Topul Tinerilor Interpreti de Muzicã Popularã

-2009-2011, participant la marcarea Zilei Radio Iasi

-din 2004, invitat la Zilele Culturale ale Bârladului

-din 2007, participant la Zilele Culturale ale municipiului Vaslui

-participant la „Steaua ta norocoasã”, PRO Tv-realizator Mihaela Rãdulescu

-participant la „Duminica în familie”, Antena1-realizator Mihaela Rãdulescu

-invitat al emisiunii televizate „Teo”, PRO Tv-realizator Teo Trandafir

-invitat în recital, în cadrul Concursului „Barbu Lãutaru”, TVR Iasi, realizator Vasile Pohoatã

-invitat în recital, în cadrul Concursului „Vocea popularã”, TVR Iasi, realizator Vasile Pohoatã

-invitat în recital, în cadrul emisiunii televizate „Hanul Ancutei”, TVR Iasi, realizator Vasile Pohoatã

REDACTORII de al cãror nume se leagã cariera sa artisticã, atât în Radio, cât si în televiziune sunt: Gruia Stoia, Angela Marinescu, Eugenia Florea, Mihai Hagiu, Adriana Mihai, Vasile Pohoatã, Laurentiu Ursache, Nicoleta Ciobotaru, Nicoleta Albu – din echipele Radio; Elize Stan, Niculina Merceanu, Theodora Popescu, din echipele Televiziunii

Performante profesionale/Premii:

laureat al mai multor editii ale Festivalului „Cântarea României”

-1987, Premiul Centralei ONT „Litoral”- Festivalul „Steaua Litoralului”, presedinte juriu Horia Moculescu

-1990, Premiul III – Festivalul „Cãlãrasi, pãmânt de aur”, presedinte juriu – Gheorghe Oprea

-1986, Premiul III – Festivalul „tarã nouã, cântec tânãr”, presedinte juriu – Ionel Budisteanu

-1988, Premiul III – Festivalul „Steaua Litoralului”, presedinte juriu – Speranta Rãdulescu

-1988, Premiul III – Festivalul „Cãlãrasi, pãmânt de aur”, presedinte juriu – Constantin Arvinte

-1988, Premiul III – Festivalul ” Toamna culturalã bãcãuanã”, presedinte juriu – Constantin Arvinte

-1994, Premiul III – „Topul topurilor tinerilor interpreti de muzicã popularã” la Radiodifuziunea Românã, realizator Angela Marinescu

Cea mai recentã manifestare de anvergurã:

30 iulie-1 august 2021, Festivalul International de Folclor HORA DIN STRÃBUNI, unde au fost sutinute recitaluri alãturi de ansambluri din judetul Vaslui, ansambluri folclorice profesioniste din Iasi, Baia Mare, Lugoj, manifestarea gãzduind pe scenã artisti din Republica Moldova, Polonia, Serbia, Ucraina, Albania si Bulgaria. Un capitol aparte îl reprezintã, în cariera sa, pozitia de director artistic al Orchestrei „Rapsodia Vasluiului” a Primãriei municipiului Vaslui, despre activitatea cãreia cunoastem cu totii deja mult mai multe detalii.

Realizãri artistice ale Orchestrei „Rapsodia Vasluiului”, director artistic George Forcos Palade, dirijor Cristian Nãstase:

  • din 2013 au fost compuse, orchestrate si înregistrate 49 dintre cele mai frumoase piese (vocale sau instrumentale) din zona Vasluiului, pe care solistii vasluieni le-au preluat în repertoriul lor;
  • imprimarea a douã albume audio colective si imprimarea a trei albume individuale, cu piese instrumentale si vocale reprezentative pentru protagonisti;
  • înregistrarea de materiale video pentru promovarea Orchestrei sI repertoriului sãu (videoclipurile fiind difuzate pe posture tv de profil);
  • colaborãri importante cu televiziuni, posturi de radio si case de productie de profil:TVR – Emisiunea „Tezaur Folcloric”, TVR Iasi- Emisiunea „Cântec si poveste”, Etno TV- Concert aniversar al Orchestrei „Rapsodia Vasluiului”, FavoritTV-emisiuni înregistrate dedicate Sãrbãtorilor Pascale si Revelionului, Radio Iasi, Radio Romania-Antena Satelor, Ana Sound România, Spiros Galat
  • Participãri la manifestãri culturale si festivalurinationale si

internationale de o deosebitã anvergurã, printre care se numãrã:

-Festivalul Folcloric International „Nufãrul Alb”, Cahul-Republica Moldova (2015);

-Festivalul Folcloric International„Muzici si traditii în Cismigiu”,

Bucuresti (2013);

-Festivalul International „Trandafir de la Moldova”, Iasi (2013);

– Festivalul International de Folclor „Ceahlãul”, Neamt(2016);

– Zilele Culturale ale Bacãului(2016)

  • Acompaniamentul live integral al concurentilor din cadrul Festivalului National „Cântec drag din plai strãbun”, Vaslui (2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2021)
  • Acompaniamentul ansamblurilor de dansuri participante la Festivalul International de folclor „Hora din strãbuni”, Vaslui (2015, 2017, 2019, 2021)
  • Sustinerea celor mai importante dintre manifestãrile culturale locale:
  • „Din Vaslui venim cu drag”, iunie 2014
  • Concert Aniversar Extraordinar al Orchestrei Rapsodia Vasluiului, martie 2014
  • Mama mea, icoanã sfântã, martie 2015
  • Vaslui drag, te cânt! – 2016
  • Pe calea cãtre Învierea, 2016
  • Romatica Femeia, martie 2017
  • Zilele Culturale ale municipiului Vaslui, toate editiile din perioada 2013- 2021
  • Concert aniversar George Ilascu, iulie 2018
  • Spectacole duminicale derulate constant în Parcul Copou, în perioada 2013-2021: Dor de primãvarã, dor de Folclor; Bucuria Învierii; Cântece din lada de zestre; Sârba Sârbelor; Pe toloaca satului; Pe strune de vioarã; Frumoasã-I Hora la noi; Când aud sârba cum sunã; Dragi mi-s cântecele mele; Frumos cântã o vioarã; Cântece si flori de primãvarã; Hai la joc, voi, oameni buni!; Zestrea vasluienilor
  • Spectacole anuale dedicate Zilei Persoanelor Vârstnice
  • Toate recitalurile foclorice dedicate zilelor de omagiere a celor mai importante simboluri pentru natiunea românã- Ziua Nationalã a României, Ziua Unirii Principatelor; Omagierea marelui voievod Stefan cel Mare
  • Concerte mari, dezvoltate în colaborare cu importante trusturi media:
  • Concert aniversar „Cristian Nãstase si Rapsodia Vasluiului”si lansare de CD, februarie 2014 – ETNO TV
  • „Tezaur Folcloric de la Vaslui”, iulie 2014, în parteneriat cu TVR1
  • „12 ani de EtnoTV” – spectacol televizat din studiourile de la Bucuresti
  • Emisiuni televizate din studiourile TVR Iasi, PROTv
  • „Noaptea slagãrelor”, 2015, în colaborare cu EtnoTV
  • „De Florii, toatã lumea petrece”, Antena Star
  • „Pastele în familie”, 2016 – EtnoTV
  • „Spectacol Favorit”, 2018 – Sala Radio, cu Favorit TV
  • TEO Show, în colaborare cu echipa Kanal D
  • Manifestãri culturale sustinute pe marile scene ale tãrii, alãturi de nume de prestigiu ale folclorului:
  • Bucuresti – Cismigiu: Muzici si traditii;
  • Botosani – Mãnãstirea Esanca: recital folcloric;
  • Bacãu- spectacol aniversar (Teatrul de Varã) si Zilele Culturale ale orasului;
  • Bucuresti – Târgul Bucurestilor
  • Colaborãri scenice de exceptie cu: Nicolaie Furdui Iancu si Grupul folcloric CRAI NOU, Gheorghe Zamfir, Dinu Iancu Sãlãjanu, Matilda Pascal Cojocãrita si Stefan Cigu, Ion Paladi, Laura Lavric, Petricã Mîtu Stoian, Daniela Condurache, Mihai Ciobanu, Ansamblul folcloric Plãiesii – Nicole Gribincea si Maria Iliut, Ansamblul etno-folcloric Stefan Vodã- Cãpriana, Republica Moldova, Ansamblul National JOC, Chisinãu – Republica Moldova, Cristian Pomohaci, Mariana Man Gheorghe, Gelu Voicu, Gheorghita Nicolae, Aurelian Preda, Nicusor Iordan, Tudor Furdui Iancu, Alexandru Brãdãtan, Vlãduta Lupãu, Ovidiu Homorodean, Angelica Flutur, Orchestra „Rapsozii Botosanilor”, Ansamblul folcloric „Ciprian Porumbeascu” Suceava,
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.