spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
15.4 C
Vaslui
13-mai-2025

La Puiești s-a dat startul aplicării Programului “A doua șansă” pentru cei care nu și-au finalizat studiile!

- Advertisement -
DACĂ VREI POȚI… Cezar Ticu este primul primar al Puieștiului care dă o șansă extraordinară celor care doresc să-și completeze studiile, pentru a-și găsi un loc de muncă bine plătit!

INIȚIATIVĂ EXTRAORDINARĂ… Cezar Vasile Ticu, primarul comunei Puiești, a avut una dintre cele mai bune inițiative de până acum, referitor la completarea studiilor pentru locuitorii comunei neșcolarizați complet. Este primul primar din zona Puiești și împrejurimi, care aplică programul Ministerului Educației “A doua șansă”. Acesta a anunțat pe pagina sa de socializare că a “bătut” palma cu conducerea Liceului Tehnologic din Puiești, pentru a implementa acest proiect. Astfel, din cei peste 300 de puieșteni cu vârste între 15 și 45 de ani, identificați că nu au studiile complete, primii 50 care se vor înscrie, o pot face în luna februarie. Următoarea serie de doritori care vor să își completeze studiile, o pot face începând cu luna octombrie. Pentru tinerii din program certificatul de absolvire nu va reprezenta doar un succes personal, ci șansa unei alte zile de mâine.

Programul “A doua șansă” se adresează adolescenților, tinerilor, adulților, proveniți din medii sociale diverse și cu vârste variate, care nu au urmat sau nu au finalizat învățământul primar și gimnazial.

“Programul oferă acestor categorii de persoane posibilitatea continuării și finalizării învățământului obligatoriu fără a fi nevoite să-și întrerupă eventualele activități profesionale sau familiale în care sunt angrenate. Pentru tinerii înscriși la acest program,certificatul de absolvire poate fi șansa unui alt viitor. Pentru acest program avem nevoie de minimum 50 cursanți. Fac apel pe aceasta cale la toți cei care se află în situația sus menționată de a profita de această oportunitate, poate fi o șansa unică în viața dumneavoastră! Înscrierile se fac la secretariatul Liceului Tehnologic Puiești. Vă așteptăm cu drag!”, a precizat pe pagina sa de Facebook primarul Cezar Vasile Ticu. Foarte mulți puieșteni s-au bucurat când au văzut că pot să-și completeze studiile și au cerut mai multe detalii pe care le oferim acum.

Iată ce înseamnă acest program

Programul este structurat pe două niveluri: “A doua șansă” – învățământ primar și ”A doua șansă” – învățământ secundar inferior – acesta din urmă având și o componentă de pregătire profesională. Nu există limită superioară de vârstă pentru cei care doresc să se înscrie în acest program. Condiția este ca aceștia să fi depășit cu cel puțin 4 ani vârsta corespunzătoare clasei și care se află în următoarele situații:

Pentru programul ”A doua șans” – învățământ primar: nu au participat deloc la educația formală – școlară; au fost înscriși, dar au abandonat învățământul primar – indiferent de momentul și motivele abandonului; nu au absolvit, până la vârsta de 14 ani, învățământul primar.

Pentru programul ”A doua șansă” – învățământ secundar inferior: au absolvit învățământul primar obligatoriu (inclusiv în sistemul ”A doua șansă”) dar nu și-au continuat educația mai departe sau au absolvit o parte din clasele corespunzătoare învățământului gimnazial (V, VI sau VII), dar au abandonat școala pe parcursul acestui ciclu de învățământ – indiferent de momentul și motivele abandonului.

Programul ”A doua șansă” este un program flexibil, astfel încât să motiveze cursanții și să-i ajute să-l finalizeze, să ofere mai multă autonomie școlilor în ceea ce privește implementarea lui, dar și sprijinul necesar tuturor celor implicați, prin programe de formare a personalului didactic și materiale educaționale pentru cursanți și pentru cadrele didactice. Prin intermediul programului s-au introdus elemente inovatoare în procesul educațional, cum ar fi: curriculumul modular și sistemul de credite pentru educația de bază, evaluarea, certificarea și recunoașterea competențelor dobândite anterior de către cursanți, asigurarea unui program de pregătire individualizat.

Înscrierea în programul “A doua șansă” se poate realiza, în fiecare an, în două sesiuni: octombrie și februarie.

Elevii înscriși în program pot avea niveluri și așteptări foarte diferite. Noul program asigură o ofertă transparentă de module pe care elevii le pot urma pentru a-și forma competențe, ca urmare a participării la activități de învățare prin cooperare, în contexte reale și cu sarcini și teme care răspund intereselor și nevoilor acestora.

Învățarea va avea loc în grupuri mici (8-15 elevi în fiecare clasă). Cursurile se pot desfășura după mai multe variante de orar (în timpul săptămânii după-amiaza sau seara, sâmbăta sau în timpul vacanțelor școlare etc.) în funcție de posibilitățile cursanților și ale cadrelor didactice. Sunt planificate ore pentru consultații individuale la dispoziția elevilor.

Programul are o durată flexibilă. Durata medie de școlarizare (de 2 ani pentru învățământul primar, respectiv de 4 ani pentru învățământul secundar inferior) se poate micșora pentru fiecare elev în parte, în funcție de competențele dovedite, atât în domeniul educației de bază, cât și în domeniul pregătirii profesionale.

Absolvenții au dreptul la continuarea studiilor, conform prevederilor legii, astfel:

Absolvenții Programului ”A doua șansă – învățământ primar” pot urma studiile în învățământul gimnazial;

Absolvenții Programului ”A doua șansă – învățământ secundar” inferior pot urma studiile în învățământul secundar superior (ciclul superior al liceului) sau pot parcurge stagiile de pregătire practică, în urma cărora au posibilitatea de a obține și un Certificat de calificare profesională nivel 3.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.