La Suceava, Porumboiu a transformat din temelii fabrica Mopan, investind 30 de milioane de euro. La ziua portilor deschise, în inima Moldovei, se vorbea limba …vasluienilor
EXCELENTÃ DE CINCI STELE (BOABE) …Compania Mopan, detinutã de familia Porumboiu, a lansat în premierã de Ziua Mondialã gama „Pâine Bunã”, fãcutã din maia si fãinã proprie, ocazia cu care a deschis portile fabricii de la Suceava. La eveniment au venit oficialitãtile judetului, de la prefect, pânã la presedintele CJ Suceava, fosti ministri ai agriculturii (Petre Daia si Adrian Ionut Chesnoiu), profesori de la Universitatea Stefan cel Mare” din Suceava, cum ar fi Mircea Orpian, decanul Facultãtii de Industrie alimentarã, patronatele prin Aurel Popescu, presedintele Patronatului Român din Industria de Morãrit, Panificatie, Produse Fãinoase, dar si directori de bãnci, reprezentantii lanturilor de hipermarketuri din România. Si vasluienii au fost în numãr mare, printre ei, fermierul Florin Pârgaru, patronul magazinelor Aurocor, Cornel Cracea sau directorul sucursalei Vaslui al Bãncii Transilvania, Iulian Neacsu. În deschidere, Adrian Porumboiu a spus cã: „Pâinea adevãratã uneste oameni, generatii si valori. La MOPAN, ducem mai departe traditia începutã în 1961, îmbinând mestesugul autentic cu tehnologia modernã si standardele europene. Investim constant în inovatie, sustenabilitate si performantã, pentru ca fiecare produs sã ofere românilor gustul autentic al pâinii care ne leagã de familie, de copilãrie si de valorile noastre. Astãzi, MOPAN este un brand românesc cu nivel tehnologic european, construit pe respect pentru oameni, responsabilitate fatã de resurse si pasiune pentru calitate.” Important este cã, pe tot parcursul evenimentului, s-a vorbit de Vaslui si iatã cum judetul nostru e recunoscut la Suceava, ca fiind unul care a investit în fosta capitalã a Moldovei prin Adrian Porumboiu. Presedintele CJ Suceava, Gheorghe Soldan, a spus despre Mopan cã este cel mai mare angajator din judet. Mopan a fãcut investitii masive si la Vaslui. A achizitionat acum câtiva ani fosta fabricã de pâine pe care a modernizat-o si a repornit-o, si baza de receptie de la Tutova, care a renovatã la standarde înalte. Adrian Porumboiu a mãrturisit la flash-interviu cã, în scurt timp, si fabrica de la Bârlad intrã într-un amplu proces de modernizare si va arãta exact ca la Suceava.
Fabrica Mopan de la Suceava este o bijuterie tehnologicã, cu linii automatizate, cu sectie de produse congelate, dar si cu linii de productie pentru biscuiti sau produse de patiserie. Joia trecutã fabrica si-a deschis portile pentru clienti, parteneri, consumatori, pentru a vedea cum se face pâinea bunã din maia si nu numai. Adrian Porumboiu, proprietarul fabricii, a fost în vervã, ca pe vremuri, când la Vaslui venea Steaua. A prezentat oficialitãtilor, partenerilor, dar si celor din vânzãri fabrica. L-a avut în dreapta pe unul dintre cei mai buni ministri ai Agriculturii, Petre Daea, dar si pe presedintele patronatului ROMPAN. care au vorbit elogios la adresa fabricii de la Mopan, dar mai ales a tehnologiei aplicate aici. Petre Daea a definit pâinea în cel mai frumos mod posibil: „Este primul aliment pe care omul îl cautã cu mintea si cu saliva”
Petre Daea crede în pâine congelatã si o vede ca pe o solutie în viitor
Petru Daea a rãmas impresionat de sectia de produse congelate si considerã cã viitorul aparține acestor produse. Desfiinteazã si mitul cã românii mãnâncã pâine congelatã, iar grâul nostru pleacã afarã. „Sectia de la Mopan este extraordinarã. Am mai vãzut o asemenea sectie, cu câtiva ani în urmã la Câmpia Turzii. Misiunea pe care am avut-o, dar si curiozitatea izvorâtã din nevoia de a întelege, m-a determinat sã ajung acolo si sã d sectia exact în vârful acuzei publice cã noi mâncãm pâine congelatã si cã exportãm grâul. Este o interpretare gresitã si de aceia mã bucur cã mass-media si vã felicit pentru asta, deschideti usa unora asemenea investitii care, implicit, conduc în ochii oamenilor, rezultatul unei tehnologii care presupune o securizare perfectã a alimentului si posibilitatea consumatorului sã mãnânce un produs de calitate si proaspãt, pentru cã nu e vorba de un aluat congelat , ci de o pâine precoaptã, cãreia nu i se finalizeazã procesul de coacere si îl pun în acest spatiu termic scãzut si dã posibilitatea celui care cumpãrã sã poate sã-i termine coacerea, acasã, când îi trebuie pâinea si cât îi trebuie. Îi felicit pe cei de la Mopan cã au fãcut aceastã investitie”, a spus fostul ministru al Agriculturii, Petru Daea.
Mopan produce 40-50 de tone pe zi de pâine, biscuiti, produse de patiserie si panificatie, cu 700 de angajati
Adrian Porumboiu a vorbit despre noile investitii si crede cã pariul cu sectia de congelate este unul câstigãtor pentru viitor. „Este o sectie nouã care-si cautã piata. Vindem de la Timisoara, Craiova, Vâlcea, Voluntari, Bucuresti. Destul de mult, dar nu cât putem noi produce. Este o piatã nouã, studiatã de noi, dar care se lasã mai greu cuceritã. Dincolo, productiile sunt mult mai mari. Vorbim de pâine, produse de panificatie, biscuiti. Sunt produse care se cautã și au calitate. Noi punem foarte mare accent pe calitate. Vedeti si dvs cã fabrica aratã foarte bine, din punct de vedere al dotãrilor si al utilajelor performante. Asemãnãtor va arãta si fabrica de la Bârlad. În total avem 700 de angajati, pe lângã Bârlad, mai avem fabrici la Fãlticeni, la Vatra Dornei. În 5 ani la fabrica din Suceava s-au investit 30 de milioane de euro si spun cu mândrie cã, începând cu luna aprilie anul viitor, fabrica nu va mai avea nicio datorie la bãnci. La bugetul de stat, plãtim de ne cocosãm. Noi producem cam 50, înspre 60 de tone pe zi. Cu ocazia zilei Mondiale a Pâinii am scos produse noi, fãcute cu maiele. E o perspectivã pe care noi o vedem pozitivã”, a spus presedintele Mopan
Brutarii si patiserii de la Mopan vin cu drag la muncã. S-a creat o familie, unde revin si oamenii plecati la muncã în Occident
ÎMBUCURÃTOR…Reporterii Vremea Nouã au vizitat fabrica si putem spune cã suntem mândri cã un investitor din Vaslui a ajuns sã facã o investitie de top la Suceava, iar presedintele CJ sã spunã cã un vasluian este cel mai mare angajator din fosta capitalã a Moldovei. Am stat de vorbã si cu angajatii fabricii, incognito, care ne-au spus cã la Mopan s-a format o mare familie. Simona Costeniuc lucreazã în noua sectie de Produse Congelate de 3 ani, dupã ce 20 de ani a lucrat ca asistentã în Italia. A revenit acasã si acum lucreazã la Mopan. „Suntem într-o fabricã mare cu traditie, înfiintatã în 1961. Eu nici mãcar nãscutã nu eram pe atunci. Eu sunt de putin timp angajatã aici (n.r. sectia de congelate) si pot spune cã suntem ca într-o familie. Stiti cum e, într-o familie mai sunt conflicte, mici, mici, certuri la fel de mici, dar le aplanãm si important este cã ne întelegem. Am lucrat în strãinãtate 20 de ani ca infirmierã. De trei ani am venit la Mopan si pot spune cã am avut noroc. Lucrez într-o echipã minunatã. Cât despre produsele congelate, le recomand. Eu chiar mãnânc patiseriile de aici. Îmi plac, mai ales cã se fac probe tot timpul si noi le si gustãm si stim cât sunt de bune. Dupã cum vã spuneam, m-am întors dupã 20 de ani de stat în Italia. Am fãcut lucrul acesta din cauza pãrintilor, de dorul pãmânturilor acestora, dar mai ales a sufletului meu care rãmãsese aici în România. Acolo lucram ca înfirmierã, 36-38 de ore pe sãptãmânã si luam 1.450 de euro, cu tot cu orele de noapte. Aici câstig net 3.000-3200 de lei, depinde de libere sau de sãrbãtori, dar e acasã. Mai primim si câte o pâine pe zi, bonuri de masã si veniturile se rotunjesc. Eu sunt multumitã” ne-a spus Simona Costeniuc, operator frãmântare din Sectia de Congelate
MOPAN prezintã în premierã gama „Pâine Bunã„ în cadrul evenimentului dedicat Zilei Mondiale a Pâinii
BRAND NOU CU MAIA… „Sãrbãtoreste cu MOPAN Ziua Pâinii în fiecare zi”, asa s-a intitulat ziua portilor deschise la Fabrica de panificatie din Suceava. Cu acest prilej, MOPAN a prezentat, în premierã, noua gamã „Pâinea Bunã”, realizatã cu maia naturalã si fãinã din morile proprii, precum si cele mai noi investitii si modernizãri. Programul a inclus degustãri de produse proaspete si prezentãri dedicate evolutiei companiei si directiilor sale de dezvoltare. Participantii au avut ocazia sã descopere, printr-un tur ghidat al celor trei fabrici MOPAN, etapele procesului de productie, inovatiile tehnologice si îmbinarea mestesugului traditional cu performanta modernã. Au fost prezentate initiativele MOPAN în domeniul sustenabilitãtii, precum reducerea risipei alimentare, optimizarea consumului de resurse si utilizarea fãinii din mori proprii.
Liniile de patiserie, raiul gurmanzilor. La Mopan se fac cozonacii congelati si precopti, numai de pus în tavã
DESPRE MOPAN…Cu o traditie de peste 60 de ani, MOPAN este un jucãtor important în industria de panificatie din România, îmbinând mestesugul autentic cu tehnologia modernã. Compania livreazã zilnic produse proaspete în reteaua de distributie nationalã, fiind un reper de calitate, gust autentic si inovatie în industrie. Fondatã în 1961, fabrica destinatã produselor de panificatie de tip franzelã are o capacitate de 50 de tone/zi si produce pâine albã, neagrã, intermediarã, cu seminte, cu fãinã de secarã si graham. Pâinea este obtinutã pe patru linii complet automatizate, cu cuptoare tip tunel. Rãcirea se realizeazã în spiralã, cu atmosferã controlatã microbiologic, iar ambalarea este complet automatizatã. La Mopan este folositã aceeasi retetã de pâine din 1961. Procesele s-au modernizat, tehnologia a evoluat, însã reteta a rãmas neschimbatã. Este acelasi gust autentic care poartã mai departe traditia. În sectia de produse congelate, pe linia de foi se fac foi de plãcintã, plãcinte burek si rulouri cu umpluturi dulci si sãrate. Pe linia de prefabricate congelate se fac chifle, baghete si ciabatta precoapte. Existã si patiserie congelatã, de unde ies celebrele croasante cu unt, melci, trigoane, strudele si aluat de foiletaj. În fine, produsul de fortã pentru sãrbãtori sunt cozonacii precopti congelati. La fabrica de specialitãti de pâine si patiserie este raiul gurmanzilor. Aici sunt douã linii de productie, una de patiserie proaspãtã si ana artizanalã. În aceastã sectie se face si maia lichidã, în tancuri de 2 tone pentru noua gamã „Pâine Bunã”. Pe linia de patiserie se fac celebrele Poale-n brâu, cozonacii, fursecurile, eclerele, biscuitii cu unt sau coji de choux.
Luciano nu incurca asistentele cu infirmierele,nu e același lucru,unai una și alta îi alta,e o diferență și de studii dacă nu știai,te faci de râs singur.
de ce nu se vand aceste sortimente si la Vaslui ???