7.9 C
Vaslui
17-oct.-2021

La Vaslui, femeile de serviciu de la Pompieri, pe post de James Bond

CULMEA IRONIEI… În România, mulți miniștri sau secretari de stat nu au la angajare certificate ORNISS de a lucra cu documente secrete, iar la Vaslui, la ISU, femeilor de serviciu li se cere un astfel de document la angajare

INCREDIBIL… La Vaslui, pentru a prinde un post de femeie de serviciu la Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Podul Înalt” (ISU) Vaslui, trebuie să ai un CV mai tare ca cel al ofițerilor de informații. Într-un anunț publicat în Monitorul Oficial, prin care se făcea cunoscut că în luna noiembrie, la ISU Vaslui se organizează un concurs pentru postul de îngrijitor, apare o chestie de noaptea minții. Pentru a da cu mătura în birourile pompierilor, trebuie să ai autorizație de acces la informații clasificate, de nivel “secret de serviciu”, deși nu trebuie să fi absolvit mai mult decât opt clase. Această tărășenie ne duce cu gândul la vremurile trecute, când temuta Securitate racola mai întâi femeile de serviciu, telefonistele și șoferii pe post de informator și apoi restul. Cel mai probabil că un astfel de personaj, de pe vremea comunismului, cu patalama la mână de turnător, o fi ajuns acum mare șef prin Ministerul de Interne și a făcut un astfel de regulament pentru concursurile de angajare, fiindcă e greu de crezut că numai la Vaslui, femeile de serviciu angajate în inspectoratele pentru situații de urgență din țară au avut la angajare certificate emise de Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Într-o piață a muncii, unde ofertele abundă pentru cei care au nu au facultate sau liceu, cum ar fi de exemplu pentru meseriașii din construcții, electricieni, tâmplari, șoferi de tir sau banalii zilieri în agricultură, un job la stat devine o mare aventură pentru cei cu studii reduse. Cât de greu este pentru un om cu școală profesională sau doar cu opt clase să lucreze într-o instituție publică, pe un post aferent pregătirii sale, este descris într-un anunț public, lansat nu de curând în Monitorul Oficial, care costă mai mult decât salariul lunar al unui muncitor necalificat. De exemplu, la ISU Vaslui, pentru un post de îngrijitor, pe lângă diploma care atestă că ai opt clase, se cere să ai o calificare specifică doar angajaților SRI. Adică să deții autorizație de acces la informațiile clasificate, de nivel “secret de serviciu”. Nu este o glumă, așa sună anunțul de angajare, publicat de ISU Vaslui în Monitorul Oficial, în partea a III-a, în ziua de 6 octombrie, prin care se stabilesc și pașii de urmat pentru eventualii candidați. Până pe 4 noiembrie se primesc dosare, care trebuie să conțină, pe lângă o cerere tip de angajare, și două adeverințe, fără de care nu intri la proba practică. Și dacă prima adeverință e una firească și anume o diplomă prin care cel care optează pentru această meserie trebuie să dovedească că a absolvit o școală gimnazială, cealaltă e de nivel zero. Omul de serviciu trebuie să aibă puteri speciale și anume să fie Agentul 007, fiindcă de unde să aibă un “amărât” cu opt clase, certificat emis de ORNISS, prin care este autorizat să aibă acces la informațiile clasificate, de nivel “secret de serviciu”. Cu alte cuvinte, la ISU Vaslui se angajează numai securiști cu timpanele mari, nicidecum mânuitori de elită ai măturii sau mopului.

Angajații ISU Vaslui de la Resurse Umane contrazic anunțul din Monitorul Oficial

Reporterii Vremea Nouă au fost curioși să afle de la reprezentantul instituției, delegat prin acest anunț să facă partea de informare cu publicul, Constatin Tănase, mai multe informații despre ce cursuri ar trebui să facă un pretendent la postul de măturător la ISU pentru a obține un astfel de certificat. Dialogul avut la numărul de telefon 0235 311.212, interior 27105, între reporter și angajatul ISU de la resurse umane, a fost halucinant:

Reporter: Bună ziua, aș vrea să vorbesc cu domnul Constatin Tănase, aș vrea să vin la concurs, la dvs, pentru postul de om de serviciu. 

Angajat ISU: Nu sunt Tănase, colegul meu e ieșit din birou, puteți reveni în 5 minunte? 

Reporter: Am înțeles, dar nu mă puteți ajuta dvs?

Angajat ISU: Vă rog!

Reporter: Scrie acolo în anunț că trebuie să am nu știu ce autorizație de secrete de serviciu. Știți ce cursuri trebuie să fac pentru o astfel de hârtie? Și unde?

Angajat ISU: Stimate dom’le, nu vă trebuie acum autorizația de acces la informațiile clasificate. Aia v-o dăm noi după ce vă angajați. Dvs. înscrieți-vă la concurs și, dacă sunteți acceptat, atunci o să vi se dea documentul.

Reporter: Cum adică ? Păi în anunțul din Monitorul Oficial scrie că trebuie obligatoriu acest document.

Angajat ISU: Nu, domnule, n-ați înțeles. De asta ne ocupăm noi. Se fac niște verificări, se caută să nu fi avut abateri la locul de muncă sau probleme cu legea, atât dvs. cât și rudele de gradul I și, dacă că sunteți apt, primiți acel certificat.

Reporter: Mulțumesc frumos! Mi-ați luat o piatră de pe inimă, că mă gândeam că trebuie să mai fac nu știu ce școală, că eu nu am decât opt clase și la mine e mai greu cu cartea, că de asta am ales să dau cu mătura.

Blagoci, fostul șef de la ISU, nu avea certificat ORNISS, dar a condus Inspectoratul

Ghiorghe Blagoci

ABERANT… Culmea ironiei, la începutul anului 2020, fostul șef de la ISU Vaslui, Ghiorghe Blagoci, a fost schimbat din funcție că nu avea certificat ORNISS. Adică acesta o perioadă a condus acest Inspectorat fără a deține autorizația de acces la informații clasificate de nivel “secret de serviciu”, iar acum o banală femeie de serviciu nu poate da cu mătura prin birourile pompierilor pentru că nu are acest certificat. Iată o anomalie care dă de gândit cum se fac concursurile la nivelul unei instituții publice. Nu vrem să avansăm alte scenarii, cum că acest post ar fi pregătit pentru cineva anume și din acest motiv sunt puse astfel de cerințe imposibil de atins pentru un banal îngrijitor, dar credem că departamentele de resurse umane din toate instituțiile publice din România ar trebuie restructurate din temelii. Să ne aminintim numai ce lupte se dau la Primăria Vaslui pentru ocuparea posturilor de membri în Consiliile de Administrație de la societățile din subordine. În acest caz nu a fost dat niciun anunț, nici în Monitorul Oficial și nici în vreun ziar din țară și totuși vorbim de posturi cheie în managementul unor companii, iar pentru un banal post de îngrijitor la ISU Vaslui s-au cheltuit resurse importante pentru recrutare, iar cerințele sunt atât de aberante, încât acel potențial om de serviciu de la Pompieri ar fi trebuit ca mai înainte de concurs să fie ofițer SRI sau SIE.

Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

9 COMENTARII

 1. Un articol de toata jena.
  Da, este nevoie de o verificare, este firesc si in convorbirea Telefonica ti s a spus ce si cum. Plus in Mo este scris pt tot omul sa priceapa. Cum sa scrii o stire din nimic. Senzational cata nepricepere.

 2. Scrie destul de clar in MO……dupa incadrare i se da avizul de”secret de servici”, la fel ca la toti pompierii din Romania.
  Ca sa va faceti de ras, ca de obicei, ati mai pus si titlu pompos.
  Fituica VN.
  Nu mai aveti de facut nici o reclama la vreo shaormerie, sau muriti de foame?
  Santeti penibili, ca majoritatea presei.

 3. Stati linistiti ,singura sansa de a castiga acest post este de a nu gresi etajul si usa principalei persoane si sacosele sa fie cat mai voluminoase , ce avize ,ce regulamente , o singura conditie repet ,nu gresiti etajul ,nu gresiti usa , darul sa fie cat mai mareee.

 4. Bravo domnu Gogu ! Justă apreciere !
  Domnu ziarist,vedeți ce înseamnă să vorbiți pe dinafară ?
  Eu presupun că există un regulament intern, ca în orice instituție militară, in care într-un birou de registratura nu se intră oricum,oricînd și oricine ca într-o…. bibliotecă.
  Prin urmare acel regulament obligă angajatorul sa ia niste măsuri ! E bine,nu e bine, cum o fi oare?
  Mai contează ?! Oamenii respectă legea !
  Au greșit că respectă legea ? Mai ales că ai dat și un exemplu prin domnul acela care a fost demis că nu avea ….avizul !
  Hî – hî – hî ! Ce-am mai rîs de situația…”hazlie ” prezentată.

 5. Ba, da tu chiar ca ești prost gramada.Ai scris un ditamai articol ca să arăți ca ești mai prost decât prevede legea. Tu a spus ala de la mru ca ți da pe urma certificat ca trebuie sa dea cu matura în niște încăperi care au documente clasificate și tu furi curent în continuare. Mare bou vaca mai esti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here