La Vaslui, s-au inventat „coastele” de pui, o idee care a revolutionat piata cãrnii de pui. Interviu cu inventatorul acestui produs delicios
INOVATOR SI CREATIV… Cãtãlin Moraru este proprietatul grupului de firme Fermele Moraru care este constituit din mai multe firme care se ocupã de la cresterea puilor, a gãinilor ouãtoare, pânã la abatorul «Fabrica de Carne». Acesta are în jur de 500 de angajati si o cifrã de afaceri de 47 milioane de euro pe anul 2024 si produce 26.000 de tone de carne de pui si 14 milioane de ouã pe an. Acesta este si unul din cei patru vicepresedinti ai Camerei de Comert si Industrie Vaslui, ocupându-se pe partea de agriculturã – zootehnie. Grupul sãu de firme a fost si partenerul principal al editiei de anul acesta al Topului Firmelor din judetul Vaslui, o editie aniversarã, în care Camera de Comert si Industrie Vaslui a sãrbãtorit centenarul. Cãtãlin Moraru a revolutionat de curând piata produselor din carne de pui cu o specialitate uluitoare numitã „coastele de pui”, un produs care include multã manoperã, însã este o delicatesã pe care meritã sã o cumperi, pentru cã raportul pret/ calitate/ gust este foarte bun. Cititi mai jos un interviu realizat de reporterii „Vremea Nouã” chiar în febra desfãsurãrii Topului Firmelor, editia 2025. De mentionat cã fiecare participant a plecat acasã cu o caserolã de coaste de pui puse la dispozitie de Fermele Moraru.
Reporter: An de an sprijiniti initiativele Camerei de Comert si Industrie Vaslui. Astãzi, este o editie aniversarã, 100 de ani de Camerã de Comert. Primarului Bârladului ne-a amintit cã sunt 101 ani, pentru cã Bârladul trebuie sã aibã mot. Spuneti-ne ce mesaj transmiteti Camerei de Comert, dar si celorlalti antreprenori din judetul Vaslui.
Cãtãlin Moraru: Cred foarte mult în puterea oamenilor de a influenta lucrurile, iar Camera de Comert si Industrie reuseste sã facã acest lucru prin suflul tânãr pe care îl aduce. Avem aici, pe lângã presedintele care a trasat o sarcinã, îl avem pe Claudiu (n.r., Claudiu Scoipan- director executiv în cadrul CCI Vaslui), care este directorul general si care chiar este un om super implicat. Lucrul acesta se simte si ne motiveazã si pe noi. Ne face sã fim aproape de Camera de Comert si Industrie. Dacã punem cu totii umãrul la aceastã cãrutã, vom reusi sã fim printre primii si putinii care sã avem o Camerã puternicã.
Rep.: Grupul dvs de firme (n.r., Fermele Moraru) este unul puternic, construit solid, pe picioare de otel. Descrieti-l în trei cuvinte!
C.M.: Inovare, Perseverentã si Creativitate. Exact trei!
Rep.: As mai adãuga unul, profesionalism.
C.M.: Nu am putea face nimic fãrã profesionalism. As putea spune acum, fãrã falsã modestie, cã profesionalismul este ca o uniformã. Trebuie sã o ai si sã o porti, sã faci lucrurile sã functioneze.
Cãtãlin Moraru spune cã cresterea acceleratã a taxelor si a accizelor la combustibili se regãseste în pretul final al produselor, care face consumatorul mai nervos si mai sãrac.
Rep.: Având în vedere cã taxele cresc, prețul motorinei a trecut pragul psihologic de 8 lei pe litru, se mai vede luminita de la capãtul tunelului?
C.M.: Din pãcate, când discutãm despre noi, ca firme, putem spune cã este complicat. Dar dacã discutãm din punctul meu de vedere, cel mai complicat este pentru consumatorul final, pentru cã toate ajung în pretul plãtit de consumatorul final. Fie cã vorbim de pretul la combustibil sau alte taxe si impozite. As dezamãgi sã spun cã este complicatã viata pentru mine. Complicatã este viata pentru toti, în final. Pentru cã noi, taxele impuse de stat le introducem în pret si acestea ajung la consumatorul final. Cred cã cel mai nervos si mai necãjit este consumatorul final, ca si noi în anumite lucruri si acesta este zona de care trebuie sã ne plângem. Eu cred cã trebuie sã învãtãm cã, dacã astãzi ne plãtim taxele, este posibil ca mai târziu sã plãtim mai putin. Asta este pãrerea mea. Cred cã, atât timp cât suntem oameni responsabili si ne plãtim taxele, putem gândi spre un viitor mai bun chiar dacã astãzi este mai greu.
Produsele care imitã carnea sunt pe un trend ascendent. Cãtãlin Moraru, managerul grupului de firme Feremele Moraru, încurajeazã consumul ce carne.
CARNEA VIITORULUI ÎNCOTRO?… Si Cãtãlin Moraru, unul dintre cei mai mari producãtri de carne de pui din judet, vorbeste de asa-zisa carne artificialã, pe care o vede ca un pericol. Si în special marile retele de hipermarketuri sau retele de fast food-uri deja sunt avangarda introducerii pe piatã a acestor produse. Cei de la Fermele Moraru încurajeazã consumul de carne.
Rep.: A început Postul Crãciunului. Aveti un produs si pentru cei care nu consumã carne de pui?
C.M.: Din pãcate, pe piatã au venit o multime de produse care imitã carnea. Exemplu sunt ouãle sau pulpele din soia modificatã genetic. Probabil cã acestea vor încerca sã înlocuiascã toate produsele fãcute de noi prin trudã, Procesând toate tipurile de vegetale, am putea spune cã mâncãm, cumva, vegetarian, dar eu încurajez consumul de carne. Dacã vrem sã tinem post si simtim nevoia sã o facem, încurajez oamenii sã o facã. Dar mai cred si cã ce producem cu mâna noastrã, de pe pãmântul nostru, trebuie consumat cu plãcere.
