spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Lãcomia unui preot a speriat o enoriasã, zãvorându-i credinta

- Advertisement -

BANUL, OCHIUL DRACULUI!

LÃCOMIE… În judetul Vaslui, la fel ca în toatã tara, nu mai poti nici sã mori dacã nu ai niste bani pusi deoparte, pentru cã drumul spre groapã este pavat cu foarte multe cheltuieli. O femeie care locuieste în cartierul Delea din municipiul Vaslui, a rãmas surprisã dupã ce Valentin Burghelea, preotul care i-a înmormântat bunicul, i-a arãtat „nota de platã”. Doar pentru slujba de înmomântare, familia decedatului a fost nevoitã sã plãteascã 600 de lei. Citirea stâlpilor, pomenirea de dupã înmormântare, praznicul de 40 de zile, altã muncã a preotului, altã cheltuialã a celor îndoliati. În total, peste 1500 de lei, bani de pe urma cãrora familia decedatului nu a vãzut nici mãcar o chitantã. Preotul nu a tinut cont nici mãcar de faptul cã bãtrânul dus la groapã a muncit, în urmã cu mai multi ani, la ridicarea lãcasului de cult în care el slujeste acum. Enoriasii din cartierul Delea se plâng însã cã pãrintele Burghelea ia cu douã mâini si de pe morti, dar si de pe cei vii. ” De Ajunul Crãciunului a mers din casã în casã, asa cum e obiceiul. Bunica mea avea pusi pe masã banii pentru preot, pentru dascãl si bani pentru a-si cumpãra calendarul ortodox. Dupã ce a terminat de spus rugãciunea, pãrintele Burghelea i-a luat toti banii, inclusiv pe cei de calendar. A întrebat-o ce face cu toti banii de pensie, apoi i-a spus cã îsi poate cumpãra calendarul si cu altã ocazie. De Boboteazã, bunica nu i-a mai deschis usa. A zis cã nu-i mai trebuie un asa preot” ne-a declarat nepoata celui înmormântat.

De mai multi ani, Biserica a intrat în gura opiniei publice pentru faptul cã „nu plãteste taxe” si cã „preotii sunt plini de bani”. Stim cu totii cã vizita preotului acasã înseamnã bani bãgati în buzunarul slujitorului Domnului, cã „asa trebuie”. De altfel, orice serviciu bisericesc este contra cost si, nu de putine ori, la un pret enervant de mare pentru o populatie cu venituri la limita subzistentei. Printre acestia se regãseste o familie din cartierul Delea, care sustine cã în ultimele sase luni, s-a confruntat cu o situatie de-a dreptul revoltãtoare. „Dupã mai multe probleme de sãnãtate, bunicul meu s-a stins în vara anului trecut, în urma unui atac vascular cerebral. A fost un moment greu pentru noi, cei din familie, iar preotul Valentin Burghelea parcã l-a fãcut si mai greu. A avut o atitudine necorespunzãtoare fatã de niste oameni care se aflau în suferintã, si totul a culminat cu taxa impusã. Doar slujba de înmormântare ne-a costat 600 de lei. 150 de lei citirea stâlpilor, iar el i-a citit de trei ori, plus bani la dascãl. Ati 250 de lei am plãtit pentru slujba fãcutã la praznicul de 40 de zile. A fost o cheltuialã foarte mare pentru noi, pe care cu greu am suportat-o. Pe niciun ban nu ne-a dat chitantã”, ne-a declarat nepoata celui decedat.

Din cauza preotului, familia nu a mai fãcut praznicul de sase luni

Având credintã în Dumnezeu, rudele celui înmormântat au vrut sã-i facã acestuia si praznicul de sase luni, dar toatã orânduiala a cãzut, spun ele, din cauza preotului Valentin Burghelea. „Familia noastrã este credincioasã, dar preotul nu ne ajutã deloc. Bunicul meu, când s-a fãcut biserica în care slujeste acum pãrintele Burghelea, a contribuit la ridicarea ei cu muncã fizicã. Împreunã cu cumnatul lui a pus o parte din acoperis. Nu a contat deloc acest aspect. Cea mai urâtã fazã a fost de sãrbãtori, când a venit cu Ajunul Crãciunului. Bunica mea, care locuieste singurã, avea pregãtiti bani de calendar, bani de preot, bani de dascãl, asa cum fac toti bãtrânii. Dupã ce a spus rugãciunea, preotul i-a spus sã-i dea si banii de calendar lui, cã-si va lua calendar altã datã. A întrebat-o ce face cu toti banii de pensie? A rãmas sãraca plângând în casã. Ãla a fost apogeul. La Boboteazã, bunica a auzit de la vecini cã urmeazã sã vinã preotul. A închis poarta si nu i-a mai dat drumul. A sunat-o pe telefon, sã-i deschidã, dar nu i-a rãspuns. E grav dacã au ajuns bãtrânii sã punã lacãtul pe poartã, de teamã sã nu mai fie jecmãniti de preoti hrãpãreti. Eu înteleg sã pui o taxã fixã la o nuntã, la un botez, pentru cã sunt motive de bucurie. Omul îti dã când e fericit. Dar la o înmormâtare, când e durere, când sunt lipsuri, nu e tocmai plãcut sã auzi din partea unui preot cã te costã atât, altfel nu înmormântez. De teamã cã preotul o terminã de bani, bunica a decis sã nu-i mai facã bunicului pomenirea de sase luni. Mai sunt oameni care au trecut prin experiente asemãnãtoare, dar se tem sã vorbeascã, din respect pe care îl au fatã de Bisericã” ne-a mai declarat nepoata celui înmormântat de pãrintele Burghelea. Redactorii ziarului Vremea Noua au încercat sã-l contacteze pe preotul Valentin Burghelea, pentru a oferi si punctul sãu de vedere, însã acesta nu a rãspuns la telefon.

Preotii nu au voie sã cearã bani pentru slujbele de înmormântare

În urma unei sedinte de lucru tinutã în urmã cu un an, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române atrãgea atentia preotilor din toatã tara cã este interzis sã conditioneze oficierea slujbei de înmormântare. Mai ales în cazul familiilor sãrace. Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române au subliniat cã taxele stabilite de consiliul parohial se referã doar la sumele plãtite pentru concesionarea si întretinerea locurilor de înmormântare din cimitire. Contributiile benevole reprezintã sumele oferite de credinciosi cu ocazia sãvârsirii unor Sfinte Taine. Cuantumul acestora este stabilit de cãtre Consiliul Parohial si are în vedere cheltuielile de functionare a parohiilor. Cu alte cuvinte, oamenii care trec la cele vesnice trebuie sã aibã parte gratuit de slujba de înmormântare, iar preotii sunt obligati sã elibereze o chitantã chiar si pentru donatii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.