spot_imgspot_img
6.3 C
Vaslui
19-mart.-2024

Lecția liceenilor hușeni: au pus steaguri tricolore la mormintele de la care autoritățile au “furat” crucile! (FOTO)

- Advertisement -

CONTRAST STRIDENT… Abandonate în morminte neîngrijite și acoperite de bălării, osemintele eroilor din cimitirul Sfântul Toma din Huși au primit ieri cel mai frumos și mai cald omagiu din ultimii 30 de ani. Un grup de liceeni, cu flori și stegulețe tricolore în mâini, au înfruntat burnița rece și frigul tăios, mergând la căpătâiul celor care, prin jertfa lor, au dat și mai multă însemnătate și forță actului Marii Uniri de la 1918. Șocantă a fost însă descoperirea că, după ce a fost scos în evidență public faptul că autoritățile locale nu s-au îngrijit să curețe măcar buruienile de pe morminte sau să repare crucile rupte, edilii au venit pe furiș și au smuls toate crucile de la mormintele eroilor și le-au dus… cine știe unde. Uimiți să vadă una ca asta, adolescenții, care vin destul de des la parcela eroilor, au pus câte un tricolor și o floare la fiecare mormânt, tămăduind gestul lipsit de cuviință al edililor locali. Copiii au cântat pentru eroi, au ținut un moment de reculegere sub ploaia rece de decembrie și au sărbătorit astfel Ziua Națională a României, acolo unde își dorm somnul de veci eroii adevărați ai vremurilor grele dintre anii 1916 – 1918. La rândul lor, aleșii locali nu s-au lăsat mai prejos, așa că au sărbătorit și ei Ziua României lângă restaurantul Podgoriile Hușilor, spre ferestrele căruia au privit cu emoție în timpul Te Deumului și al intonării Imnului Național. Ca într-o oglindă paralelă, copiii au privit spre mormintele eroilor din cimitirul Sfântul Toma, mai ales că dascălii lor le-au spus că acolo se află o frântură din istoria României. „Noi nu v-am uitat!”, a fost scris pe coroana de flori, adusă de adolescenții și de profesorii lor, la mormintele eroilor din cimitirul Sfântul Toma.

În timp ce aleșii municipiului Huși au bifat Ziua Națională în parcul din centrul târgului, unde au putut fi văzuți de alegători în aceste momente ale lor de maximă trăire patriotică, un grup de liceeni a mers la cimitir, la parcela unde se află îngropate osemintele eroilor din perioada 1916 – 1918. A fost, prin urmare, o sărbătoare care, la Huși a avut cumva două dimensiuni, două trăiri, două semnificații: cea din parc și cea din cimitir. Manifestarea din parcul Rodina a fost cea oficială, organizată în cele mai mici detalii, cu microfoane, boxe, cu Te Deum, cu primar, politicieni, paradă militară, dar și cu depunerile de coroane, care și ele pot fi considerate tot un fel de paradă, dar din alt unghi. Per total, evenimentul a fost o reușită, iar patriotismul, evident, la cote înalte. Cel puțin, așa spun cei care au participat și au rămas profund impresionați, iar unii chiar fără cuvinte.

La cimitir, la mormintele eroilor, era și noroi, erau și buruieni, mai și ploua…

Într-o altă parte de oraș, în cimitirul Sfântul Toma, la parcela cu osemintele eroilor din 1916 – 1918, ar fi fost și acolo loc pentru o coroană din partea autorităților, dar e drept că zona nu e atât de vizibilă electoral cum e în centrul târgului, plus că, dincolo de noroiul din cimitir, mai e și faptul că mormintele au fost lăsate în bălării, spațiul acum părând o pârloagă părăsită. Cum ar fi fost pozele sau imaginile video de la fața locului? Ar fi știrbit reputația de buni gospodari a aleșilor locali hușeni, iar așa ceva ar fi fost chiar inadmisibil. Prin urmare, eroii din cimitir au fost lăsați deoparte, nu de alta, dar în parc e frumos, e asfaltat, e îngrijit și, în definitiv, și grupul statuar numit „Slavă eroilor romăni”, ridicat în memoria eroilor din Primul Război Mondial (și dezvelit în 1928), e, în opinia unora, tot atât de bun ca oricare alt loc. Unii, mai sensibili la nuanțele istorice, spun însă, totuși, că la cimitir sunt osemintele eroilor morți acum o sută și ceva de ani, care ar trebui să însemne mai mult decât o bucată rece de bronz.

„Au smuls pe furiș crucile vechi de la mormintele eroilor, pentru că le-a fost rușine cu realitatea aceasta”

Copiii de la Colegiul Național „Cuza Vodă” din Huși au marele merit de a se fi îngrijit, atăt cât au putut, de mormintele eroilor de pe raza orașului. Ei au fost cei care au îngrijit locurile de veci ale eroilor din cimitirul Sfântul Toma și din Dobrina. Acțiunile lor nu datează de ieri, ci sunt vechi și cunoscute de localnici. Au avantajul de a avea în școala lor profesori de Istorie vrednici, care au știut să le cultive dragostea de țară. Fie și numai rezultatele excelente la olimpiadele de Istorie, concursurile școlare sau la Bacalaureat arată că în această școală există dascăli care pun preț pe educația în spiritul respectului pentru eroii neamului. Pentru toate acestea, autenticitatea gestului făcut ieri de grupul de liceeni nu poate fi înțeleasă decât într-o cheie admirativă. Adolescenții au văzut primii faptul că vechile cruci, despre care se vorbise în presă cu câteva zile înainte, au fost smulse și făcute… dispărute. Copiii, care aduseseră cu ei stegulețe tricolore, au pus în locul crucilor smulse de autoritățile locale, câte un tricolor și câte o floare: „Le-a fost, probabil, rușine cu crucile rupte, putrezite. Le-au luat pe furiș. Iar în loc să pune alte cruci noi, au lăsat mormintele doar cu buruienile pe ele. Buni patrioți! Cinste lor”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

  1. Este vorba despre dl. Năstasă și duduia Doina. Deoarece Poliția locală se ocupă cu paza bunurilor în toate orașele. La Huși, unde sunt poliţiști locali? Doar dl. Director este văzut civil împreună cu dna. Carligean, în ținută de Poliţist local, fiind in timpul serviciului, dar circulă cu mașina personală. Dl. Primar știe? ce se întâmplă în oras cred că este de acord si cu activitatea Poliţiei locale, căci de la Primărie vin bănuții.

  2. Comentariu:Orașul este distrus, Parcurile nu mai zicem, Poliţia locală ce face dl. Primar? Sunt cumva invizibili? Doar dl. Director este văzut prin oraș când își plimbă amamta, cu mașina personală, duduia îmbrăcată în uniformă să nu se prindă fraieri. Dar când se plimbă prin alte localități tot în timpul serviciului sunt. Duduia este singură are nevoie, dar facețivă serviciul dl. Director.

    • Sa înțeleg ca Directorul asta are și mașina de serviciu dacă ai specificat ca personala și ca e însurat. Dc tot ai scris deslușesc vorba cum trebuie ca doar nu stam sa ghicim care.Asta se înțelege și poate e din Politie ca să aivă vreo legătură cu subiectul, te rugam nu ne lasă să bajbaim pe întuneric.

  3. Acolo erau îngropați cei de la Azilul de bătrâni, nicidecum eroii.
    Alta este problema!
    Primăria vinde mormintele din fata bisericii …avocati, generali….apar plăcute noi, cu numele celor care au dat bani grei sa aiba monumentele acelea.
    Rusine sa va fie!

  4. Felicitari! Impresionant! Felicitari si dascalilor care nu-i lasa pe copii sa uite istoria zbuciumata a acestui popor. Daca nu ne respectam istoria si pe cei care si-au dat viata pentru ca noi sa putem avea o tara, nu ne putem numi popor!
    Bine, ca, in zilele noastre, nici nu stiu daca clica neo-marxista cocotata in fruntea UE si slugoii lor din Romania ar mai vrea ca poporul roman sa existe…
    Imi amintesc cat de ingrijite erau aceste morminte pe vremea lui Ceausescu; si cele ale soldatilor romani, si cele ale rusilor care si-au dat viata pentru eliberarea Romaniei. Dar azi, rusii sunt considerati „dusmani”, iar cei care ne-au atacat si ne-au distrus tara in cele doua razboaie mondiale, ne sunt „prieteni”. Iar in viziunea politicienilor nostri slugarnici, pupatori de dosuri la noua „Inalta Poatra”, Romania si poporul roman pot chiar sa nu mai existe, cu conditia ca ei sa traiasca bine.
    Citeam un articol azi, din care rezulta ca suntem a saptea tara din lume si doua tara in Europa la mortalitate, dupa Serbia cea bombardata cu bombe murdare cu Uraniu saracit, acum 20 de ani, de catre americani. Mortalitatea in Romania e mai mare decat cea din Ucraina, chiar daca acolo e razboi!! Din studiul respectiv rezulta si ca a doua cauza de mortalitate in Romania, dupa bolile cardio-vasculare, sunt TUMORILE. Cum sa nu fie asa, daca am ajuns groapa de gunoi a Europei si a SUA, care ne polueaza solul, subsolul, aerul, apele de suprafata si subterane (cazul Pungesti), cu mizeriile lor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.