spot_img
spot_img
14.8 C
Vaslui
07-mai-2025

Lectie de bun-simt, la Muzeul Judetean “Stefan cel Mare”

- Advertisement -

ÎNVÃTÃTURÃ… Simpozionul Stiintific “Semnificatia istoricã a zilelor de 9-10 Mai”, desfãsurat ieri, la Muzeul Judetean “Stefan cel Mare”, a avut nu numai un rol informativ, ci si educativ. Adusi parcã cu “arcanul” la muzeu, pentru a umple locurile libere în salã, la un moment dat, elevii s-au plictisit. S-au ridicat de pe scaune si au dat sã plece. Vãzând cã existã riscul ca evenimentul sã rãmânã fãrã auditoriu, directorul institutiei, Ramona Mocanu, i-a oprit din drum si le-a explicat cã nu e frumos sã plece în timpul unei manifestãri culturale, întrucât perturbã linistea si atentia celorlalti invitati. “Este nepoliticos sã te ridici si sã pleci chiar atunci când un cercetãtor vine în fata ta si îti împãrtãseste din cunostintele sale. Nu e nici frumos, nici normal un astfel de lucru. Am rugãmintea ca domnii profesori, care i-au însotit azi, sã aibã grijã de ei în asa fel încât sã nu perturbãm aceastã activitate, sã ne comportãm civilizat si sã demonstrãm cã suntem civilizati. Vã rog, nu o luati ca pe un repros, ci ca pe un sfat”, le-a spus elevilor Ramona Mocanu, directoarea Muzeului Judetean “Stefan cel Mare”.

Dincolo de sfaturile directoarei de muzeu, evenimentul s-a dovedit a fi si o foarte bunã lectie de istorie pentru elevi. Profesorul Nicolae Ionescu le-a vorbit acestora despre “Lupta pentru Independentã – Permanentã în istoria României”, cercetãtorul Costicã Asãvoaie, despre “Complexul National Muzeal Moldova Iasi”, dr. Cornel Ciucanu, despre “Rolul institutiei Monarhice în dezvoltarea si consolidarea României”, profesorul Constantin Focsa, despre “Holocaustul din România între istorie si memoria”, iar dr. Paul Nistor, despre “Regele Mihai I sub supravegherea serviciilor secrete ale României comuniste”.

“Trebuie sã se insiste pe educatia patrioticã”

“Poporul român sãrbãtoreste în aceste zile momente importante din istoria sa nationalã. Este vorba de momentul declarãrii Independentei României, de momentul victoriei asupra fascismului si de momentul constituirii Uniunii Europene. Lupta pentru Independentã, coroboratã cu lupta pentru unitate nationalã, cea despre dreptate si libertate sunt permanente în istoria unui popor.

Istoria românilor, precum si a altor popoare are în vedere promovarea ideii de pace, de independentã, în contextul lumii de astãzi. Întemeirea statelor feudale românesti si institutia monarhicã nu dateazã numai de acum 150 ani, de când a venit Carol I la tron, ci încã de pe vremea marilor voievozi,  când s-au format institutiile, “adunarea stãrilor”, tinuturile si judetele etc. Ei erau domni cu autoritate monarhicã, erau “unsi” de Mitropolit, li se dãdea harul divin, aveau puterea temporalã si spiritualã. Astãzi, în Europa, mai sunt doar câteva state monarhice (Spania, Olanda, Belgia, Suedia, Marea Britanie). Sã nu uitãm cã peste doi ani ne pregãtim pentru Marea Unire. Atunci se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Tineretul trebuie sã stie toate acestea, pentru cã istoria, traditiile, biserica si statul sunt pilonii neamului. Trebuie sã se insiste în continuare pe educatia patrioticã a tinerilor, pentru cã pe umerii lor se aflã România de mâine”, a spus profesorul Nicolae Ionescu în cadrul simpozionului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.