10.3 C
Vaslui
01-apr.-2023

Legea Educatiei va fi modificatã: media de gimnaziu nu va mai conta, examen de admitere la Colegiile Nationale si schimbãri la BAC

- Advertisement -

MODIFICÃRI… Schimbãri majore în învãtãmânt. Ministrul Sorin Cîmpeanu a anuntat cã în noua lege a educatiei vom avea examen de admitere la colegiile nationale, iar la Bacalaureat, o singurã probã scrisã la toate disciplinele din trunchiul comun, care va evalua competentele de bazã. În plus, va dispãrea ponderea mediei din clasele V-VIII în media de la admitere, iar la Arte si Sport nu se vor mai da note. „Elevii care vor începe în septembrie clasa a VII-a vor avea o sansã în plus, aceea de sustinere a examenului de admitere într-un liceu. Liceele care au demonstrat si vor demonstra calitatea educatiei vor avea dreptul sãsi organizeze propriile examene de admitere în liceu pentru ocuparea 90% din numãrul de locuri, 10% vor rãmâne pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire. Acest proces de admitere în liceu se va face înainte de a fi demaratã evaluarea nationalã. Încã de la intrarea în vigoare a legii, pentru elevii de clasa a VIII-a este important de stiut cã se introduce renuntarea la media din gimnaziu, a declarat ministrul Educatiei, Sorin Câmpeanu.

Potrivit ministrului, examenul de Bacalaureat va avea o probã scrisã de evaluarea competentelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun pentru elevii de la toate profilurile, douã probe de evaluare a competentelor lingvistice la douã limbi de circulatie internationalã, o probã de evaluare a competentelor digitale si o probã scrisã, facultativã, specificã profilului sau specializãrii, la alegerea candidatului. „Examenul de Bacalaureat este prevãzut a avea urmãtoarele probe. O singurã probã scrisã de evaluarea competentelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun. Este o probã comunã pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializãrile. Aceastã probã constã în evaluarea competentelor generale formate pe parcursul ciclului liceal la Limba si literatura românã, la Matematicã, stiinte, Istoria si Geografia României si stiinte socio-umane. (…) Douã probe de evaluare a competentelor lingvistice la douã limbi de circulatie internationalã. (…) Vor fi verificate de asemenea competentele de bazã echivalente nivelului B1, dacã doriti”, a afirmat ministrul, la o conferintã de presã.

Proba scrisã, facultativã, specificã profilului sau specializãrii nu conditioneazã promovarea examenului de Bacalaureat

El a spus cã elevii care promoveazã pe parcursul învãtãmântului preuniversitar examene cu recunoastere internationalã pentru certificarea competentelor lingvistice în limbi strãine au dreptul al recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste examene. O altã probã va evalua competentele digitale. „Examenul national de Bacalaureat se considerã promovat de cãtre absolventii învãtãmântului secundar superior, liceal, care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele conditii: au sustinut proba de evaluare a competentelor lingvistice la douã limbi de circulatie internationalã si proba de evaluare a competentelor digitale si au obtinut cel putin nivelul „independent”; au sustinut proba scrisã de evaluare a competentelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun si au obtinut cel putin nota 6; au sustinut probã scrisã la Limba si literatura maternã si au obtinut cel putin nota 6. Absolventii care au sustinut proba de de evaluare a competentelor lingvistice si proba de evaluare a competentelor digitale li se elibereazã certificate care atestã nivelul de competentã lingvisticã, respectiv nivelul de competentã digitalã. Eliberarea acestor certificate nu este conditionatã de promovarea probelor scrise si practice. Proba scrisã, facultativã, specificã profilului sau specializãrii nu conditioneazã promovarea examenului de Bacalaureat”, sustine ministrul. Propunerile acestuia vor intra astãzi în dezbatere publicã timp de 35 de zile, iar apoi vor ajunge în Parlament, unde pot fi aprobate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.