MAI MULTI BANI…. Legea salarizãrii unitare a intrat, de ieri, în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor, care este for decizional în aceastã spetã. Membrii Comisiei de buget au dat un aviz pozitiv acestui proiect, Comisia de muncã, condusã de deputatul PSD de Vaslui, Adrian Solomon, fiind raportoare. Tot ieri s-a încheiat perioada în care deputatii puteau depune amendamente. Tinta anuntatã de cãtre deputatul Solomon, ca presedinte al Comisiei de Muncã, a fost ca pânã în data de 6 iunie aceste dezbateri sã fie finalizate. „Vom fi prezenti si vom sustine amendamentele identificate”, a anuntat Solomon. Comisia pentru muncã va da raportul, în timp ce Comisia pentru buget si cea juridicã vor fi sesizate pentru avizare. Mai trebuie spus cã legea salarizãrii unitare este asteptatã de toti primarii, viceprimarii sau conducerea CJ Vaslui, întrucât din iulie toate salariile demnitarilor din judet vor creste spectaculos, dacã amendamentele actuale vor trece.
Proiectul legii salarizãrii unitare a stârnit o serie de critici din partea Opozitiei, care a solicitat de douã ori ca ministrul de Finante, Viorel Stefan, sã fie invitat la „Ora Guvernului”, pentru a da explicatii cu privire la sustenabilitatea implementãrii Legii salarizãrii, cererea fiind respinsã de membrii Biroului Permanent al Camerei Deputatilor. Liderul deputatilor PSD, Marcel Ciolacu, a argumentat cã proiectul Legii salarizãrii este o initiativã parlamentarã, care nu e asumatã de Guvern, iar ministrul nu este nevoit sã stie „cât de sustenabilã este sau nu”. „Fiind o initiativã parlamentarã, dupã ce va fi aprobatã aceastã lege, suntem de acord ca domnul ministru sã vinã si sã rãspundã plenului Parlamentului, legea aprobatã de cãtre Parlament dacã este sustenabilã sau nu. Este un nonsens solicitarea Partidului National Liberal si un pic împotriva firii normale a lucrurilor”, a argumentat deputatul Ciolacu. Deputatul PMP Eugen Tomac a spus, la rândul sãu, cã Legea salarizãrii vizeazã si bugetul tãrii, motiv pentru care este „esential” sã se primeascã un rãspuns din partea ministrului de Finante. Si deputatul PNL Victor Paul Dobre a intervenit în discutie pentru a afirma cã este foarte important ca Viorel stefan sã se pronunte pe Legea salarizãrii, înainte de a fi votatã de plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional. „Vom fi în situatia în care, si vãd aici o cerere ca sã dezbatem în procedurã de urgentã legea salarizãrii. Pãi ca sã luãm o decizie pe legea salarizãrii, cred cã este foarte important ca domnul ministru de Finante sã ne spunã dacã poate sustine o anvelopã salarialã de 32 de miliarde de lei. Este cifra avansatã de Guvern”, a subliniat viceliderul deputatilor PNL. Plenul Senatului a aprobat, sãptãmâna trecutã, Legea salarizãrii, cu 85 de voturi „pentru”, 10 voturi „împotrivã” si 12 abtineri. Plenul Senatului a aprobat legea salarizãrii fãrã a admite niciunul dintre amendamentele respinse de Comisia de muncã.
Primarul Vasluiului va ajunge sã aibã 10.000 de lei, de pe urma lui Solomon
În prima fazã, salariile au crescut cu 30% la primari si viceprimari, pentru indemnizatiile primite în luna mai. Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavãl, crede cã era timpul sã se facã si aceastã majorare a salariilor pentru primari sau viceprimari. „Cei 30% vor însemna 1.000, 1.500 de lei, nu stiu, voi vedea. De mult tot sustin cã primarii trebuie sã aibã salarii mai bune, pentru cã ei sunt cei care duc în spate toate problemele comunitãtilor”, a spus Pavãl, care avea în aprilie în jur de 3.500 de lei salariu, la un municipiu cu 92.000 de locuitori (cât apare, oficial, în acte). „Nu se poate ca 60% dintre angajati sã aibã, în institutii, salarii mai mari decât conducãtorul! Sunt primarul unui municipiu resedintã, cu zeci de mii de locuitori, mi-am pus viata si priceperea în slujba acestei comunitãti si mã duc acasã cu un salariu destul de mic, dupã o lunã de muncã. S-au mãrit salariile la doctori, la alte categorii de angajati si nu este normal ca noi, primarii, sã rãmânem cu cele mai mici salarii. Sunt probleme în învãtãmânt sau sãnãtate, merg unde este nevoie de mine, dar este nevoie si de un salariu pe mãsurã. Eu si cu sotia mea (sef de serviciu în Prefectura Vaslui, n.r.) nu avem alte afaceri, suntem doi bugetari care trãiesc de pe urma salariilor pe care le încasãm, nu avem alte surse de venit si trebuie sã primim salarii decente, nu cerem mai mult. Când m-am angajat în Vaslui, în urmã cu 37 de ani, aveam 2.000 de lei salariu, iar acum, dupã atâtia ani de muncã, în care am avut o multime de functii de conducere, abia am ajuns la 3.500 de lei, ceea ce este anormal. Când am în subordine 40 de angajati care câstigã mai bine ca mine, ce sã le spun acelor oameni, când eu sunt pe locul 40?”, se întreabã primarul Vasluiului. Dupã 1 iulie, dacã legea va trece de Parlament, salariul lui Pavãl va ajunge la peste 10.000 de lei, aproape dublu fatã de nivelul actual.