spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Lei si tigri în zãpadã!

- Advertisement -

FRIG SI VITAMINE Iarna nu-i ca vara nici pentru animalele de la Grãdina Zoologicã din Bârlad. Multe dintre ele provin din tinuturi calde, unde nu ninge niciodatã iar temperaturile rar scad sub 20 de grade. Administratorii Grãdinii Zoologice din Bârlad trebuie sã le asigure conditii bune si hranã bogatã în vitamine pentru a putea face fatã anotimpului rece cu care nu sunt obisnuite. Când se face curãtenie în cãminele lor animalele ies afarã în custi, unde pot fi admirate de putinii vizitatori care se mai încumetã le viziteze. Din pãcate, anul trecut a fost unul prost, în care au murit multe dintre animalele grãdinii : leul, puma, puiul de maimutã Adam, lebedele etc.

Animalele exotice din Grãdina Zoologicã se pot considera rãsfãtate în timpul iernii. Locuiesc în pavilioane încãlzite si au parte de mâncare pe sãturate. “În timpul iernii animalele exotice trebuie sã beneficieze de un amplasament cald asta înseamnã o temperaturã de peste 25 de grade la reptile si papagali, 20 de grade la maimute iar la lei si tigri, câte 18-20”, spune Adrian Cãrãbãt, directorul Grãdinii Zoologice din Bârlad.

O mare atentie se acordã hranei animalelor, iar legumele, fructele si cruditãtile sunt la mare cãutare. Mai usor trec iarna lupii, sau ursii care sunt obisnuiti cu frigul. Chiar dacã sunt învãtate cu frigul iernii, animalele care stau afarã sunt si ele hrãnite cu mâncare mai consistentã. Îngrijitorii grãdinii zologice spun cã nu fac nici un rabat de la calitatea hranei animalelor, ca sa nu se îmbolnãveascã pe timpul iernii. Ieri, când am vizitat grãdina zoo din Bârlad, leii si tigrii erau afarã din pavilioane, în custi, pentru a li se face curãtenie. “Sunt bine îngrijiti, au cãldurã de la centrale pe gaz, nu suferã de frig. Nu prea avem vizitatori iarna, dar noi avem grijã ca animalele sã fie puse la adãpost. Mai bine suprtã iarna ursii, care sunt afarã din pavilioanele lor. Dacã se retrag în ele stim si noi cã vine iarna grea, acesta fiind semnalul lor cã vine frigul puternic. Acum sunt afarã, deci nu e cazul sã ne îngrijorãm”, ne-a mai spus inginerul Adrian Cãrãbãt.

În 2010 au murit mai multe animale

Inceputul anului 2010 a adus decesul pumei, apoi a urmat moartea leului Vasilicã (de bãtrânete). În varã, s-a nãscut primul pui de maimutã în captivitate, Adam, pui care n-a supravietuit prea multe luni. A fost întepat de o viespe si a fãcut un soc anafilactic, medicii veterinari neputând face nimic pentru a-l salva. Dupã moartea puiului de maimutã a urmat decesul puiului de lebãdã (salvat de pompierii bârlãdeni la începutul iernii – în decembrie de pe lacul Regie, unde a fost prins între gheturi).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.