Liber la angajări în instituțiile și autoritățile publice, amendamentul propus de deputatul Tudor Polak a fost votat de Parlament

Tudor Polak

DEBLOCARE… Camera Deputaților a modificat Ordonanța de urgență a Guvernului 183/2020, incluzând posibilitatea desfășurării, pe o perioadă de 6 luni, a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante în instituțiile și autoritățile publice. Demersul a fost inițiat de deputatul de Vaslui Tudor Polak, care a declarat că deblocarea concursurilor este “un demers necesar pentru revenirea la normalitate și reluarea activității în mod firesc în toate instituțiile publice.” “Amendamentul pe care l-am propus, referitor la deblocarea concursurilor pentru ocuparea locurilor de muncă vacante în instituțiile publice, a fost asumat de către toți colegii mei din comisia de muncă și protecție socială, iar legea în ansamblul ei a fost votată astăzi (n.r. miercuri) în ședința de plen a Camerei Deputaților. Legea a fost trimisă către Președintele României pentru promulgare, ultima etapă îninte de a intra în vigoare”, a declarat Tudor Polak.

Legea a fost votată cu o largă majoritate, fiind susținută de PNL, USR PLUS, UDMR, PSD și AUR. Un singur parlamentar PSD a votat împotrivă. Ordonanța de urgență 183/2020 are ca obiect de reglementare instituirea, prin derogare de la dispozițiile art. 27 alin.(3) din Legea nr. 55/2020, a posibilității desfășurării, pe durata stării de alertă, a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, al celorlalte instanțe judecătorești, al parchetelor și din sistemul de probațiune, precum și pentru ocuparea posturilor vacante de specialitate din cadrul Curții de Conturi a României. Deputații au decis ieri ca să poată fi scoase la concurs posturile vacante din instituții și autorități publice, pe o perioadă de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a OUG. “Prin derogare de la dispozițiile art. 27 alin.(3) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, pe o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanțe de urgență, se pot desfășura concursurile pentru ocuparea posturilor și funcțiilor vacante și temporar vacante din cadrul instituțiilor și autorităților publice, cu încadrare în sumele aprobate în buget pentru anul 2021”, prevede textul adoptat de deputați. Amendamentul, introdus de membrii Comisiei pentru muncă și adoptat de plen, este motivat prin faptul că “volumul și complexitatea activităților desfășurate în cadrul administrației publice impun ocuparea cu celeritate a posturilor vacante”. “De asemenea, trebuie precizat că administrația publică se confruntă cu un număr mare de pensionări și plecări din sistem, iar în ultimul an ocuparea posturilor a fost suspendată, ceea ce face necesară această măsură, de ocupare a posturilor vacante și temporar vacante”, se precizează în raportul comisiei.

“Să reluăm, gradual, dinamica obișnuită a muncii”

Cel care a depus amendamentul a fost deputatul PNL de Vaslui, Tudor Polak, care prin acest demers își dorește revenirea la normalitate în ceea ce privește activitatea din instituțiile publice. “Așa cum am mai spus, deblocarea concursurilor este un demers necesar pentru revenirea la normalitate și reluarea activității în mod firesc în toate instituțiile publice. Suntem pregătiți să facem acest pas înainte în siguranță, în raport cu situația epidemiologică și să reluăm, gradual, dinamica obișnuită a muncii” a declarat parlamentarul de Vaslui.
3 COMENTARII

  1. Probabil ( dacă nu este așa..este golănie)..sunt posturile pe care cei numiți în funcții poliitice…parlamentari..etc sunt acele acele posturi puse la păstrare .. până la revenirea pe același loc.Dacă da..este o măsură corectă.

  2. Au redus bugetarii până i-au înmulțit
    Doar trebuie sa revenim la normalitate, nu-i destul ca suntem printre țările cu cei mai multi bugetari, trebuie sa fim numărul 1

LĂSAȚI UN MESAJ