VEȘTI BUNE… Consilierii locali bârlădeni vor discuta pe 31 ianuarie despre proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico – economice, faza Proiect Tehnic și Detalii de Execuție, precum și a indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul „Modernizarea infrastructurii de transport în scopul reducerii emisiilor de carbon în Municipiul Bârlad”. Lansarea licitației de execuție a lucrărilor la obiectivul menționat este condiționată de aprobarea de către Consiliul Local a indicatorilor tehnico-economici rezultați în urma realizării proiectului tehnic.
Investiția „Modernizarea infrastructurii de transport în scopul reducerii emisiilor de carbon în municipiul Bârlad” are o valoare totală de 57.811.298,96 lei cu TVA (adică circa 12 milioane de euro) și este finanțată în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3, având ca obiectiv specific reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Conform POR, proiectul trebuie să fie implementat în decurs de 36 de luni, în perioada 2020 – 2023. Cum suntem în 2022, se pare că acesta va fi implementat începând cu acest an!
Consilierii locali trebuie să discute dacă aprobă sau nu indicatorii
Inițierea proiectului de hotărâre de către primarul Dumitru Boroș a fost determinată de necesitatea aprobării indicatorilor tehnico-economici – faza Proiect Tehnic și Detalii de Execuție pentru proiectul „Modernizarea infrastructurii de transport în scopul reducerii emisiilor de carbon în Municipiul Bârlad”.
“Urmare a finalizării etapei de întocmire a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție au rezultat următorii indicatori fizici:
Infrastructura rutieră modemizată/reabilitată/reconfigurată-7112ml, Trotuare construite/modemizate – 42.787mp; Piste pentru biciclete construite – 8.655ml; Rețele de canalizare a apelor pluviale construite – 8.314ml; Zone pietonale amenajate – 1.120 mp; Autobază pentru transportul public urban construită; Două trasee noi înființate aferente serviciului public de transport electric; Stații de transport public amenajate – 38 buc.; Parcări de transfer de tip “Park&Ride” construite – 3buc.; Sistem de monitorizare video CCTV în intersecțiile aglomerate de pe traseul noilor rute de transport public electric înființate; Sistem de localizare a mijloacelor de transport public urban; Sistem de informare în timp real a pasagerilor, amplasate în mijloacele de transport în comun și în stațiile de transport public și un sistem aferent dotării centrului de comandă pentru managementul traficului, cu componente specifice software și hardware”, menționează inițiatorul proiectului, primarul Dumitru Boroș, în referatul de aprobare a proiectului.
Lucrările prevăzute în proiect
În ceea ce privește investiția „Modernizarea infrastructurii de transport în scopul reducerii emisiilor de carbon în municipiul Bârlad”, aceasta are mai multe componente. Astfel, este vizată înființarea a două noi trasee de transport public urban de călători ce vor avea o lungime totală de 30,76 km.
Traseul 1 (lungime – 15,36 km, timp de parcurgere 56 minute, 25 stații) se va desfășura pe ruta: Autobaza – șoseaua Tecuciului – str. General Vasile Milea – str. Mihai Viteazu – str. Colonel Simionescu Sava – str. Paloda – str. loan Popescu – str. Vasile Pârvan – str. Căpitan Grigore Ignat – Bulevardul Republicii – Restaurant Galamar – Bulevardul Republicii – Bulevardul Epureanu – str. Constantin Hamagiu – str. Nicolae Bălcescu – str. Dragoș Vodă – str. Mihai Eminescu – șoseaua Tecuciului – Autobaza.
Traseul 2 (lungime – 15,40 km, timp de parcurgere 58 minute, 28 stații) se va desfășura pe ruta: Autobaza – șoseaua Tecuciului – str. Mihai Eminescu – str. Dragoș Vodă – str. Nicolae Bălcescu – str. Constantin Hamagiu – Bulevardul Epureanu – Bulevardul Republicii – Restaurant Galamar – Bulevardul Republicii – str. Căpitan Grigore Ignat – str. Vasile Pârvan – str. loan Popescu – str. Paloda – str. Colonel Simionescu Sava – str. Mihai Viteazu – str. General Vasile Milea – șoseaua Tecuciului – Autobaza
Totodată, proiectul prevede și reabilitarea carosabilului de pe următoarele străzi: General Vasile Milea, Colonel Simionescu Sava, Paloda, Căpitan Grigore Ignat, Mihai Viteazu, Ioan Popescu, Vasile Pârvan, Dragoș Vodă, Nicolae Bălcescu, Constantin Hamangiu, Mihai Eminescu (segment), 1 Decembrie, Tecuciului, Primăverii, Popa Șapcă, Marcel Guguianu, Fagului, Bulevardul Epureanu și Bulevardul Republicii. De asemenea, se vor executa lucrări de reabilitare trotuare și spații verzi și de amenajare piste de cicliști în lungime totală de 8.655 metri pe Bulevardul Republicii și străzile Tecuciului, General Vasile Milea, Vasile Lupu, Nicolae Iorga și 1 Decembrie.
Proiectul prevede și amenajarea de parcaje (bike-parking) pentru biciclete în aria de acoperire a proiectului (la intrarea în Grădina Publică și pe strada Fagului); amenajarea unei zone exclusiv pietonale (pe strada Fagului) în suprafață de 1.120 mp; instalarea de camere de supraveghere video în intersecțiile aglomerate de pe traseul noilor rute de transport public electric înființate; dotarea cu stații de autobuz (mobilier urban) a traseelor de transport public în comun; instalarea unui sistem de informare în timp real a călătorilor care va presupune echiparea și instalarea în stațiile de autobuz a panourilor informative (ecrane digitale) ce vor afișa în timp real informații despre derularea transportului public; dotarea centrului de comandă pentru managementul traficului din cadrul autobazei cu componente specifice software și hardware; realizarea a trei parcări de transfer de tip park&ride la principalele intrări în oraș (pe străzile Mihai Eminescu, 1 Decembrie și Republicii 319); etc.
Asta mai trebuia pe Dragos Voda si Vasile Parvan! Pana nu se descongestioneaza traficul pe VO a Barladului aceste doua proiecte sunt de un cretinism sublim! Pa starzile care urmeaza sa faca parte din cele doua trasee abia se merge cu autoturismul, avand in vedere multitudinea de camioane, iar astia de la Primarie vor transport public ca sa poata bloca circulatia de tot!
Nu mai zăpăcit oamenii, toate schimbările care au fost făcute nu sunt de bun augur, dacă pe zona centrală autobuzele circula goale cum vor circula pline pe la ,,dos,,?