spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Liderii de sindicat din învățământ, obligați să continue activitatea la catedră

- Advertisement -
ORE… Liderii de sindicat din învățământ nu vor mai putea lua salariul de profesor fără să desfășoare activități la clasă

PROIECT DE LEGE… Liderii sindicali ar trebui să-și mențină posturile de la catedră, cel puțin asta susține un nou proiect de lege depus în Parlament. Activitatea didactică îi va ajuta pe lideri să rămână la curent cu ce se întâmplă în clase, motivează proiectul. Acesta prevede ca „(10) Personalul didactic de conducere, de îndrumare și control poate fi degrevat total sau parțial de norma didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educației, elaborate cu consultarea federațiilor sindicale reprezentative din învățământ. Persoanele desemnate de federațiile sindicale reprezentative din învățământ, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare și evaluare a calității sistemului de învățământ, vor fi degrevate parțial de norma didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educației. În prezent, sindicatele din învățământ beneficiază de 125 norme didactice rezervate, pentru cei 125 de lideri sindicali de la nivel județean și național, degrevați total de ore, dar care primesc salariul de profesor, concomitent cu îndemnizația de lider sindical. Astfel 125 de lideri sindicali sunt plătiți, anual, fără să desfășoare activitate didactică, cu o sumă de cel puțin 8.000.000 de lei din bani publici pentru o muncă pe care nu o prestează.

Liderii de sindicat au fost luați în vizor de cei din Ministerul Educației. 125 de lideri de sindicat sunt plătiți anual cu două salarii: unul de profesor, altul de lider sindical. Cei care au înaintat proiectul consideră că este nevoia de o schimbare. Astfel, în loc să ia salariul de profesor fiind degrevați total de norma didactică, aceștia vor fi nevoiți să continue activitatea didactică măcar parțial, pentru a justifica banii, dar și pentru a rămâne ancorați în realitatea din clase, motivează inițiatorii. Proiectul de lege prevede: „În prezent, sindicatele din învățământ beneficiază de 125 norme didactice rezervate, pentru cei 125 de lideri sindicali de la nivel județean și național, degrevați total de ore, dar care primesc salariul de profesor, concomitent cu indemnizația de lider sindical. Astfel, 125 de lideri sindicali sunt plătiți, anual, fără sa desfășoare activitate didactică, cu o sumă de cel puțin 8.000.000 de lei din bani publici, pentru o muncă pe care nu o prestează. În plus, degrevarea totală de norma didactică ar putea duce la deprofesionalizarea celor ce reprezintă, în calitate de lider al unei organizații sindicale județene sau naționale, cadrele didactice din sistemul de învățământ preuniversitar, pentru ca ei sunt înainte de toate, profesori și este necesar sa fie conectați la realitățile sistemului de învățământ. Mai mult, avem exemplul inspectorilor școlari care sunt degrevați parțial de norma didactică, fiind obligați sa presteze între 2-4 ore/săptămână, fără o plată suplimentară. Cred cu tărie ca fiecare ar trebui sa primească salariul strict pentru munca pe care o prestează și nu pentru ceva pentru care este degrevat. Prin urmare, având în vedere aceste aspecte, propun ca persoanele desemnate de federațiile sindicale reprezentative din învățământ, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare și evaluare a calității sistemului de învățământ, să poată fi degrevate parțial de norma didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului Educației”, este menționat în expunerea de motive. Pentru ca proiectul de lege să fie adoptat, acesta trebuie sa treacă de Camera Deputaților și de Senat, să fie promulgat de președinte și să fie publicat în Monitorul Oficial.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Puneti trantorii la treaba! Si inspectorii si directorii au obligatie de catedra. Se compara problemele si responsabilitatea unui director de liceu cu 1500-2000 elevi cu problemele (de multe ori inventate) unui lider de sindicat ? Pai de unde sa stie liderii de sindicat care sunt problemele oamenilor daca ei nu trec cu lunile prin scoli? Eu nu stiu decat sa-si arate muschii in fata CA din inspectorat ca sa demonstreze cat de mult le pasa de salariati. De asta au aparut atatea „anexe ” ale sindicatelor, ca sa fie cat mai multi lideri. Pentru ca e asa de placuta munca de lider de sindicat! Nu ai program, nu ai nicio responsabilitate (pasata permanent catre alte organisme), nu ai ore, esti platit regeste. PUNETI TRANTORII LA TREABA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.