spot_img
spot_img
31.1 C
Vaslui
14-iul.-2025

Liderul Uniunii Sindicale „Didactica” Vaslui, despre cele peste 30.000 de norme în regim plata cu norma: „o manipulare ticãloasã”

- Advertisement -

REACTIE… Liderul Uniunii Sindicale „Didactica” Vaslui criticã dur afirmatiile prim-ministrului Ilie Bolojan si pe cele ale ministrului Educatiei, Daniel David, potrivit cãrora sunt peste 30.000 de norme în regim plata cu ora. „Nu pot sã-l cataloghez pe acest ministru decât ca pe un neavenit în aceastã functie. Pânã acum a fãcut foarte multe gafe. În luna decembrie a anului trecut, a spus cã nu cunoaste sistemul si cã nu poate sã propunã anumite mãsuri decât dupã ce va avea anumite date bazate stiintific. Pânã în acest moment, nu s-a fãcut niciun studiu de impact cu privire la mãsurile anuntate de Guvern (mãrirea normei didactice cu douã ore, mãrirea numãrului de elevi într-o clasã). Ceea ce declarã acum ministrul este în contradictie cu ce a declarat în urmã cu câteva luni. Probabil cei care au fost alesi ministri sunt cei care stiu sã mintã cel mai bine si sã manipuleze opinia publicã în sensul în care ar dori sã ne facã sã credem cã ei lucreazã în interesul nostru când, de fapt, ei nu lucreazã în interesul nostru, cel putin nu în interesul celor din învãtãmânt. El (ministrul Educatiei) avea obligatia sã vadã ce se întâmplã cu orele care vor fi predate de personalul necalificat, pentru cã vor creste. Este impardonabil din punctul meu de vedere. Orice mãsurã trebuia luatã în interesul elevului”, a spus prof. Sorin Tiplea, liderul Uniunii Sindicale „Didactica” Vaslui.

Potrivit acestuia, informatia potrivit cãreia numãrul de ore aflate încadrate la plata cu ore însumeazã peste 30.000 de norme didactice este o „manipulare ticãloasã”. „Într-una din declaratiile publice date la un moment dat, domnul ministru a spus cã se va vedea cum se va face cresterea normei didactice, dar în orice caz nu se va face „pausal”, adicã nu toatã lumea va primi obligatoriu douã ore în plus la norma didacticã de predare. Ce constatãm în lege? Cã toatã lumea a primit „pausal” douã ore de predare în plus fãrã sã se facã o analizã asupra impactului la nivel de sistem. Ei (premierul Bolojan si ministrul Educatiei) au manevrat anumite date precum cã în sistemul de învãtãmânt sunt 33.000 de norme în regim plata cu ora. Însã nu au explicat ce reprezintã cele 33.000 de norme, lãsând în constiinta societãtii civile „uite câte norme sunt disponibile la nivelul învãtãmântului, câte norme sunt plãtite personalului din învãtãmânt, în realitate profesorii au niste venituri extraordinare”. Este o manipulare ticãloasã a acestor informatii si vreau sã explic. Din cele 33.000 de norme, câteva sunt reprezentate de degrevãrile directorilor si inspectorilor din toate unitãtile de învãtãmânt din tarã. Obligatia unui inspector era de douã-patru ore, iar cea a unui director de sase-opt ore. Prin urmare, diferenta pânã la 18 erau ocupatã în regim plata cu ora. Dacã socotim câti inspectori si directori sunt în tarã, aflãm cã sunt câteva mii de norme care nu putea fi date altfel, pentru cã în realitate ele reprezintã normele profesorilor detasati în functiile de inspectori si directori. Astfel, acestea, în jur de 5000, nu existã ca norme disponibile. Mai rãmân 28.000 de norme, dar în fapt nici acestea nu sunt toate disponibile, pentru cã normele educatoarelor si învãtãtoarelor nu pot fi preluate de profesori, multe dintre ele fiind ocupate în regim plata cu ora de cãtre cadrele didactice pensionate. Dintr-un calcul simplu, ele reprezintã cam jumãtate din aceste norme rãmase, adicã undeva la 14.000 norme. Majorarea normei didactice la învãtãtori nu influenteazã cu nimic, pentru cã ei sunt angajati pe post si, indiferent dacã fac sau nu fac acele ore sau fac în plus patru-zece ore, nu influenteazã cu nimic diminuarea normelor libere din sistemul de învãtãmânt. Deci, acestea oricum nu pot fi ocupate într-un alt regim. Pentru toti ceilalti profesori, rãmâne undeva la 14.000 de norme. Prin majorarea normei didactice cu douã ore, înseamnã o reducere a normei din sistemul educational de 14.000-16.000 norme”, a spus prof. Sorin Tiplea.

„Calitatea actului educational din mediul rural va avea de suferit”

Liderul Uniunii Sindicale „Didactica” atrage atentia asupra faptului cã mãrirea normei didactice va afecta calitatea actului educational din mediul rural. „Dar aceste norme nu sunt distribuite uniform, adicã nu este acelasi numãr si la matematicã, si la românã, si la alte materii. Nu este uniformitate nici între unitãtile de învãtãmânt, adicã sunt unitãti unde profesorii titulari sunt la limitã, orice orã în plus adãugatã la norma didacticã conduce automat la o miscare de personal, unii au nevoie de completare, altii vor intra în restrângere de activitate. Desigur, vor fi si unitãti unde nu va fi aceastã problemã. Dar în mediul rural este o problemã pe care ei nici nu au vrut sã o discute: foarte multe cadre didactice din mediul rural beneficiazã de ceea ce se numeste completarea catedrei cu ore de la alte specialitãti, chiar dacã nu este calificat, important este ca el sã aibã cel putin nouã ore în specialitatea de pe diplomã. Si atunci, dacã facem o analizã, vom constata cã multe cadre didactice, pe lângã materia de specialitate, au primit în completare ore de desen, muzicã etc. În realitate, el presta aceste ore ca personal necalificat, pentru cã nu avea calificarea necesarã. În contextul majorãrii normei didactice de predare, va trebui sã le dãm în completare acestor oameni alte ore. Evident cã nu vom avea ore pentru specialitatea fiecãruia, dar ce vom face? Îi vom da ore de altã specialitate pe care le va presta, din nou, ca personal necalificat. Si atunci ne întrebãm: unde este egalitatea de sanse între copiii din mediul rural si cei din mediul urban? Nu cumva prin acest mecanism calitatea actului educational va avea de suferit? În realitate numãrul orelor prestate de personalul titular, dar necalificat, va creste”, a explicat prof. Sorin Tiplea, presedintele Uniunii Sindicale „Didactica” Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

18 COMENTARII

  1. Ce răutate? Adevarul inseamna răutate! Nu a spus nimeni sa predai 8 ore! Nu! Dar iti poti face pregătirea in scoala! Unde scrie ca profesorul ori învățătorul trebuie sa si pregătească orele pentru a doua zi acasă? Serviciul dumneavoastră este la școală! Cat despre elevii care nu sunt cuminti? Trebuie sa i faceți sa va respecte prin calitățile, corectitudinea si seriozitatea dumneavoastră!Camere de vederi in fiecare clasa, anunțat directorul care primește spor la salariu( nu si face treaba……afara) , anunțați părinții si urmează…politia! Nu există scuza ca nu s cuminți! Va place sa vs plângeți! Si nu este răutate cum spuneți dumneavoastră ci este realitatea cruda!

  2. Puțini sunt acei profesori care merită să predea copiilor. Cei mai mulți profesorilor nu au ce căuta în învățământ, de aceea țara a ajuns sufocată cu atâția analfabeți funcționali. Din cauza educației submediocre țara a ajuns praf.

    • Aveti dreptate. Dar cati profesori au fost sanctionati pentru ca nu vin la ore in mod repetat sau ca nu isi fac orele cum trebuie? Unii profesori sunt plecati cu saptamanile in proiecte europene, la tot felul de cursuri. In acest timp nimeni nu le face orele. Sa se puna camere in toate clasele iar directorul sa urmareasca cum se desfasoara orele. Noi parintii am vazut in ce fel isi tin orele multi profesori in timpul pandemiei la orele online. Un dezastru.

  3. De cand a aparut primul pachet de masuri, citesc tot felul de aberatii venite din partea cadrelor didactice. Ce mai, in scurt timp invatamantul romanesc va fi la pamant din cauza acestor masuri. Pai, mai jos de cum este acum nu are unde sa mai ajunga. Si asta pentru ca nu s-au luat la timp masurile pe care incearca sa le ia acum guvernul, pentru ca sindicatele au fost tot timpul mana in mana cu guvernantii si au cerut permanent doar marirea salariilor. Altceva nu au stiut sa ceara. Iata cateva tampenii scrise de unele cadre didactice:
    1. O invatatoare spune ca la clasa a IV-a elevii au deja 3 zile pe saptamana cu 6 ore. Daca se mareste norma cu 2 ore de pregatire remediala elevii vor avea 5 zile cu 6 ore. Minciuna: in planul cadru, numarul maxim de ore la clasa a IV-a este de 22 ore. Cu 2 ore de pregatire, elevii vor avea 24 de ore si nu 30 cum minte doamna invatatoare (si sa nu uitam ca 5 ore -limba straina, ed. fizica si religie- sunt predate de profesori – asadar doamna invatatoare va avea 19 ore pe saptamana, adica sub media europeana);
    2. Spune un director ca, daca se va mari norma didactica, unui cadru didactic cu ore in 2-3 scoli ii vor trebui 2 ore sa mearga de la o scoala la alta. Minciuna: profesorii cu norma in mai multe scoli au orarul facut in asa fel incat o zi sunt intr-o scoala iar in alta zi in alta scoala. E vreo problema ca azi se duce la Scoala x si maine la scoala y?
    3. Multi profesori se plang ca, daca se mareste norma, nu vor mai avea timp sa-si pregateasca materiale si nu vor mai avea timp sa corecteze testele. a.) E adevarat ca iti trebuie mult timp sa faci materiale pentru ore, la inceput de cariera . Dar nu cred ca in fiecare an refaci aceleasi materiale. Eventual le completezi; b.) In legatura cu corectarea testelor e o problema de evaluare. Marea majoritate a profesorilor face evaluarea dand teste si mai putin discutand cu elevii. Inainte de 1990 erau 35-40 de elevi in clasa si toti erau ascultati macar o data. Pentru ca atunci era greu sa faci sute de teste la indigo. Acum le multiplici rapid si e mai simplu de evaluat (si sa nu exageram ca toate fisele si testele sunt facute pe banii nostri cum spune cineva intr-un comentariu – ati primit bani pentru procurarea de echipamente personale, sau ati uitat asta?). Asa ca, nu va mai plangeti de lipsa timpului pentru pregatire si corectare.
    4. Un inspector scolar era suparat ca disparitia unor scoli foarte mici din mediul rural va disponibiliza sute de bibliotecari, laboranti, informaticieni. Minciuna: a.) nu stiu daca vreo scoala din mediul rural de dimensiuni mici are asemenea persoane in incadrare; b.) Bibliotecarii, laborantii si chiar informaticienii (cat timp exista si profesor de informatica) nu prea mai au obiectul muncii nici in scolille foarte mari (si cine vrea sa inteleaga de ce spun acest lucru, intelege);
    5. Si niste intrebari pentru personajul din fotografie:
    – de cate ori ati cerut sa se faca greva pentru depolitizarea inspectoratelor si a functiilor de conducere din scoli, CCD, CE, CJRAE etc?
    – de cate ori ati cerut sa se faca greva pentru eliminarea gradatiilor de merit acordate doar pe baza de hartii si nu pe baza de activitate?
    – de cate ori ati cerut sa se faca greva pentru repartizarea corecta a elevilor la clasa pregatitoare pe baza domiciliului si nu a vizei de flotant, lucru care a dus la disparitia unor scoli si la supraaglomerarea altora?
    – de cate ori ati cerut sa se faca greva pentru imbunatatirea conditiilor si atragerea cadrelor didactice in mediul rural?
    – de ce ati tacut cand ati vazut ca sute si mii de elevi cu medii foarte mici primeau burse fara a avea vreun merit?
    Concluzie: cine a muncit si si-a desfasurat corect activitatea pana acum, o va face si in continuare iar cine s-a lipit de partid, a avut gura mare si atras chiulul o va face si in continuare.

  4. Mai domnul Țiplea, voi sindicatele ati distrus educatia din Roamania, ati cerut drepturi până s au terminat banii, de ce nu se scoate acele asa zise gradatii de merit care se dau pe spagă ? păi cum mortii mătii sa iei salariul mai mare ca mine cu 25 la sută timp de 5 ani, cand noi muncim la fel ?

  5. Cereți parlamentarilor și guvernanților să fie la program ! Să-și facă lecțiile! Vin în fața poporului cu teme nepregătite, pe banii noștri. Au vacanță judecătorească, parlamentară, salarii babane, nu vin la cabinete, stau prin țări exotice, consilii de administrații bănoase, își angajează la cabinete toate neamurile….Până în septembrie nu vezi picior de parlamentar, judecător, magistraț…Și nu țipă nimeni la ei. Aveți copii și veniți la școală și cereți profesorilor ajutor că nu-i puteți struni, educa. Nu au cei 7 ani ( ACUM 6 ANI) DE-ACASĂ. Și noi stâm să ne pregătim . O facem pentru că avem vocație de cadru didactic . Încercați si dvs să vă faceți datoria de părinte, așa cum ne pregătim noi. Nu putem intra în clasă nepregătiți, neinformați. Informația costă! Costă timp, abonamente, nu la SPA, webinarii, formare, cărți , încă mai citim, …Nu avem facilități. Mulțumim pentru buchetele de flori, mult discutate, pe care ni le aduceți la final și la început de an școlar. Nu avem nicio plăcere, ne este rușine să plecăm cu brațele de flori. Nu plecăm în țări exotice, cum pleacă elevii împreună cu părinții în timpul anului școlar.Nu , nu facem așa ceva.

    • Problema este că an de an scade gradul de dificultate al subiectelor la examene, ceea ce denotă o slaba activitate. Există profesori care merita mai mult șă totodată sunt profesori care nu-și merită salariul. Și nu înțeleg dacă vă plângeți că norma este prea mare, atunci cum se justifică plățile suplimentare cu ora?

      • Scaderea gradului de dificultate a dus la cresterea procentului de promovabilitate si astfel ministerul a aratat cat de mult s-a muncit in invatamant. Dar ca sa ai la evaluare nationala subiecte pe care le poate rezolva si un elev de clasa a IV-a si sa nu promovezi, arata cat de bine sunt pregatiti elevii. Isi fura singuri caciula. Poate de acum incolo nu se va mai intampla.

    • Dna Angela….de ce sa tip eu la parlamentari? Mie nici nu mi mărește, nici nu mi.micsoreaza salariul! Sunt parlamentarii dumneavoastră care ati votat pesedeul datorita pomenelor electorale date de Ciolacu si camarila lui! Știți cum e: la plăcinte, înainte…..acum nici usturoi nu ati msncat,nici gura nu miroase! N am primit nici un leu in privat… zero lei si cred ca unii ar merita sa primească spor de munca vătămătoare! Întrebați colegii dumneavoastră care s aproape de pensie cat spor primeau, câți elevi aveau la o clasa si totuși învățământul era de calitate! Ce va spune asta? Poate nimic dar adevărul este ca pestele de la cap se strica si de la coada se curata! Copiii vor avea de suferit după dumneavoastră! Eu unul v as plati in funcție de performanta! Cum explicati dumneavoastră promovabilitatea la bacalaureat? Ori notele de la evaluarea națională? Va mândriți ca profesori! Dă cu virgulă rău de tot!

  6. Nici macar pe vremea lui Ceausescu nu s-a pus vreodata preoblema ca un profesor trebuie sa presteze 8 ore pe zi in scoala. Ca sa nu mai zic ca invatatorii si profesorii erau respectati in societate nu ca astazi cand orice analfabet isi poate da cu parerea despre activitatea didactica!
    Doar „inteligentii” pot pune egalitate intre 8 ore de predare-evaluare-consiliere si 8 ore ale unei persoane care ambaleaza salata la caserora sau face suruburi pe strung.

    • Profesorii erau respectați pe vremea lui Ceaușescu pentru că nu orice prost ajungea profesor. Ăsta de e lider de sindicat vi se pare vreun mare profesor? E unul de duzină care, la fel ca toate leprele din țară, vrea ceea ce nu merită.
      Și, totodată, sunt profesori care merită respect, dar nu ăia pucioși. Au ajuns profesorii să învețe elevii doar pe bani, bani din pregătiri.

    • Analfabeții care si dau cu părerea stimata doamna sunt mai pregătiți ca dumneavoastră si sunt sătui de mofturile si pretențiile nemeritate! Vi se pare ca rupeți stilul cu munca dumneavoastră dar se vede clar in rezultatele la bacalaureat si la evaluarea națională! Ăsta este oglinda dumneavoastră! Restul este can can….pretenții,mofturi,vi se pare ca sunteți somități si forțați pe pielea copiilor niște bani pe care ,eu vi i as da in funcție de rezultate….si nu note mari puse din burta pentru burse ci la examene, olimpiade…etc,etc!

  7. Problema sta in felul următor: pe nimeni nu interesează ca va da mai multe ore ori ce amănunte spuneți dumneavoastră! Un salariat,indiferent unde lucrează,are de muncit 40 de ore pe săptămână, 8 ore pe zi, 160 pe luna! Dumneavoastră trebuie sa munciți 8 ore pe zi ,indiferent câte ore predati! Deci….mai contează 2 ore in plus? Daca dumneavoastră nu munciți 160 de ore înseamnă ca nu munciți pentru salariul aferent! Sa inteleg ca ce? Veniți 4 ore la școală si restul pana la 8 ore ar trebuie sa fiți la munca! Daca doriți sa faceți pregătire, nimeni nu se opune dar o faceți după ce munciți! Nu puteți fi si cu friptura si cu sufletul in Rai! Iar pe timpul comunismului, erau clase de 35 de elevi,este? Cum făcea față un învățători,un profesor cu atâția elevi! Sa i telecom ca erau mai bine e pregătiți,asa I? Făceau munca asta ca pe o vocație si aveau satisfacția muncii lor prin reușitele elevilor domnilor din învățământ! Si munca dumneavoastră, dedicație dumneavoastră, meritele dumneavoastră se vede ,cel putin in ultimii ani,in rezultatele la bacalaureat si evaluările naționale…..facultate poate face oricine!

    • Aberati! Vedeti lucrurile pe din afara cu multa rautate! Un profesor preda 4-5 ore dar pentru acestea a stat si s-a pregatit acasa pe laptopul luo, la imprimanta lui, scotand fise fara numar din banii lui! In ce domeniu un angajat vine cu materiale de acasa? Apoi nu comparati clasele din comunism cu elevi cuminti, care nu ieseau din cuvantul profesorului ca stiau ca vor fi articulati si la scoala si acasa, cu generatiile de acum! Stau numai pe telefoane, cu casti in urechi, nu te asculta ca nu mai sunt mijloace de coercitie, plus 3-4 copiii cu CES ( copiii cu cerinte educationale speciale) care fac cat 30 la un loc!

      • Nu este răutate, este realism! Pregătirea aia pe laptop de 4/5 ore nu există! Predați lecția din manual și atât! Asta numai dacă veniți la școală, dacă nu le dați să studieze acasă… dacă… dacă…
        Pentru că nu înțeleg de ce să pregătiți o lecție atât dacă tot nu aveți cui o preda – recitiți descrierea elevilor.
        Oricum, referitor la motivele comportamentului elevilor înainte de 89 sunteți în maaare eroare!
        Nu am crescut cu bătaie, chiar deloc: cadrele didactice, își câștigau respectul, nicidecum frica. Erau devotați copiilor. Și-l mai amintește cineva pe dl. Gavril? Pe doamna Beligan?… Și alții!
        Desigur erau și din ceilalți de râs, însă nu chiar așa de râs ca acum!
        Așa că, trebuie să recunoașteți: nu aveți vocație, nu aveți prestanță, nu aveți superioritate morală!
        Iar copiii vă simt și vă tratează ca atare!

      • Ce răutate? Adevarul inseamna răutate! Nu a spus nimeni sa predai 8 ore! Nu! Dar iti poti face pregătirea in scoala! Unde scrie ca profesorul ori învățătorul trebuie sa si pregătească orele pentru a doua zi acasă? Serviciul dumneavoastră este la școală! Cat despre elevii care nu sunt cuminti? Trebuie sa i faceți sa va respecte prin calitățile, corectitudinea si seriozitatea dumneavoastră!Camere de vederi in fiecare clasa, anunțat directorul care primește spor la salariu( nu si face treaba……afara) , anunțați părinții si urmează…politia! Nu există scuza ca nu s cuminți! Va place sa vs plângeți! Si nu este răutate cum spuneți dumneavoastră ci este realitatea cruda!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.