spot_img
spot_img
23.8 C
Vaslui
22-iul.-2025

Lipsa vasluienilor calificati readuce “ucenicia” în actulitate!

- Advertisement -

VECHI PRACTICI… Nevoia din ce în ce mai mare pentru oameni calificati a înviat o veche practicã, pentru a asigura o continuitate în transferul posturilor de la o generatie la alta. Conform celor de la AJOFM Vaslui, angajatorii vasluieni îsi pot asigura aceastã continuitate prin programe de ucenicie. Pe scurt, acestia îsi pot forma viitorii angajati prin contracte de ucenicie cu tineri care vor sã învete o meserie. Cu toate acestea, aceste contracte nu asigurã angajatorul cã toatã munca depusã în pregãtirea ucenicilor îi va aduce beneficii pe viitor. Dacã ne luãm dupã moda actualã, sansele sunt foarte mari ca acei ucenici sã plece în strãinãtate, lãsând angajatorul cu buza umflatã. Asadar, ucenic poate fi orice persoanã fizicã peste 16 ani, de nationalitate românã sau cu drep de sedere în tarã. Contractul, în sine este foarte simplu. Perioada de ucenicie poate fi de la 12 luni, pânã la 36 de luni, fiind obligat sã plãteascã ucenicului salariul întreg, asigurându-i, totodatã, toate conditiile necesare.

Se pare cã singura metodã, prin care angajatorii vasluieni îsi pot asigura angajati calificati, este cã îi “creascã” singuri. Printr-un comunicat de presã, AJOFM Vaslui declarã cã sprijinã angajatorii care doresc sã angajeze ucenici. “Ucenicia la locul de muncã se realizeazã printr-un program de formare profesionalã în baza unui contract de muncã pe duratã determinatã, prin care, ucenicul se obligã sã se pregãteascã profesional si sã munceascã pentru si sub autoritatea unui angajator, care se obligã sã îi asigure plata salariului si toate conditiile necesare formãrii profesionale.
Contractul de ucenicie la locul de muncã se încheie obligatoriu în formã scrisã, în limba românã, se înregistreaza în termen de 20 de zile la Inspectoratul Teritorial de Muncã Vaslui, iar durata contractului de ucenicie se stabileste în functie de nivelul de calificare pentru care urmeazã sã se pregãteascã ucenicul si nu poate fi mai mare de 36 de luni si mai micã de 12 luni”. Astfel, ucenicul este: orice persoanã fizicã cu vârsta mai mare de 16 ani, necalificatã, în domeniul in care este încadratã ca ucenic. Se pot încadra în muncã în calitate de ucenici si cetãteni strãini sau apatrizi care au obtinut permis de muncã în România si cetãteni ai statelor membre UE, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European si membrii de familie ai acestora.

Formarea profesionalã a ucenicului

Pregãtirea unui ucenic cuprinde: pregãtirea teoreticã si practicã, timpul necesar pregãtirii teoretice (inclus în programul de muncã). Salariul ucenicului este cel putin egal cu salariul de bazã minim brut, pentru un program de 8 ore pe zi, respectiv 40 de ore în medie pe sãptãmânã, fiind si programul maxim pentru ucenici. Cât despre sustinerea financiarã la locul de muncã: angajatorul poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurãrilor pentru somaj, pe perioada derulãrii contractului, pentru fiecare ucenic angajat, o sumã egalã cu 1125 lei. Suma se acordã angajatorului proportional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, precum si pentru perioada concediului anual de odihnã al ucenicului.

Cum pot angajatorii sã primeascã ucenici!

Angajatorul încheie cu AJOFM Vaslui, în termen de 30 de zile lucrãtoare de la data expirãrii perioadei de probã cuprinse în contractul de muncã, o conventie. Documentele necesare pentru încheierea contractului de ucenicie la locul de muncã sunt: actul de identitate, în original si copie; certificatul de nastere, în original si copie; copii legalizate ale actelor de studii, conform nivelului necesar calificãrii; certificatul medical care atestã faptul cã cel în cauzã este apt pentru prestarea muncii în care se organizeazã ucenicia; documentele necesare angajatorului pentru încheierea conventiei; act identitate- copie si original; contractul de ucenicie, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncã – copie si original; declaratie angajator; conventie în 2 exemplare; tabel într-un exemplar. Angajatorii care beneficiazã de facilitãti sunt obligati sã mentinã raporturile de muncã ale acestora pe perioada contractului de ucenicie la locul de muncã. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.