Circa 40 la sutã dintre vasluienii care au solicitat o protezã sau dispozitiv medical gratuit mai au de asteptat pânã sã li se aprobe decontarea de cãtre CJAS Vaslui. Doar 1716 bolnavi au beneficiat pânã acum în acest an de astfel de dispozitive, plafonul acordat judetului Vaslui fiind de 15,8 miliarde lei. Au avut prioritate persoanele care solicitau dispozitive de strictã urgentã, în special cei care sufereau de boli pulmonare sau cu rezectii de intestin.
1716 vasluieni au beneficiat de dispozitive medicale gratuite, alti 1084 fiind încã pe listele de asteptare. Dintre aceste cereri deja aprobate, au avut prioritate bolnavii care sufereau de afectiuni grave, si pentru care lipsa respectivelor dispozitive le-ar fi pus în pericol viata, dar si copiii, pentru corectarea din timp a unor deficiente. “Pentru anul acesta, Casa de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui a avut un plafon de 15,8 miliarde lei, din care marea parte a fondurilor au fost deja epuizate. Trebuie spus că, si în cazul retetelor compensate, se deconteazã pretul cel mai mic, generic, iar în cazul în care solicitantul doreste o protezã de mai bunã calitate, trebuie sã plãteascã diferenta”, a declarat Mihaela Chitariu, director adjunct al CJAS Vaslui. De exemplu, în cazul protezelor auditive, CJAS deconteazã doar 900 lei pentru dispozitivele intraauriculare, si 800 lei pentru cele retroauriculare, în timp ce pentru un asemenea dispozitiv, în functie de performante, se poate plãti o diferentã care poate ajunge si la 2500 lei. Cele mai multe cereri aprobate, aproape o treime, respectiv 632, sunt pentru saci de colostomie, folosit de cei cãrora, în urma unor operatii, li s-a extirpat o parte din sistemul digestiv. Urmeazã apoi dispozitivele pentru incontinentã urinarã, 270 cereri aprobate, si pentru aparatele pentru oxigeno-terapie, pentru bolnavii care suferã de boli respiratorii, în numãr de 220, pentru care CJAS deconteazã practic doar contravaloarea chiriei lunare, acestea fiind închiriate de bolnavi de la societãtile specializate. Au mai fost aprobate proteze auditive, 198, proteze pentru membre, 83, si dispozitive de mers, respectiv cadre sau scaune cu rotile, 84 de cereri, dar si 115 încãltãri ortopedice, acestea din urmã pentru copii, pentru corectarea mersului.
Multe cereri rãmase nerezolvate
Cele mai putine dispozitive aprobate au fost cristalinele artificiale, doar 13, desi mai sunt alte 116 solicitãri, dar s-a considerat cã nu sunt o prioritate. De asemenea, la CJAS Vaslui au mai fost depuse cereri pentru alte 513 proteze auditive, 134 dispozitive de mers, sau 168 orteze pentru coloanã, cereri care se vor aproba, o parte, chiar în acest an, pânã la epuizarea plafonului, restul intrând pe lista de asteptare pentru anul viitor.
Persoanele asigurate în sistemul public de sãnãtate au dreptul la dispozitive medicale destinate recuperãrii unor deficiente organice sau fiziologice, pentru corectarea vãzului, auzului, protezarea membrelor si la alte materiale de specialitate, cu sau fãrã contributie personalã.Pentru aceasta, solicitantii trebuie sã se prezinte la Casa de Asigurãri de Sãnãtate de care apartine, cu un dosar ce va contine recomandare medicalã tip retetã de la un medic specialist, din care sã reiasã diagnosticul si dispozitivul medical care este recomandat, copia certificatului de încadrare în grad de handicap, dacã este cazul, si copia buletinului de identitate. Dupã depunerea dosarului în urma aprobãrii se va emite o decizie pentru acordarea gratuitã a aparatului solicitat, decizie pe baza cãreia se poate ridica, cu sau fãrã contributie personalã, de la distribuitorii autorizati, dispozitivul sau proteza solicitatã.