spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
11.4 C
Vaslui
15-mai-2025

Liviu Voinea: Scăderea inflaţiei în luna iunie nu reprezintă o evoluţie semnificativă

- Advertisement -

Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea, consideră că scăderea inflaţiei înregistrată în luna iunie nu reprezintă o evoluţie semnificativă întrucât din toamnă se va vedea efectul creşterii preţurilor la gaze şi cel al majorării accizelor.

„Nu cred că aceasta scădere a inflaţie reprezintă o evoluţie semnificativă. Va urma şi în iulie o altă scădere datorată efectului de bază, prin comparaţie cu iulie 2010, când a avut loc creşterea TVA. Probabil va fi o inflaţie anualizată de 7%, dar apoi se va vedea efectul creşterii preţurilor la gaze şi majorării accizelor”, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea.

Acesta consideră că inflaţia este de o natură structurală în România. „Inflaţia, după părerea mea, este de natură structurală în România şi vom avea în continuare cea mai mare inflaţie din Europa, dacă nu vom rezolva problemele structurale ale economiei. De exemplu, vom avea preţuri mari la alimente, nu pentru că pe plan mondial au crescut preţurile ci pentru că nu reuşim să producem suficient şi continuăm să importăm. La fel şi în energie, avem tarife mari pentru că nu am avut liberalizate preţurile. Acestea sunt cauze structurale”, a precizat Liviu Voinea.

În ceea ce priveşte atingerea prognozei de inflaţie pentru 2011, şeful GEA consideră că nu se va întâmpla acest lucru. „Nu cred că ne vom atinge prognoza de inflaţie şi nu cred că este important. Cu inflaţia s-au făcut nişte ajustări. A avut un rol de ajustare. Dacă veniturile au crescut în termeni nominali, au crescut datorită inflaţiei, iar tăierile de salarii s-a făcut tot pe seama inflaţiei. Nu cred că guvernul îşi doreşte o inflaţie foarte mică, deşi Banca Naţională urmăreşte acest lucru”, a mai adăugat Liviu Voinea.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), România a avut deflaţie pentru prima dată în ultimii doi ani, preţurile de consum înregistrând o scădere cu 0,3% în iunie, comparativ cu luna anterioară, pe fondul ieftinirii produselor alimentare.

Ultima scădere a preţurilor de consum a avut loc în luna august 2009, când produsele s-au ieftinit în medie cu aproape 0,2%. BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioara a intervalului de variaţie ţintit, între 2-4%. Banca centrală a urcat şi prognoza pentru inflaţia din 2012, de la 3,2% la 3,6% Pentru 2011 şi 2012, BNR a stabilit o ţintă de inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.