spot_img
spot_img
7.9 C
Vaslui
09-mai-2025

LMK, din nou în top: Mate-Info, cea mai cãutatã specializare de liceu din judet

- Advertisement -

REZULTATE… Absolventii clasei a VIII-a au aflat ieri la ce licee vor învãta în urmãtorii ani. Cele mai cãutate specializãri de elevii cu medii foarte bune au fost Matematicã-Informaticã si Stiinte ale naturii. În topul liceelor la care s-a intrat cu cele mai mari medii se aflã Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” – prima medie fiind 9,99 la Matematicã-Informaticã, iar ultima – 6,74 la Stiinte sociale – bilingv limba italianã. La polul opus, cu cele mai mici medii se aflã Liceul Tehnologic “Petru Rares“ din Bârlad, unde cea mai mare medie cu care s-a intrat a fost 6,93 la specializarea Estetica si igiena corpului omenesc, iar cea mai micã – 2,94 la Turism si alimentatie. O surprizã neasteptatã s-a întâmplat la Colegiul National “Gh. Rosca Codreanu”, acolo unde cea mai micã medie cu care s-a intrat a fost la specializarea Matematicã-Informaticã – 3,96 în conditiile în care ultima medie de anul trecut a fost 8,29. De asemenea, la aceeasi specializare, nu au fost ocupate toate locurile, astfel cã mai sunt încã sase locuri libere si disponibile pentru elevii nerepartizati.

Simona Danda \ Alina Darie

În total, în judetul Vaslui au rãmas 132 de locuri libere, cele mai multe la Liceul “Ion Mincu” – 23. Aceeasi unitate de învãtãmânt mai are 13 locuri la specializarea Estetica si igiena corpului omenesc, 14 locuri la Industrie alimentarã si 11 la Turism si alimentatie. Numãrul elevilor rãmasi pe dinafarã este cu mult mai mic – 22, acestia urmând sã participe la cea de-a doua etapã de repartizare. Din elevii repartizati la liceele din judet, fac parte si 51 de elevi din Galati, Iasi si Bacãu. Majoritatea dintre acestia au ales Liceul “Mihai Eminescu”, Colegiul “Gh. Rosca Codreanu” si Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” Negresti.

Matematicã-Informaticã, cea mai cãutatã specializare în rândul elevilor foarte buni

Liceul “Mihail Kogãlniceanu” mentine stacheta sus, fiind cel mai cãutat liceu de elevii cu medii foarte bune. Astfel, cea mai mare medie cu care s-a intrat la Matematicã-Informaticã a fost 9,99, iar cea mai micã – 8,45. Prima medie înregistratã la Stiinte ale naturii a fost 9,90, iar ultima – 8,67. Cea mai micã medie de la acest liceu a fost înregistratã la specializarea stiinte sociale – bilingv limba italianã – 6,74, acolo unde cea mai mare medie a fost 7,82. Foarte aproape de aceste medii se aflã Liceul Teoretic “Emil Racovitã” Vaslui. Specializarea Matematicã-Informaticã de la aceastã unitate de învãtãmânt a fost a doua cea mai cãutatã de elevii cu medii foarte bune, prima medie fiind 9,80, iar ultima – 8,59. Cea mai micã medie cu care s-a intrat la Liceul “Emil Racovitã” a fost înregistratã la specializarea Filologie – 7,60, acolo unde cea mai mare medie a fost 8,71.

Colegiul “Gh. Rosca Codreanu” Bârlad, între extreme: 9,94 vs. 3,96

Repartizarea computerizatã din acest an a venit cu o surprizã neasteptatã pentru principalul concurent al Liceului “Mihail Kogãlniceanu”, adicã Colegiul National “Gh. Rosca Codreanu”. Mai exact, la specializarea Matematicã-Informaticã s-a intrat cu medii între care existã o diferentã foarte mare. Dacã prima medie înregistratã aici a fost de 9,94, ultimele medii au fost 5,35, 5,19, 5,06, 4,50 si 3,96, ultima medie din 2018 fiind 8,29. “Ne-a suprins si pe noi aceastã situatie, este pentru prima datã când ne confruntãm cu asa ceva. Probabil elevii nu prea si-au mai dorit specialziarea Matematicã-Informaticã sau au crezut cã nu vor intra, pentru cã ultima medie de anul trecut a fost 8,29. Sau le-a fost teamã cã nu vor face fatã, pentru cã avem profesori exigenti. Nu stiu dacã vor face fatã ultimii cinci elevi intrati, asta va rãmâne de vãzut”, a precizat directorul Colegiului National “Gh. Rosca Codreanu”, prof. Daniela Jitcã. La specializarea Stiinte ale naturii, însã, lucrurile au stat ceva mai echilibrat, prima medie fiind 9,95, iar ultima – 8,94.

Cea mai micã medie: Liceul Tehnologic “Petru Rares“

Si la Husi cea mai cãutatã specializare de elevii cu medii foarte bune a fost Matematicã-Informaticã. La Colegiul National “Cuza Vodã” din Husi, prima medie cu care s-a intrat a fost 9,89, iar ultima – 8,31. Cea mai micã medie cu care s-a intrat în acest liceu a fost 7,16, la specializarea Filologie (douã clase), unde cea mai mare medie a fost 9,20. La Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” Negresti cea mai mare medie s-a înregistrat la specializarea Matematicã-Informaticã – 9,57, acolo unde cea mai micã medie a fost 4,15. Mult mai slab au stat lucrurile, însã, la specializarea Protectia mediului, acolo unde prima medie cu care s-a intrat a fost 7,30, iar ultima – 2,53. Cea mai micã medie de admitere a avut-o însã un elev din satul Chetrosu, comuna Gherghesti, care a intrat la Liceul Tehnologic “Petru Rares“ cu media 2,49 la specializarea Turism si alimentatie. De fapt, la acest liceu s-a intrat cu cele mai mici medii. Spre exemplu, prima medie de admitere la specializarea Estetica si igiena corpului omenesc este 6,93, iar la Turism si alimentatie – 5,98.

La Husi, medii de admitere între 9,99 si 4,91

În urma repartizãrii computerizate, majoritatea locurilor din liceele husene au fost ocupate. Copiii cu cele mai mari medii au ajuns, asa cum se anticipa, la Colegiul National “Cuza Vodã”. Profilul Matematicã – Informaticã a avut ca ultimã medie de admitere 8,31, iar primul intrat a fost Matei Tudor Andrei, cu media 9,89. La profilul Stiinte ale Naturii, unde au fost 84 de locuri, ultima medie a fost de 7,65, iar cea mai mare a fost 9,99. La Filologie si Stiinte Sociale, ultimele medii de admitere au fost de 7,16, respectiv 7,33, iar elevii admisi primii au avut 9,20, respectiv 8,53. La Colegiul Agricol Dimitrie Cantemir s-au ocupat locurile oferite de institutia de învãmânt, iar vestea bunã este cã anul acesta, ultimele medii de admitere la cele cinci specializãri (Economic, Industrie Alimentarã, Agriculturã, Mecanicã si Protectia Mediului) sunt mai mari decât în anul precedent. La “Economic”, de pildã,

cea mai mare medie de admitere a fost de 8,83, iar cea mai micã, 6,70. La Seminarul Teologic “Sf. Ioan Gurã de Aur”, profilul Filologie, cea mai mare medie de admitere a fost de 7,15, iar cea mai micã, 6,59. Cosmin Prodea, elevul care a adus bucurie la Husi, reusind sã ia, la Evaluarea Nationalã, media 10,00, a fost admis primul la Colegiul National “Cuza Vodã” Husi, la profilul Stiinte ale Naturii. Sefa de promotie de la Scoala “Mihail Sadoveanu” Husi, Iustina Maria Vrînceanu, a fost admisã la profilul “Matematicã Informaticã” printre primii, cu media 9,75. Trebuie spus cã si anul acesta, elevii cu medii sub 5,00 au ajuns la liceu, însã într-un numãr mult mai mic decât în anii precedenti. Concret, la profilul “Mecanicã”, de la Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir”, ultima medie de admitere a fost de 4,91, iar primul elev admis a avut media 7,32. Si la profilul Agriculturã, doi elevi au intrat la liceu cu o medie mai micã de 5,00.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.