Locuitorilor din zona fostului Ghetou din Bârlad le-a ajuns cutitul la os!

SCRISOARE DESCHISÃ…Locuitorii blocurilor din spatele Bisericii „Sf. Spiridon” si de lângã Casa Sturza au ajuns la capãtul rãbdãrii. Indiferenta crasã a autoritãtilor care trebuiau sã impunã regulile de convietuire obligatorii fatã de actiunile huliganice ce se petrec aproape searã de searã în acest cartier central al Bârladului, i-a adus la exasperare. Este vorba despre Jandarmerie, Politia Localã si Politia municipalã, autoritãti care au rãmas impasibile. Zeci de locuitori au fãcut memorii si au trimis la redactie strigãte de ajutor. „Ne-au zãpãcit zilele astea de dimineatã pânã la 12 noaptea numai în bãuturã si galãgie în fata blocului si în spate pe gârlã! Am vãzut cã nici politia nu se mai opreste la ei … Ce sã mã mai mir când vãd ce e în tarã ! Ajutati-ne, faceti cunoscutã aceastã situatie!” sunã un mesaj disperat al unei locatare a zonei. Din disperare, oamenii au trimis cãtre IPJ Vaslui si presa localã un memoriu prin care cer disperati ajutor!

Oamenii din zona fostului ghetou – strada Vasile Pârvan, în spatele Bisericii “Sf. Spiridon” din Bârlad s-au sãturat sã strige dupã ajutor. Niciuna dintre institutiile care trebuie sã impunã respectarea legii nu trec prin zonã, desi oamenii sunã încontinuu la Politie, la 112 sau la Prefecturã! Niciunul dintre tinerii sau etnicii rromi din zonã nu respectã normele de convietuire, impuse prin lege, fac gãlãgie, beau, se drogheazã în vãzul lumii, numai politistii si jandarmii n-au ochi sã vadã. La redactie a fost trimisã o petitie, adresatã si cãtre IPJ Vaslui, mai precis conducerii IPJ Vaslui. Oamenii cer insistent ajutorul Politiei! Iatã petitia:

În atentia

Domnului Comandant al Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui ,

Sunt un cetãtean al judetului Vaslui si locuiesc în municipiul Bârlad, str. Vasile Pârvan, nr. 4 (zona asa numitã – GHETOU ). Vorbesc în numele meu si al vecinilor mei, al tuturor celor care locuiesc în aceastã zonã . De ani de zile de când locuiesc în aceastã zonã, atât eu cât si ceilalti locuitori ai acestei zone sau cartier mai bine zis ne-am confruntat cu diferite probleme cauzate de locuitorii de etnie romã care locuiau în blocul G1 sau mai bine zis în Ghetoul Bârlãdean. Dar pe ei i-au mutat si noi toti cetãtenii si locuitorii str. Vasile Pârvan ne gândeam cã am scãpat, de acum va fi liniste si copiii nostri vor putea sã se joace afarã liber fãrã frica acestor cetãteni romi sau a copiilor lor si noaptea ne vom putea odihni linistiti pentru ziua urmãtoare de muncã. Dar, din pãcate, nu a fost asa, cei care s-au mutat din ghetou în blocurile alãturate sau o parte din cei care deja locuiau pe aici au fãcut în asa fel încât sã credem cã nu locuitorii ghetoului erau problema. Problema o reprezentau cu totul alti indivizi, unii dintre ei foarte cunoscuti de politie, fiind infractori renumiti sau în curs de devenire. De cîtiva ani ne confruntãm cu o gascã de indivizi care ne deranjeazã linistea si atenteazã la sigurantã noastrã.” , scriu oamenii disperati.

Presa a reactionat, politia si reprezentantii romilor, nu !

«De multe ori s-au scris în presã articole referitoare la acest aspect, s-au relatat chiar fapte antisociale din zonã cum ar fi trafic de etnobotanice sau furturi care s-au si dovedit mai târziu prin arestarea celebrului grup  condus de Radu Toma Ionut care cuprindea membri în proportie de 80 % din zona Casei Sturdza. Ei iaca, dupã trei ani, marea majoritate dintre ei s-au eliberat, au revenit la locul de bastinã si îi vedem împreunã atât noaptea cât si ziua în zonã . De la începutul pandemiei, cei de care vorbim si care ne deranjeazã zi si noapte, nu au tinut cont de regulile impuse de starea de urgentã si s-au comportat la fel, stând în fata magazinului ZAMORA, pe lângã pompa de apã de lângã Casa Sturdza, prin fata blocului D3 , a blocului C1 etc…. consumând bãuturi alcoolice de dimineatã pânã noaptea târziu, indiferent cã agentii de politie care patrulau în zonã le-au aplicat nenumãrate amenzi, (gasca fiind aceeasi), indiferent cã au fost fãcute nenumãrate apeluri la Politia Bârlad (la telefon 0235412020, pentru a se evita apelarea numãrului unic de urgentã 112 din cauza pandemiei de CONVID-19) cât si la Politia Localã, acesti indivizi au continuat , atât pe timpul stãrii de urgentã si mai ales acum când nu mai au nici o retinere sã facã ce vor, amenzile nu si le plãtesc, fricã de politie  nu au, majoritatea agentilor de politie îi cunosc si stiu situatia din zonã, dar poate le este si lor fricã sã actioneze mai cu autoritate .s.a.m.d.

« E Jale cu J mare »

Vã întrebati de ce nu se fac plângeri nominal ? Vã explic eu de ce : de fricã ! La marea majoritate dintre noi ne este fricã de ei, au fost primite foarte multe amenintãri din partea lor de nici sã iesim din scarã nu avem curaj (ex. blocul D3 ) pentru cã iesirea din scarã este ocupatã de acesti betivi, drogati fãrã ocupatie  . Nu putem sã lãsãm copiii sã se ducã la magazinul ZAMORA pentru cã ei stau pe marginea gardului muzeului Sturdza mâncând seminte, bând bere si vorbind porcos la adresa oricãrei persoane care trece prin fata lor. Nu putem lua un bidon de apã pentru cã stau si consumã bãuturi alcoolice  stand la pompa de lângã magazinul ZAMORA cu picioarele pe banca de lângã , în fata întrãrii în ghetou si pânã la blocul C 1, se pot auzi noaptea zgomote de masini ambalate la maxim, muzicã datã tare, gãlãgie si chiar uneori grãtare fãcute în ciuda autoritãtilor. Noaptea e Jale cu «J »mare . Stau adunati în fata scãrii la fel, cu bãuturi, joacã fotbal la 12 noaptea, fac raliuri cu masinile care din nefericire nu prea au tobe, cu motoretele, fãrã a detine permis de conducere, ascultã muzicã la maxim pânã la aparitia politiei când o fac pe mieluseii pentru cã deja s-au învãtat si unul dintre ei stã la pandã si, când apare vreun echipaj mobil, se dã alarma. Cam asta e viata în cartierul nostru, degeaba sunãm, degeaba vine politia municipalã sau localã, situatia nu se schimbã. În fiecare an, a fost la fel pânã nu s-a întâmplat ceva sau nu s-a scris în presã cã sã se facã mai multe patrulãri si legitimari, nu s-au linistit. Copiii, bãtrânii noi cei care muncim si ne trezim dimineatã la 5 pentru a ne putea întretine , nu avem acest drept, ne este luat de ei, de cei care stau noaptea si dorm ziua, de cei care  nu muncesc dar totusi au bani de bãuturã ( bineînteles din diferite activitãti nelegale). Ce sã facem ? O plângere la Politie, care sã stea într-un anumit dosar si dupã o anumitã perioadã sã fim chemati fatã în fatã cu ei ?? Vã dati seama de urmãri: geamuri sparte la masini, cauciucuri tãiate, cum s-a si întâmplat de nenumãrate ori , masini zgâriate, injurii pe fatã si amenintãri. Cred cã, cu implicarea dumneavoastrã, se pot rezolva o parte dintre aceste probleme, stiu si sunt constient cã sunt altele poate mai importante, dar oricând se poate agrava situatia. Cunoscând regulile de validare a unei petitii, nu mã voi semna, din motive lesne de înteles, de frica repercusiunilor care vor urma , aceasta nefiind o petitie, ci <<un strigat de ajutor>>  cãtre dumneavoastrã . Odatã cu trimiterea cãtre dumneavoastrã, o voi trimite si cãtre presã, pentru a obtine, sperãm, un ajutor si din partea lor . Vã multumim pentru întelegere! În numele locuitorilor de pe strada Vasile Pârvan de la : Bloc C1 , Bloc B1, Bloc D3, Bloc D4, Bloc I1, Bloc D2″, scrie reprezentantul a peste 500 de locatari ai zonei.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ