spot_img
spot_img
33.3 C
Vaslui
06-iul.-2025

Locuri libere la facultãti pentru întârziati

- Advertisement -


LIBER Cei peste 2200 de tineri vasluieni care nu au reusit sã treacã peste examenul de Bacalaureat în prima sesiune, au la dispozitie suficiente locuri în universitãti. În urma sesiunii de admitere din luna iulie niciuna din principalele universitãti din zona Moldovei nu a reusit sã-si ocupe în totalitate locurile pe care le-au pus la dispozitia tinerilor, pentru anul universitar 2011-2012.

Majoritatea institutiilor de învãtãmânt superior organizeazã la începutul lunii septembrie o a doua sesiune de admitere pentru ocuparea locurilor în universitãti. Anul acesta universitãtile de stat din zona Moldovei au rãmas cu locuri neocupate dupã prima sesiune de admitere pentru învãtãmântul universitar, asftel cã tinerii care vor promova Bac-ul cu note acceptabile vor reusi sã-si gãseascã un loc în bãncile facultãtilor. Desi majoritatea locurilor rãmase disponibile sunt cele cu taxã, cei care vor obtine note foarte bune mai pot gãsi pe ici pe colo si locuri bugetate.
La Iasi , Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”(UAIC) are cuprinsã în oferta educationalã peste 70 de specializãri, si peste 1000 de locuri pentru forma de învãtãmânt la zi. De exemplu, cei care doresc sã studieze stiinte administrative pot concura pentru ultimele 9 locuri fãrã taxã , iar ceilalti au la dispozitie peste 500 de locuri pentru formele de învãtãmânt cu taxã, în regim de învãtãmânt la distantã sau de frecventã redusã. Cei care doresc sã studieze biologia, teologie catolicã, au la dispozitie locuri cu taxe cuprinse între 2000-2200 de lei pe an.
Tot la Iasi cei care îsi doresc o carierã în domeniul agronomiei, pot participa la cel de-al doilea concurs de admitere organizat pentru 60 de locuri la specializarea Zootehnie, 73 Agriculturã, si 46 de locuri la Horticulturã în cadrul Universitãtii “Ion Ionescu de la Brad”.
Universitatea Tehnicã din Iasi are si ea o ofertã generoasã pentru concurentii lunii septembrie, si aici existã locuri fãrã taxã care nu sunt ocupate.
Tinerii care nu doresc sã studieze la Iasi, pot opta pentru universitatea din Suceava care va scoate la concurs peste 1000 de locuri, din care 65 sunt fãrã taxã la specializãrile: istorie/geografie, energeticã industrialã, mecatronicã si ingineria mediului.
Universitatea de stat din Bacãu ar putea reprezenta si ea o optiune pentru cei care nu vor sã plece prea departe de casã si sunt dispusi sã plãteascã o taxã de 2200 de lei pe fiecare an de studiu. Universitatea mai are 10 locuri pentru specializarea Protectia mediului, 15 locuri cu taxã pentru domeniul Biologie sau Matematicã si alte 80 pentru Informaticã.
În toate aceste universitãti admiterea se face pe bazã de dosar, în functie de mediile obtinute în cei patru ani de liceu si cele la examenul de Bacalaureat.
Bineînteles, oferta educationalã aflatã la dispozitia celor care vor promova acum Bacalaureatul este completatã si de ofertele universitãtilor particulare, care dispun de specializãri ce acoperã toatã aria educationalã si detin programe de studii atât pentru învãtãmântul la zi cât si pentru cel la distantã sau cu frecventã redusã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.