spot_imgspot_img
11.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Lovitură grea: instanța a decis că orașul Negrești e dator cu peste un milion de euro Companiei Naționale de Investiții

- Advertisement -
APEL… Decizia nu este definitivă și a fost atacată de avocatul angajat de Primăria și Consiliul Local Negrești.

DATORIE ENORMĂ… Decizie devastatoare pentru Negrești. Judecătoria Vaslui a decis că orașul trebuie să plătească Companiei Naționale de Investiții (CNI) un milion de euro. Suma reprezintă cofinanțarea pentru proiectul apă și canalizare început în 2007 și finalizat, mulți ani mai târziu, în 2020. Pe lângă acești bani, mai trebuie să plătească 1,3 miloane lei majorări de întârziere pentru neplata la scadență a sumelor datorate, dar și alte majorări de întârziere de 0,01%/zi, ce vor fi calculate începând din data de 18 martie 2022 și până la achitarea integrală. Decizia nu este definitivă și a fost atacată de avocatul angajat de Primăria și Consiliul Local Negrești. “Dacă va rămâne așa cum e acum, va fi un dezastru pentru oraș. Ne va îngropa definitiv. Dar, împreună cu avocatul pe care îl avem, tragem nădejde să schimbăm la apel decizia. M-am uitat pe mai multe spețe economice în care prima instanță a dat o decizie, iar la apel a fost schimbată la 180 de grade”, a spus primarul orașului Negrești, Cristi Rusu.

Început în 2007, cu fonduri de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, proiectul de apă și canalizare a fost suspendat de mai multe ori. “Nu cunosc cu exactitate toate problemele cu care s-a confruntat acest proiect, dar a fost suspendat până prin 2011-2012. S-a început atunci o nouă licitație, cred că au început lucrările, dar au fost tărăgănate până prin 2014, când iar a fost suspendat proiectul… În 2018 s-au reluat lucrările, iar în iunie 2020, cu vreo trei luni înainte să devin eu primar, s-a semnat recepția lucrărilor. La începutul acestui an (n.r. – 2022) am fost notificați de Compania Națională de Investiții că trebuie să plătim cofinanțare de 1 milion de euro, dar și niște penalități de 200.000 euro”, explica, anul trecut, primarul orașului Negrești.

Consiliul Județean Vaslui, împotriva orașului Negrești în acest proces

În proces a fost chemat și Consiliul Județean Vaslui, pentru că în 2007, când s-a aprobat proiectul de apă și canalizare, a semnat un protocol de colaborare în care se angaja că “va depune toate diligențele să sprijine investiția”. Judecătoria Vaslui a decis, însă, că cererea de chemare în garanție a Consiliului Județean Vaslui este neîntemeiată. “Prin modul în care s-a apărat, Consiliul Județean a fost împotriva noastră. Nu ne-a susținut deloc, deși aveam un soi de convenție că ne va susține, dacă nu vom avea resurse să finalizăm proiectul. Au spus că în decursul celor 15 ani, care s-au scurs de la semnarea convenției, Negreștiul a primit anual bani de la Consiliul Județean și orașul ar fi trebuit să-i redirecționeze mai departe, către Compania Națională de Investiții, dar, din ce știu eu, banii veneau pe direcții specifice. Nicio sumă nu a fost dată de Consiliul Județean pentru proiectul acesta, iar ea să fi fost dusă, apoi, în altă parte. Cel puțin, eu nu am la cunoștință așa ceva. De când sunt primar, nici nu am cerut, pentru că această sumă, această datorie, nici nu era înregistrată în contabilitate, nu exista ca și creanță la noi. Cu aproximativ trei luni înainte să vin eu primar, s-a semnat recepția la acest proiect, iar apoi am primit notificare că trebuie să dăm banii”, a explicat Cristi Rusu.

Ce variante ar avea orașul Negrești dacă decizia datoriei de 1 milion euro rămâne definitivă

În cazul în care decizia Judecătoriei Vaslui va fi păstrată de următoarele instanțe, Negreștiul va fi nevoit să treacă printr-o perioadă de austeritate. “Exceptând această poveste, în prezent Negreștiul nu are nicio datorie. Am demarat mai multe proiecte, multe dintre ele sunt pe fonduri europene, iar o astfel de decizie ne taie aripile. Reprezintă bugetul orașului Negrești pe un an, noi ar trebui să închidem primăria un an ca să achităm această datorie. Sigur, sunt și alte variante, dar acelea implică alte instituții. Am putea să plătim eșalonat și să căutăm surse de finanțare, făcând economii la maximum și cerând Consiliului Județean. O altă variantă ar fi să cerem ajutor Guvernului, care ne poate sprijini cu o sumă de bani din fondul de rezervă. O altă variantă ar fi să facem un împrumut la bancă, dar e mai dificil acest lucru pentru că, de obicei, băncile nu dau bani pentru datorii, ci pentru investiții”, a mai spus edilul orașului Negrești.

Fostul primar Ioan Cozma, condamnat în 2012 pentru fapte de corupție, implicat și în acest caz

Ioan Cozma

CEI CARE ȘI-AU ASUMAT PROIECTUL… Negreștenii aflați la conducerea primăriei și a Consiliului Județean în 2007, când s-a semnat acest proiect, erau Ioan Cozma (n.r. – primar, a avut două mandate în perioada 2004 – 2012) și Corneliu Bichineț (n.r. președinte CJ, un mandat – 2004-2008). Cozma a fost condamnat definitiv, în 2012, de Curtea de Apel Iași la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de coruptie. Acesta a falsificat, împreună cu un alt angajat al Primăriei Negrești, o serie de documente dintr-un proiect în valoare de 62.000 euro, din care 49.860 euro a fost contribuția Uniunii Europene (UE). Proiectul prevedea construirea unei fabrici de cărămizi ecologice în oraș, comunitatea locală având ca partener o asociație de rromi. Neregulile au ieșit la iveală încă din 2005, când la Negrești a ajuns însuși șeful de atunci a Delegației Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele. În loc de fabrică și utilaje la standarde europene, cîțiva romi învârteau lutul cu mâinile. Ei au recunoscut că nu sunt angajați ai „fabricii de cărămizi ecologice”, ci beneficiari de ajutor social, dar fuseseră convocați de primar să facă chirpici. Întrucât investiția nu a mai fost finalizată, Ioan Cozma s-a văzut nevoit să dea banii înapoi Uniunii Europene de la bugetul local.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. de asta si pentru asta cind vine un nou primar trebuie sa schimbe intreaga echipa sofer contabili, secretari etc . Altfel mai devreme sau mai tirziu cauta sa l conduca si sa- l induca ,, pina i l aduc spre drumul drept spre penitenciar .

  2. O stratagema marca PSD,cei ce au furat fiind pesedisti,au tot amanat prin instante judecatoresti pesediste,decizia,cand a venit un alt primar,nu pesedist,gata s a dat decizia,trebuie sa dai bani,de la cei ce au delapidat 30 ani orasul nu au luat nimic,de la gara pana la releu,toti au capusat orasul,vanzandu-l la fier vechi,FUC,Luceafarul,Filatura,complexul de la Parpanita,iazurile de la Negresti,Confectia,totul s-a vandut si concesionat pe 2 lei si apoi inchiriate pt depozite si magazine,iar banul ajunge pe persoana fizica,la fostii primari si acolitii lor,niciodata in tara asta nu s a luat prejudiciul de la delapidator,ci de la cetatean,iar Rusu daca va mari taxele,ce a facut bun dupa 30 ani,drumuri canalizari retea apa,va fi sters de cetatean,si va fi trimis acasa,si vor instala din nou un Voicu un Cozma si orasul fantoma,Negresti,poate deveni platou de filmare pt filmele despre bombele atomice….asa actioneaza un stat mafiot,cu dosare pe persoana fizica.

  3. De ce a mai fost angajat un avocat?
    Exista o „armata” de indivizi cu asa-zise studii juridice în primărie, plătiți cu salarii babane, dar a caror INCOMPETENTA de abia acum, în astfel de situații de criza este evidențiată.
    Secretari, juriști…titluri cât mai pompoase, dar goale pe dinauntru.
    Am crezut ca Rusu, ca liberal și anti-PSD, va reforma primăria, dar a păstrat același aparat stufos și ineficient.
    Nu-i nimic, va suporta contribuabilul. De unde? Normal, din taxe și impozite, ca doar la Negresti cresc taxele mereu.
    Numai ca Rusu trebuie sa realizeze ca e an electoral iar traiectoria sa către parlament va avea de suferit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.