spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Lucrările neachitate la un drum au adus Primăria de la Coroiești în pragul falimentului

- Advertisement -
DISPERARE… Ultimele salarii au fost achitate cu sacoșa de primarul Cristian Lungu, după ce conturile instituției au fost blocate de un executor judecătoresc

DEZASTRU… La Coroiești bate vântul prin conturile Primăriei, după ce instituția a fost poprită de un executor judecătoresc. Banii pentru ultimele salarii au fost strânși cu sacoșa, iar dările către stat nu au fost virate. Totul a plecat de la o lucrare de aproape 700.000 de lei, pe care primăria a comandat-o unui constructor, după ce a primit garanții de la Consiliul Județean că vor primi sprijin financiar pentru executarea acesteia. Cu acești bani, în 2018 s-a pietruit un drum comunal vital, care leagă două sate importante din comună, Movileni și Hreasca. Primarul Cristian Lungu s-a dat peste cap să obțină finanțarea de la Dumitru Buzatu, însă comuna Coroiești se pare că nu a fost pe lista de priorități a șefului de la CJ Vaslui. La acest moment, salariații sunt speriați. Nu știu dacă luna viitoare își vor mai primi leafa, iar primarul deja se gândește cu groază că în scurt timp nu va avea cu ce achita facturile care asigură utilitățile vitale comunității.

Primarul Cristian Lungu s-a făcut luntre și punte pentru a lega cele două localități izolate ale comunei sale printr-un drum de piatră. La asfalt nici nu a îndrăznit să se gândească. A mers la Consiliul Județean împreună cu un constructor, în 2018, și Dumitru Buzatu le-a promis că va cofinanța bugetul din banii care vor veni de la Guvern pentru echilibrarea bugetelor locale. Contribuția trebuia să fie de vreo 400.000 de lei, restul punea primarul din bugetul propriu. Constructorul s-a apucat de lucru, mergând pe garanția lui Buzatu și a făcut lucrarea temeinic și la termen, însă a trebuit să-și recupereze banii cu întârziere de trei ani, după ce a dat în judecată Primăria Coroiești pentru neachitarea facturilor. Și primarul a fost pus într-o poziție ingrată față de o companie care și-a făcut datoria. Bani au tot venit de la CJ Vaslui în această perioadă, însă cu destinație clară, de cofinanțat unele proiecte. Pentru lucrarea la care Buzatu a pus cuvânt nu s-a găsit niciun fel de resursă. Întrebat, primarul a recunoscut că are conturile blocate, dar nu a vrut în niciun fel să comenteze situația. Avea totuși satisfacția că a reușit să facă ceva pentru acea comunitate, parcă blestemată. Ca palmares, Hreasca a atins multe recorduri negative de-a lungul timpului. A fost ultima localitate electrificată din județul Vaslui de comuniști, iar cele 500 de suflete care trăiesc într-o zonă superbă, la marginea unei păduri, nu au nicio șansă la civilizație, deși se află la 20 de kilometri de Bârlad și într-o Europă în care se vorbește de redresare și reziliență. Se poate spune, fără să greșim foarte mult, că Hreasca este printre comunitățile cele mai sărace din toată Uniunea Europeană, fară a avea șansa unei reveniri la normal, fiindcă aici nici pe vremea lui Ceaușescu nu a fost bine.

Constructorul a mers pe încredere și a executat pietruirea, dar și-a recuperat banii în instanță

Cei 7 km de drum comunal au fost rapid pietruiți, după ce Primăria Coroiești a semnat în 2018 contractul cu constructorul. A fost o sărbătoare pentru cei din comunitate că, în sfârșit, își puteau chema rudele de la oraș cu mașina în vizită. Din cei 640.000 de lei cât a a costat lucrarea, primăria a virat partea sa de cofinanțare, urmând ca restul să-i primească de la CJ Vaslui. Dar nu a fost să fie așa și, prin urmare, în 2019, firma care a executat lucrarea a dat în judecată Primăria pentru neachitarea lucrării. Cum e și firesc, a avut câștig de cauză în fața judecătorilor, iar acum prin executor s-au poprit conturile. Până acum s-au tras 300.000 de lei și primăria gâfâie deja: nu și-a achitat dările la salariile pe ultima lună, iar următorul trimestru, dacă nu primește un ajutor de la Guvern sau Consiliul Județean, riscă să-și închidă porțile. Chiar dacă deranjul este uriaș pentru comună, drumul a meritat tot efortul. Practic, i s-a făcut dreptate unei comunități uitate de mai marii județului și acum, dar și în trecut. Primarul a făcut tot ce era omenește posibil pentru a obține banii, dar a primit un refuz total de peste tot.

Satul Hreasca, uitat și de comuniști, dar și de capitaliști

În Hreasca locuiesc aproape 500 de suflete, jumătate din ei trăiesc din ajutor social. Deși sunt la 20 de kilometri de Bârlad, ei sunt destul de izolați și oarecum departe de drumurile naționale sau județeane. Este probabil cel mai sărac sat din România, locul unde nu circulă decât căruțele și, ocazional, tractoare, iar din când în când, mașina de la Primărie. Copiii din sat fac doar opt clase, pentru că atât își permit, iar  ani de zile, din clasa a V-a și până în clasa a VIII – a, au mers zilnic pe jos, trecând dealul prin pădure,  la Mireni, pentru că nu aveau un drum practicabil pentru a merge cu microbuzul școlii! Acum, drumul este circulabil, dar cu ce preț! Primăria este în pragul falimentului și primarul s-a făcut de râs față de constructor, angajând o lucrare pe care nu a putut să o achite. A mers pe garanția șefului său de la CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, care îi este superior și pe linie politică, fiindcă longevivul primar a activat dintotdeauna pe listele PSD.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.