PLANTA MINUNE… Iată o soluție eficientă împotriva dăunătorilor care acționează ca un insecticid bio și, folosit cum trebuie, poate deveni un îngrășământ cu efecte uimitoare. Vorbim aici despre maceratul de urzică, o plantă perenă care poate fi găsită peste tot în lume, cunoscută pentru proprietățile sale vindecătoare și nutriționale. Conform specialiștilor, urzica este și o sursă excelentă de vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, C, K, fier și calciu. Această plantă hrănitoare aduce numeroase beneficii și sănătății umane. Ceaiul de urzică, obținut din frunzele plantei, este mai mult decât o băutură reconfortantă și oferă o paletă de beneficii surprinzătoare pentru sănătate. Astfel, datorită conținutului său de substanțe antioxidante și compuși imunostimulatori, urzica poate contribui la întărirea sistemului imunitar în lupta împotriva infecțiilor și a bolilor.

De partea cealaltă, prof. dr. Mihai Tălmaciu din cadrul Universității Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” spune că toate aceste tratamente pe bază de plante sau lapte pot fi eficiente doar pe termen scurt și că substanțele chimice folosite acum contra dăunătorilor sau ca îngrășăminte au la bază aceste extracte de plante. „Așa cum vă spuneam de folosirea laptelui în cultura de roșii sau castraveți împotriva unor dăunători și maceratul de urzici se încadază în aceeași categorie. Aveau efect cu ani în urmă, dar astăzi nu mai au același efect. În schimb, trebuie să ținem cont de faptul că majoritatea substanțelor chimice folosite ca îngrășăminte sau în combatarea dăunătorilor au la bază tocmai aceste extrase de plante. Diferența constă în concentrație, dar și în perioada mai lungă de timp în care pot fi folosite. Un extras natural trebuie folosit într-un timp scurt, altfel acesta nu mai are efect”, spune profesorul universitar doctor Mihai Tălmaciu.
Iată rețeta pentru a obține maceratul de urzică, cu precizarea că acest extract trebuie folosit într-un timp scurt, după cum pe spune profesorul Tălmaciu, fiindcă altfel nu mai are efect. Pentru această soluție se folosește un 1 kg de urzici proaspete și 10 litri de apă. Se taie urzicile în bucăți mai mici și se pun într-un vas, dar nu unul din metal. Se toarnă apă peste urzici acoperindu-le complet. Se lasă vasul într-un loc umbrit și cald pentru fermentare și se amestecă o dată pe zi. Fermentarea durează între 7 și 14 zile. Când nu mai face spumă la suprafață și are un miros foarte puternic, atunci amestecul este gata. Se diluează o parte zeama de urzică la 10 părți apă. Adică, la un litru de macerat, se adaugă 10 litri de apă și se aplică la rădăcină. Se udă plantele la bază.
Beneficiile maceratului de urzică
„Experții” de pe rețelele de socializare recomandă folosirea apei de ploaie, dar dacă avem așa ceva nu este absolut nicio problemă. Totuși, este bine de evitat folosirea unei ape dure. Maceratul de urzică este un insecticid natural care elimină dăunători precum afidele sau acarieni. Maceratul de urzică oferă substanțe nutritive precum azotul și potasiul, așa că se poate folosi în fiecare primăvară pentru a fertiliza roșiile. Substanțele ajută răsadurile de roșii să reziste mai bine bolilor dacă sunt stropite de două ori pe lună. Trebuie să mai știm că maceratul de urzică se poate folosi la răsadurile de roșii înainte ca fructele să apară. Plantele vor crește mai viguros și vor deveni mai rezistente. De asemenea, răsadurile de roșii se pot înmuia în maceratul de urzică înainte de a le planta. Pentru a face acest lucru este nevoie de o soluție cu o concentrație de 20%, iar restul de 80% o sa fie apă. Ei bine, avantajele acestui preparat 100% natural sunt extrem de multe, deoarece când este aplicat macerat de urzică va acționa ca un insecticid bio și va ține la distanță afidele.
Cum și la ce plante se utilizează maceratul de urzică
În calitate de îngrășământ, maceratul de urzică este utilizat la următoarele grupe de plante: roșii, cartofi, ardei, castraveți, pepene verde, pepene galben, dovlecei. De asemenea, poate fi folosit și la măr, păr, prun, cireș, căpșun, zmeur, mur), dar și alți pomi și arbuști fructiferi sau plante decorative. Pentru a fi folosit ca îngrășământ, 1 l de macerat trebuie diluat în 10 l de apă. La fiecare plantă adultă se aplică 1 l de produs, iar pentru cele tinere – 0,5 l o dată la două săptămâni. Pentru a beneficia de proprietățile insecticide și fungicide ale urzicii, nu trebuie să așteptăm 2 săptămâni, sunt suficiente 24 de ore de fermentare. Apoi se strecoară, se diluează cu apă în proporție de 1:10 și se tratează plantele afectate. Nu se recomandă păstrarea îndelungată a maceratului de urzică, deoarece nutrienții se pierd rapid.
Beneficiile urzicilor pentru sănătatea umană
Urzica este o sursă bogată de nutrienți esențiali precum fier, calciu, magneziu și vitaminele A și C. Acești compuși nutritivi sunt esențiali pentru funcționarea optimă a organismului și contribuie la menținerea sănătății generale. Datorită conținutului său de substanțe antioxidante și compuși imunostimulatori, urzica poate contribui la întărirea sistemului imunitar în lupta împotriva infecțiilor și a bolilor. Uleiul de urzică este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare. Consumul regulat sau aplicarea locală a acestui ulei poate ajuta la reducerea inflamațiilor, având un efect benefic asupra problemelor asociate inflamației, cum ar fi durerile articulare. Ceaiul de urzică are proprietăți diuretice puternice, contribuind la eliminarea toxinelor din organism. Consumul regulat poate susține procesul natural de detoxifiere a rinichilor și a sistemului urinar.
Contraindicații la folosirea urzicii
ATENȚIE… Deși urzica și ceaiul de urzică sunt asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate, există și anumite contraindicații de care ar trebui să țineți cont. Una dintre ele face referire la interacțiuni medicamentoase: urzica poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi cele anticoagulante sau antihipertensive. De asemenea, datorită proprietăților diuretice ale urzicii, persoanele cu probleme renale ar trebui să discute cu medicul înainte de a consuma urzică în cantități mari. Deși există informații contradictorii, este indicat să consultați medicul înainte de a consuma urzică în perioada de alăptare sau sarcină, deoarece anumite componente pot afecta sănătatea. De asemenea, dacă aveți alergii la plante sau polen, este posibil să dezvoltați o reacție alergică la urzică. În acest caz, este recomandat să evitați consumul acesteia. În plus, consumul excesiv de urzică poate provoca disconfort gastrointestinal, mai ales dacă există probleme gastrice preexistente. Urzica poate stimula sistemul imunitar și poate agrava unele condiții sau poate avea efecte diuretice suplimentare. Persoanele cu diabet ar trebui să monitorizeze cu atenție nivelul de zahăr în sânge, deoarece urzica poate influența acest parametru.
Unde se mai găsesc urzici acum?!