Magistratii din Romania au ajuns sa castige la pensie mai mult decat in timpul activitatii. Cazul judecatorului cu leafa de 17.267 de lei

“Pensiile de serviciu” ale magistratilor romani nu se calculeaza in baza contributivitatii, ci ca procent de 80-100% din ultimul salariu brut. In Romania s-a ajuns in situatia aberanta ca un judecator sau procuror iesit la pensie sa primeasca mult mai multi bani decat obtinea in timpul serviciului activ.

Marea majoritate a judecatorilor si procurorilor care fac parte din Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), respectiv 11 din cei 14 membri, se judeca cu institutia unde lucreaza pentru a-si adauga la salariul si asa mare un spor de 25%.

Judecatorii Bogdan MateescuLia Savonea, Simona Marcu, Mihai Balan, Mariana Ghena, Nicoleta Tint si procurorii Codrut Olaru, Tatiana Toader, Florin Deac, Cristian Ban si Nicolae Solomon cer acest spor de 25% in baza unei legi votata de Parlament anul trecut, respectiv 157/2020, care modifica legea salarizarii personalului platit din fonduri publice. Legea a fost propusa de un grup de zece deputati si senatori PSD si a fost votata in perioada cand inca PSD mai avea majoritate parlamentara.

Astfel, potrivit unui articol creat special pentru cei mai fericiti bugetari ai Romaniei, se specifica faptul ca ” personalul militar, politistii, politistii de penitenciare, precum si personalul civil din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala care ocupa o functie cu acces la informatii clasificate din clasa secret de stat beneficiaza de un spor la salariul de baza/solda de functie de pana la 25%, in conditiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite”.

Cei 11 magistrati pomeniti mai sus s-au adresat Tribunalului din Dimbovita in toamna anului trecut, cu solicitarea de a obliga CSM sa le plateasca acest spor, sub pretextul ca ar fi discriminati in raport cu categoriile precizate anterior.

In cererea de chemare in judecata, magistratii arata ca “se impune ca toate persoanele care ocupa o functie cu acces la informatii clasificate sa beneficieze, fara discriminare, de acelasi tratament juridic de care se bucura celelalte categorii profesionale enumerate in cuprinsul dispozitiilor art. 15^1 din Legea nr. 157/2020, aflate intr-o situatie comparativa din punct de vedere al activitatii si atributiilor”, potrivit site-ului Radio Europa Libera.

Curios este faptul ca membrii CSM au chemat in judecata institutia pentru care lucreaza si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si nu pe cei care au legiferat.

Cert este ca magistratii de la Tribunalul Dimbovita au decis ca dosarul nu este de competenta lor, ci el trebuie solutionat pe linia conflictelor de munca, la Tribunalul Bucuresti, acolo unde reclamantii isi au domiciliul.

Potrivit declaratiilor de avere, cei 11 judecatori si procurori au venituri cuprinse intre 7.000 de euro si 8.500 de euro pe luna. Daca vor avea castig de cauza in procesul pe care l-au deschis, ei isi vor mai adauga inca 2.000 de euro la venituri.

Deocamdata, inca nu au luat decizia de a actiona CSM in instanta judecatoarele Andrea Annamaria Chis, Evelina Oprina si Gabriela Baltag, la randul lor membre ale CSM. …https://ziare.com/pensii/pensii-romania/judecatorii-care-dau-in-judecata-statul-pentru-sporuri-1673217
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ