spot_imgspot_img
14.7 C
Vaslui
23-apr.-2024

Mai bine la sapa sau la cules capsuni…

- Advertisement -

PE BANII LOR Primãriile nu le mai deconteazã dascãlilor banii de navetã. La Feresti sunt zeci de profesori care vin si de la 40 de kilometri depãrtare, iar drumul îl plãtesc din buzunarul propriu din luna decembrie a anului trecut!

Extrem de greu se descurcã si cei care nu au o masinã personalã, fiind nevoiti sã parcurgã kilometri întregi pe jos. “Fac naveta 4 zile pe sãptãmânã. Pentru un bilet dus-întors pe microbuz plãtesc 120.000 de lei pe zi. Eu spre exemplu sunt plãtitã cu 5 milioane de lei. Dacã faceti un calcul, vedeti cu cât mai rãmân…Nu este normal sã nu ni se deconteze naveta din decembrie anul trecut”, a declarat Simona Aliciuc, cadru didactic al Scolii Feresti. “Nu se mai poate asa! Din banii nostri cumpãrãm coli albe, imprimate, fisa didacticã, totul. Tot din buzunarul nostrum dãm premiile la copii, pentru cã nu le putem cere lor sã suporte atâtea cheltuieli. Situatia este la limitã. Am ajuns într-un asemenea hal încât nu ne mai permitem o costumatie adecvatã unui dascãl. Nu simtim într-un fel cã trãim. Salariul de încadrare pentru un începãtor este de 6,5 milioane de lei, si din acesta mai bine de 2,5 milioane de lei se duce pe transport. Sincer, dacã nu ni se va deconta naveta, voi rãmâne cu 3 milioane de lei. Mai bine iau sapa în spinare, cî si acolo se câstigã mai bine!”, a precizat Dumitru Gavril. “Am ajuns sã donãm statului 10 milioane de lei doar din naveta noastrã, ceea ce reprezintã mai mult de un salariu! Dacã îmi oferã cineva acum 500 de euro, plec chiar la cules de cãpsuni. Sunt într-o situatie fãrã iesire, desi Slavã Domnului încã nu am rate la bãnci, dar nici bine nu îmi este”, este de pãrere si profesorul Radu Casandra.

Primãria, la un pas de a se închide!

Autoritãtile locale din comuna Feresti nu dau semne cã problema va fi rezolvatã curând, ci mai degrabã cã situatia s-ar putea înrãutãtI sI mai rãu, din lipsa banilor. “Am eu bani si nu le dau?! Sunt la un pas de a închide primãria pentru cã nu mai am bani nici mãcar pentru luminã! Profesorii, în loc sã zicã mii de multumiri, cã atunci când am avut bani le-am dat si bonuri de sãrbãtori. Sunt rupti de realitate? Sã vinã sã vadã la Primãrie fluturasi cu salarii de 2,5 sau 2,6 milioane de lei. Nu sunt bani! Mi-e milã de ei, de mine ce sã vã mai spun, le stiu situatia, dar de unde sã scot bani? Mi-e fricã sã nu cumva sã vinã sã punã sechestrul pe primãrie. În iulie mi-au luat la rectificare 700 de milioane de lei, iar acum 2,5 miliarde. Practic, am rãmas fãrã bugetul pe semestrul IV. Intrãm în colaps, întrucât nici bani pentru a achita salariile însotitorilor persoanelor cu handicap încã din luna iulie. Am vrut sã-i dau în somaj, însã nici acolo nu sunt bani! Uitati în ce colaps am ajuns. Nu este rea-vointã! Am luat lemne pe datorie sã fie cald în scoalã, igienizarea la fel am fãcut-o tot pe datorie. Este o situatie fãrã iesire”, a precizat Ludovic Trifan, primarul comunei Feresti.

Au plãtit naveta din banii lor

În ultima perioadã tot mai multe cadre didactice care lucreazã în scolile din mediul rural se plâng din ce în ce mai mult de faptul cã primarii nu le deconteazã banii pe care acestia îi cheltuiesc pe transport. Acesta este si motivul pentru care debutantii refuzã posturile primite în satele vasluiene. Legea 128/1997 prevede clar faptul cã tuturor cadrelor didactice care fac naveta pânã la scoala unde lucreazã trebuie sã le fie decontate cheltuielile de transport în fiecare lunã. Anul trecut naveta profesorilor din judetul Vaslui a fost decontatã numai de primãriile care au cuprins fondurile necesare în bugetul local, acestea putând fi numãrate pe degete. Chiar dacã nu au primit bani pentru navetã în primele luni ale anului scolar trecut, dascãlii au tras speranta cã anul 2010 va fi mai darnic si bugetele primãriilor vor cuprinde si sumele promise pentru decontarea navetei. Noul an scolar se anunta de doua ori mai greu din punct de vedere financiar pentru angajatii din învãtãmânt, iar decontarea navetei nici nu intra în discutie, un articol din Legea austeritãtii precizând foarte clar acest lucru. Prin vocea sindicalistilor, dascãlii se plâng de conditiile greu de suportat din învãtãmânt si amenintã cu demisiile sau renuntarea la posturile prea departe de domiciliu, care presupun un efort financiar pe care nu si-l permit. Potrivit presedintelui Federatiei Sindicatelor Libere din Învãtãmânt Vaslui, Sorin Tiplea, în judet sunt sute de profesori care fac naveta pe banii lor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.