spot_imgspot_img
5.8 C
Vaslui
20-apr.-2024

Managerul Popa interpretează tot felul de scenete prin baruri, iar în spitalul Huși se joacă ruleta rusească cu suferinzii

- Advertisement -

TRAGIC… O hușeancă în vârstă de 48 de ani, Iridenta Maisner, a murit sâmbătă seara în Spitalul Județean de Urgență Vaslui, în secția de Cardiologie, iar familia și apropiații săi au suferit un șoc la aflarea veștii, întrucât ea nu era cunoscută cu vreo boală de inimă. Detaliile acestui deces însă sunt revoltătoare și scot la iveală faptul că femeia a murit, practic, cu zile. Ea a ajuns inițial cu o stare fizică înrăutățită la Spitalul din Huși, iar medicii de aici, constatându-i problemele cardiace, care erau clar de competența Iașiului, s-au rezumat la a o „expedia” cu o Salvare la Spitalul din Vaslui, pierzându-se astfel timp prețios. Iridenta Maisner a ajuns, așadar, pe 26 ianuarie, într-o stare extrem de gravă la Spitalul Județean, fiind direct dusă la Terapie Intensivă. „Eu nu înțeleg de ce medicii de la Huși au trimis-o la Vaslui și nu au trimis-o direct la Iași, pe mine asta mă șochează, ei știind că noi nu avem angiograf, nu putem să îi facem coronarografie”, a fost reacția fermă a managerul SJU Vaslui, Ana Rinder. Chiar și așa, medicii de la SJU Vaslui au făcut tot ceea ce le-a stat în putință să o echilibreze pe pacientă și cumva au reușit. Au vorbit imediat la Iași, pentru transfer, dar au fost refuzați din cauza stării sale agravate. Au decis apoi, împreună cu familia, pentru un transfer urgent la Târgu Mureș. Din păcate, vremea a fost nefavorabilă, iar elicopterul nu a putut zbura luni, 30 ianuarie. Marți, când iar s-a încercat transferul la Târgu Mureș, chiar în timp ce medicul vorbea la telefon în acest sens, Iridenta Maisner a făcut un stop cardiorespirator. Medicii au acționat imediat și au reușit din nou să o scoată din ghearele morții, însă transportul la Târgu Mureș devenise imposibil. Din acel moment, starea femeii s-a înrăutățit ireversibil, iar sâmbătă s-a produs decesul.

Se văd tot mai mult urmările dramatice ale faptului că Spitalul municipal „Dimitrie Castroian” Huși, de care depinde viața a zeci de mii de oameni din zonă, nu are măcar un medic cardiolog. Pe lângă acest neajuns major, medicii de la Huși se limitează adesea la a-i „expedia” formal pe pacienții cu afecțiuni cardiace la Vaslui, indiferent dacă, pentru problemele lor, ar trebui, după o evaluare atentă, să îi trimită direct la Iași. Așa s-a întâmplat și în cazul Iridentei Maisner, femeia de 48 de ani, mamă a unei fetițe de 14 ani. Aceasta a ajuns inițial cu o stare de rău la Spitalul Huși, iar medicii de aici, în loc să solicite de urgență un transfer la Iași, au preferat să o trimită cu o ambulanță la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Practic, spun medicii de la Vaslui, aici s-a produs răul și s-a pierdut timp foarte prețios. „Pacientul trebuia evaluat corect la Huși și văzut că problemele sale sunt clar de competența Iașiului. Dar, probabil, că e mai ușor să scapi de un pacient cardiac și să îl trimiți aiurea, la Vaslui, deși, ca să fie salvat, el trebuia să ajungă la Iași”, spun, indignați, medicii de la Vaslui.

Managerul Spitalului Vaslui: „pacienta a venit prin transfer de la Huși, într-o stare foarte gravă, cu șoc cardiogen, cu analizele „praf”

Bogdan Popa

Conducerea Spitalului Județean Vaslui a explicat pas cu pas ce s-a întâmplat în cazul acestei paciente. „Pacienta a venit, într-adevăr, prin transfer de la Huși, într-o stare foarte gravă, cu șoc cardiogen, cu analizele „praf”, ca să spunem așa. De menționat că nu era în evidență înainte cu afecțiuni cardiace. Era prima manifestare a bolii. A ajuns la Vaslui cu un șoc septic, deci o stare foarte, foarte gravă. A fost dusă direct pe Terapie Intesivă. A fost tratată, a fost echilibrată. S-a ținut tot timpul legătura cu familia, în speță cu mama ei și un frate. Li s-a explicat starea cum este ea. Iașiul nu a mai primit-o din cauza stării agravate. Împreună cu familia s-a hotărât transferarea pacientei cu Târgu Mureș“, a explicat managerul SJU Vaslui, Ana Rinder.

Neșanse, una după alta pentru Iridenda: vremea era prea rea pentru ca elicopterul să o poată duce la Târgu Mureș

Din păcate, neșansa s-a ivit din nou pentru Iridenda și luni, când s-a stabilit transferul la Târgu Mureș, vremea nu a permis zborul. „Luni trebuia transferată cu elicopterul, dar nu s-a putut zbura din cauza condițiilor meteo. Marți trebuia iarăși transferată, dar tocmai când se vorbea la telefon cu Bucureștiul în acest sens, pacienta a făcut stop cardiorespirator. A fost resuscitată, dar transportul ieșea din calcul. Avea și fracție de ejecție foarte mică, deci riscul cu transportul era foarte mare. Miercuri a făcut iarăși o serie de complicații. Și lucrurile au devenit ireversibile, sâmbătă survenind decesul”, a spus managerul Ana Rinder.

Spitalul Huși, ca o simplă haltă! Managerul SJU Vaslui: „Trebuie să aflu de ce de la Huși pacienta a ajuns la Vaslui și n-a ajuns la Iași”

Ana Rinder

REACȚIE… „Repet, pacienta a venit într-o stare foarte, foarte gravă, din prima, de la spitalul Huși. Tot ce s-a putut face la Spitalul Județean Vaslui, s-a făcut. Eu nu înțeleg de ce au trimis-o la Vaslui și nu au trimis-o direct la Iași, pe mine asta mă șochează din ce în ce mai mult, știind că noi nu avem angiograf, nu putem să îi facem coronarografie. Acesta era clar un caz de Iași direct, evident. Trebuie să aflu de ce ea a ajuns la Vaslui și n-a ajuns la Iași, pentru că atunci când a ajuns la noi a fost dusă direct pe Terapie Intensivă. Mi-a spus domnul doctor că a văzut-o imediat atunci, când a fost adusă și era cianotică, adică era grav. Și de asta nu înțeleg de ce nu au trimis-o direct la Iași?”, a susținut managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, Ana Rinder.

„E foarte trist. Ni se rupe inima de fetiță. E prea dureros și prea nedrept, să mori cu zile”

ȘOC… Vestea morții Iridentei Maisner a șocat un oraș întreg. Localnicii o știau mai mult de la Catedrala Episcopală, unde aceasta și fetița sa erau adesea văzuite. Era un om credincios și plin de amabilitate. Apropiații săi spun că nu știu să fi fost vreodată bolnavă de inimă și nu avea, în principiu, probleme de sănătate semnificative. „Era un om bun, respectuos. Mereu cu fetița ei, la care ținea ca la soare. Nu știm, e prea mare șocul. În familia noastră avem trei persoane cu afecțiuni cardiace, dar la spitalul Huși nu avem un medic cardiolog. Ne e frică. Ne-am speriat toți, dacă fata aceasta de numai 48 de ani a murit așa, că a stat vreo săptămână aiurea pe la Vaslui, deși ea avea nevoie urgentă să fie la Iași. E foarte trist. Ni se rupe inima de fetiță. E prea dureros și prea nedrept, să mori cu zile. Iridenta era un om respectuos și blând, păcat, mare păcat”, spune Mirela, una dintre apropiatele Iridentei Maisner.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.