4.4 C
Vaslui
30-nov.-2022

MANOLE SI AFACERILE DE LA SPITALUL JUDETEAN

- Advertisement -

Fostul presedinte al CJ Vaslui a fost trimis în judecatã

DEZVÃLUIRI Trimiterea în judecatã a fostului director administrativ de la Spitalul Judetean de Urgentã, Ioan Manole, pentru fapte de coruptie comise în perioada în care a activat la cel mai mare spital din judet, scoate la ivealã modul în care acesta a înteles sã jecmãneascã bugetul public, fãcând bani de pe urma stãrii de sãnãtate a bolnavilor. Practic, în anii în care a condus spitalul, Manole a urmãrit doar sã-si rotunjeascã veniturile sale si ale familiei, dar si pe cele ale prietenilor, cu tot felul de afaceri penale. La un moment dat, când ziarul nostru prezenta faptele de coruptie ale lui Manole, în presa localã au apãrut o serie de materiale prin care acesta era prezentat opiniei publice drept un personaj curat si cinstit, pe care grupuri de interese urmãreau sã-l denigreze. Se pare cã nu a fost chiar asa, cât timp procurorii Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi au descoperit grave ilegalitãti fãcute de Manole în fruntea Spitalului Judetean.

Povestea celor 630 de milioane lei vechi care au fost date în conturile firmei sotiei lui Manole în timp ce acesta era director administrativ la Spitalul Judetean de Urgentã este doar vârful aisbergului. Procurorii Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi au pus cap la cap toate informatiile prezentate de ziarul nostru si au ajuns la concluzia cã Manole a fãcut ce a dorit cu bugetul celui mai mare spital din judet. Nu a fost singura ilegalitate prin care Manole a fãcut bani pentru el si apropiatii sãi. Cât timp era director administrativ, acesta a reusit sã bage în cea mai mare institutie spitaliceascã din judet mopuri, servetele, cosuri de gunoi si cãrucioare de curãtenie în valoare de aproape cinci miliarde de lei, în numai doi ani, pe baza unor actiuni mai mult decât dubioase. Povestea este simplã. În perioada 2007-2009, folosindu-se de trei societãti la care actionari erau amici de-ai sãi, societãtile Homini SRL, Digibit Company SRL si Service Luana SRL, directorul Ioan Manole a introdus în Spitalul Judetean sute de mopuri, cãrucioare de curãtenie sau detergent de vase. Reteta afacerii era simplã: Ioan Manole fãcea un necesar de materiale de curãtenie, se stabilea încredintarea directã cãtre o firmã care sã distribuie produsele, dupã care cele trei societãti primeau solicitãri din partea Spitalului Judetean. Homini, Digibit Company si Service Luana s-au tot rotit în ultimii trei ani, aducând produse de curãtenie de aproape cinci miliarde de lei vechi, în perioada noiembrie 2007-decembrie 2009. Conform unei note de control, cea mai mare sumã, peste 3,7 miliarde lei vechi, a revenit firmei Homini SRL Vaslui. Digibit Company a scos din conturile Spitalului Judetean, numai în 2009, aproape 500 de milioane de lei vechi, în timp ce Service Luana a câstigat alte 470 de milioane. Conform unui raport de control, în anii 2008 si 2009, cu aprobarea directorului administrativ Manole, cele trei societãti au bãgat în Spitalul Judetean cantitãti impresionante de materiale de curãtenie. Este vorba de servetele de hârtie, în valoare de 1,1 miliarde lei vechi, mopuri si rezerve – 360 milioane, cosuri de gunoi – 200 milioane, detergent de vase – 210 milioane sau cãrucioare mobile pentru curãtenie – 200 milioane. Este doar o parte din jaful practicat la Spitalul Judetean de Urgentã, unde directorul administrativ Manole tãia si spânzura, dupã bunul sãu plac. În 2009, toate actele prin care firmele Homini, Digibit Company sau Service Luana sunt invitate sã depunã oferte la Spitalul Judetean de Urgentã sunt semnate de Ioan Manole, ceea ce denotã premeditarea modului în care bugetul institutiei a fost devalizat de miliarde de lei vechi.

Bioplant, firma sotiei, fãcea si ea bani frumosi din sãnãtatea bolnavilor

În paralel cu aceste afaceri, Manole se îngrijea si de afacerile familiei. Fostul presedinte al CJ Vaslui s-a folosit de douã firme specializate în tratamente fitosanitare, una dintre acestea, Bioplant SRL, apartinând sotiei sale, Elena Manole, la care el era actionar. În majoritatea situatiilor, Manole îsi invita propria firmã sã livreze tot felul de produse cãtre spital, dupã care zeci si sute de milioane de lei vechi se scurgeau în conturile sale. Într-un singur an, fostul director administrativ al Spitalului Judetean a „usurat” institutia de peste 630 milioane lei vechi, bani aruncati pe arbusti si tot felul de insecticide. Prin intermediul unui angajat al Serviciului Administrativ din Spitalul Judetean de Urgentã, Manole a bombardat la propriu firma Bioplant cu solicitãri pentru oferte de pret. Conform documentelor existente în contabilitatea Spitalului Judetean de Urgentã, în perioada 1 ianuarie 2007 – 4 mai 2010, firma Bioplant SRL a predat cãtre spital arbusti si insecticide în valoare de aproape 750 milioane lei vechi. Existã nu mai putin de 28 de note de comandã cãtre Bioplant, în fiecare caz regãsind semnãtura lui Ioan Manole, ca director administrativ. Scenariul era, de fiecare datã, acelasi: un angajat al Serviciului Administrativ fãcea un referat cãtre directorul administrativ, acesta trimitea cãtre Bioplant o cerere de ofertã, scrisã simplu: „Prin prezenta, vã rugãm sã ne trimiteti oferta dvs. de pret pentru arbori si arbusti ornamentali”, dupã care un anume Nistor Constantin, reprezentantul Bioplant (în realitate, toate actele Bioplant sunt semnate de sotia lui Manole!) emitea oferta respectivã. Asa s-a ajuns în situatia ca mii de arbusti si sute de kilograme de insecticid sã fie achizitionate numai prin firma directorului administrativ. Iatã cum, un fost presedinte de Consiliu Judetean de la care se asteptau rezultate pentru revitalizarea celui mai mare spital din judet a reusit sã jefuiascã bugetul institutiei cu miliarde de lei vechi, bani care au ajuns în conturile sale sau ale apropiatilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.