Mărturia explozivă a unui milionar român condamnat pentru o privatizare de acum 17 ani. „Soţul doamnei procuror se ocupa cu trafic de ţigări”

Omul de afaceri Gruia Stoica, patronul Grampet, a fost condamnat la Iaşi în dosarul unei privatizări ce ar fi adus prejudicii statului român de 8,8 milioane de lei. Judecătorii au finalizat recent motivarea sentinţei şi, în document, au cuprins şi pasaje din mărturia lui Stoica.

Gruia Stoica a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare de către Tribunalul Iaşi, fiind acuzat, alături de fratele şi tatăl său, că ar fi prejudiciat statul prin privatizarea SC Transbordare Vagoane marfă CFR-TVM Iaşi. Alături de Stoica, în acelaşi dosar au fost condamnate şi cele două rude ale sale. Fratele Vasile Didilă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar tatăl Vasile Răducan la 3 ani de închisoare cu suspendare. Din motivarea sentinţei, finalizată recent de judecătorii ieşeni, reiese că afaceristul Gruia Stoica a declarat, în timpul procesului, că ar fi fost victima unei înscenări judiciare. El a indicat-o pe fosta procuroare Iulia Diaconu, care a fost şefa DIICOT, şi pe procurorul Daniel Horodniceanu, în mărturia sa publică de la instanţă. La începutul declaraţiei sale, Stoica a precizat că, în 2015, a fost invitat la DIICOT de procurorul Horodniceanu şi a fost interogat despre relaţia pe care a avut-o cu societatea preluată de la stat. La ieşirea din biroul procurorului, Stoica ar fi fost ameninţat de un poliţist, fapt care i-a indus teamă. „Inculpatul a susţinut că a doua oară când a fost invitat la DIICOT Iaşi ţine minte că a fost în ziua în care s-au dat testele de capacitate la clasa a 8-a deoarece în biroul domnului Horodniceanu a venit băiatul acestuia care tocmai dăduse acest examen şi venise să îi prezinte temele.

Inculpatul a menţionat că el a rezolvat împreună cu copilul acestuia o problemă de matematică şi că în timpul acesta în biroul procurorului a intrat un domn în vârstă, cărunt şi înalt. Inculpatul a susţinut că din câte a înţeles el era un expert şi înainte să îi spună domnul procuror cine este el, acel individ i-a spus să îi dea dosarul său, „ daţi-mi dosarul cu acei ţigani. Dacă nu o să vă placă ce expertiză o să fac eu nu o să mai calc în biroul dumneavoastră” şi că în acel moment domnul procuror l-a luat şi l- a scos afară pe hol, însă nu ştie ce i-a spus, dar în birou a revenit doar domnul procuror”, se arată în motivare, referitor la mărturia lui Stoica.  „Inculpatul a arătat că erau destule informaţii la momentul respectiv că de acest trafic se ocupa soţul doamnei procuror Iulia Diaconu şi că tinde să creadă că este real acest lucru deoarece în anul 2006, când s-a dat neînceperea urmăririi penale, doamna procuror şef nu a fost de acord cu această solicitare.

Mai mult decât atât, a solicitat în mod expres să se caute ceva ca să fie acuzaţi”, se mai arată în motivare. Stoica a mai precizat că „ei” s-au aşteptat că, după privatizare, „lucrurile să decurgă în continuare aşa cum s-a procedat înainte, când era statul acţionar”.

Citeste mai mult: adev.ro/qez8p8
NICIUN COMENTARIU