ÎN DOUÃ LUNTRII… România are nevoie de o legislatie care sã sisteze competitia neloialã dintre sistemul public de sãnãtate si cel privat, însã pânã acum niciun ministru al Sãnãtãtii nu a avut curajul sã ia taurul de coarne. În prezent sunt sefi de sectii în spitalele publice care îsi sfãtuiesc pacientii sã se opereze în privat, pe motiv cã acel public ar avea infectii, în timp ce ei sunt plãtiți de stat tocmai ca sã previnã si aceste infectii. În plus, în ultimii ani, de la pandemia de COVID încoace, Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate deconteazã un numãr triplu de servicii medicale la spitalele private fatã de cele de stat, ritm care ar putea duce la destructurarea serviciului public spitalicesc în 10 ani. În aceste conditii, noul ministru al Sãnãtãtii, Alexandru Rogobote, vine cu o rugãminte cãtre colegii lui din spitalele, sã respecte programul pentru care sunt plãtiti. „La ora 12, la ora 11, anumiti colegi medici, desi se aflã în programul de la public, activeazã si oferã servicii medicale în alte unitãti sanitare„.
În ultimii 25 de ani, numãrul medicilor angajati în sistemul privat a crescut de aproape 25 de ori, potrivit datelor oficiale, care a realizat o comparatie a evolutiei si repartizãrii medicilor între sistemul de stat si cel privat din România. Distributia în teritoriu a medicilor din sistemul privat este mai variatã, aproape orice localitate având cel putin un medic din sistemul privat. Cel mai adesea, acestia sunt medici de familie, care lucreazã în sistem privat. Si numãrul clinicilor private din România a crescut spectaculos. Avem aproximativ 350 de spitale de stat si aproape 200 de clinici private.
„Initial, la nivel de rugãminte”
Cu un sistem sanitar privat aflat în plinã ascensiune, nu e de mirare cã tot mai multi medici aleg sã fenteze programul de la stat, un lucru nu prea pe placul noului ministru al Sãnãtãtii, care zilele trecute si-a rugat colegii din spitale sã respecte pacientii si unitãtile pentru care lucreazã. „Am spus si mai spun de fiecare datã. Nu sunt de acord cu abordarea în care medicii sã lucreze fie în sistemul public, fie în sistemul privat. Medicina este o profesie, dacã doriti, cu particularitãtile ei si eu consider cã orice medic are dreptul sã rezolve activitatea medicalã în ambele sisteme, fie public, fie privat. Rugãmintea mea, a fost la nivel de rugãminte initial, este ca, si nu vreau sã generalizez aici, pentru cã vorbim de multi medici care vin noaptea de acasã pentru pacienti. Trombectomii, de exemplu, care sunt urgente medicale si unde nu sunt linii de gardã, medicii si asistentele vin noaptea de acasã. Sunt medici care stau mult peste program si nimeni aproape nu vorbeste despre ei”, spune Alexandru Rogobete. El afirmã cã sunt medici care fac mai multe gãrzi decât este normativ, pentru cã nu se poate acoperi linia de gardã. „Nu vreau sã fiu înteles de gresit de personalul medical, însã, existã si foarte multe exceptii, pe care le cunoastem cu totii, în care, la ora 12, la ora 11, anumiti colegi medici, desi se aflã în programul de la public, activeazã si oferã servicii medicale în alte unitãti sanitare. Rugãmintea mea a fost si este fermã în continuare, încã la nivel de rugãminte, sã pãstreze, sã respecte programul de lucru de la public. Nu cer nimic în plus. Cer doar sã se respecte programul de lucru de la public. Dupã programul de lucru din spitalul public, fiecare este liber sã facã ce doreste”, încheie Rogobete.
Mesaj cãtre medicii care mai iau plicul de la pacienti
FERM…Ministrul Sãnãtãtii admite cã în spitalele din România mai existã medici care primesc bani în plic de la pacienti. „Am spus-o ferm: rog colegii, imperativ de aceastã datã, sã nu recurgã la aceste situatii. Pentru cã dacã eu voi fi informat vreodatã despre o astfel de situatie, le garantez tuturor cã acea informatie va ajunge imediat la autoritãtile din justitie”, a mai spus Alexandru Rogobete.
Hămesiți după cașcaval și înavuțire..
Să fie! Unii sunt tineri, au multe nevoi! Dar după program! În Vaslui, unele clinici particulare au program până la ora 16 -17 maxim de luni până vineri. Programul în instituțiile medicale de stat este tot așa! Păi cum meargă și la stat și la privat în timpul aceluiași program, când teoretic trebuie să fie la instituția unde este titular pe post. La privat, în timpul liber, și toată lumea este OK.
PNL partid fascist-legionar!
Medic? Atât poți?
De rasul curcilor, ii roaga frumos, cand ei n ar trebui sa lucreze la stat daca au cabinete partikulare, asa este in toata Uniunea Europeana!
Corect Te opereaza la spital iar pentru tratament te cheama la cabinetul particular