DELIMITARE…Dupã ce seful Departamentului pentru Situatii de Urgentã, Raed Arafat, a spus cã ar dori ca medicii si asistentii sã nu mai poatã lucra si la stat si la privat, au apãrut si primele reactii. Cum era de asteptat, medicii încearcã sã-si pãstreze pâinea albã pe care o câstigã de la spitalele de stat, în paralel cu pacientii de la cabinetele private, adicã multe mii de euro pe lunã. Dar, reactia vasluienilor este una cât se poate de virulentã. „E foarte bine cum spune dl. Arafat, ajunge cu mizeria asta. Te duci la spital, stã medicul douã minute si te consultã, dupã care îti spune cã te asteaptã la el la cabinet, unde scoti alti bani din buzunar. E japcã la drumul mare. Le-au fãcut salarii mari, de mii de euro, sã stea la stat”, spune Maria N., de 65 de ani, o pensionarã din Vaslui.
Arafat sustine cã fãrã aceastã diferentiere si separare a lucrurilor nu se poate sti clar „niciodatã dacã medicul sau asistentul este loial locului de muncã din sectorul public si dacã într-adevãr acesta deserveste interesul pacientilor corect sau încearcã sã-i plimbe între cele douã sectoare si sã-i facã sã plãteascã oricât de mult posibil, fãrã a tine cont de posibilitãtile lor si de problemele lor”. „Pasul de a creste veniturile personalului din sãnãtate este unul foarte important, însã acesta trebuie sã vinã si cu alte mãsuri. Una, si cea mai importantã din punctul meu de vedere, este delimitarea sectorului privat comercial de cel public si stabilirea unor reguli foarte clare care sã ajungã chiar si la interdictia de a lucra simultan în ambele sectoare, nestiind niciodatã dacã medicul sau asistentul este loial locului de muncã din sectorul public si dacã într-adevãr acesta deserveste interesul pacientilor corect sau încearcã sã-i plimbe între cele douã sectoare si sã-i facã sã plãteascã cât mai mult posibil fãrã sã tinã cont de posibilitãtile lor si problemele lor”, afirmã Raed Arafat.
Salariile medicilor din spitale, inclusiv din judetul Vaslui, ajung la câteva mii de euro, lunar
Pânã acum, s-a spus cã nu se putea face o delimitare între cele douã sectoare din cauza veniturilor. Dar, acum, veniturile medicilor au un nivel decent si suficient de ridicat pentru ca medicul sã se hotãrascã în ce parte sã lucreze. „Dacã pânã acum venitul era motivul pentru care spuneam cã nu se poate pune o delimitare între cele douã sectoare, cred cã acum a venit momentul sã ne gândim la acest aspect pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar românesc si care duce direct sau indirect la aparitia unor inechitabilitãti si a unor abuzuri fatã de pacient si familiei acestuia. Indiferent de discutiile despre salarii si sporuri din aceste zile, în general, veniturile încep sã atingã un nivel decent si suficient de ridicat astfel încât sã fie momentul zero pentru a decide între a lucra într-un sector sau altul, dar nu paralel în cele douã”, a explicat seful DSU. Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private a avut o primã reactie, atrãgând atentia asupra faptului cã adevãrata problemã e în modul în care e organizat sistemul public. „În acest moment, sistemul de stat nu poate sã gestioneze complet cazurile, prin urmare complementaritatea dintre cele douã – public si privat – este fundamentalã pentru a asigura serviciile de sãnãtate necesare. O suprareglementare de tipul constrângerii „public ori privat” ar încãlca principiile exercitãrii meseriei si ar limita sever dreptul la muncã”, explicã reprezentantii acestui patronat.
Vasluienii sunt de partea lui Arafat
„Nu este normal ce se întâmplã, mergeti la spital în Vaslui sau în altã parte si o sã vedeti cum medicul de acolo, care e plãtit din banul contribuabilului, îti spune sã vii la el la cabinet, pentru examene suplimentare. Câstigã prima datã de la stat, le-au fãcut salarii si de 100 si ceva de milioane, si a doua oarã de la amãrâtii care au trecut pe la ei pe la spital. Sunt buni, sunt competitivi? Sã plece de la stat si sã lucreze pe cabinetul lor privat, nu sã foloseascã statul pentru a-si atrage clienti în afacerile lor private”, spune Ion Macarie, un pensionar la 68 de ani. „Sã nu mai aibã contracte cu Casa de Sãnãtate, asta este solutia, sã vedem câti vor mai merge la cabinetele lor private. Acum au, slavã Domnului!, salarii bune în spitale. Sã stea la stat si cei care sunt priceputi sã treacã la privat. Sper ca guvernantii sã meargã mai departe cu propunerea aceasta”, a mai spus Mihai C., un alt pensionar din Vaslui.