spot_imgspot_img
17.6 C
Vaslui
25-apr.-2024

Medicii veterinari de la Vaslui amenintã cu greva generalã si închiderea cabinetelor

- Advertisement -

SUPÃRARE… Le-a ajuns cutitul la os si medicilor veterinari din judetul Vaslui, care ieri, pentru prima datã dupã Revolutie, s-au unit pentru a protesta împotriva politicilor guvernamentale care discrimineazã si falimenteazã acest sector. Peste 50 de medici veterinari vasluieni au participat, ieri, în fata Autoritãtii Nationale Sanitar-Veterinare, la protestul de amploare al veterinarilor din toatã România. „Din 2013 pânã în 2018 aceste tarife nu au mai fost majorate, în conditiile în care toatã lumea stie cã salariul mediu pe economie a crescut de la 830 de lei, în 2013, la 1.900 de lei, deci mai mult decât dublu, în conditiile în care toate activitãtile, gaze, curent, alte servicii pe care noi suntem obligati sã le contractãm, aproape cã s-au dublat si s-a ajuns în situatia în care nu mai poate fi suportatã cheltuiala pentru astfel de actiuni”, au spus medicii veterinari din judet, care au participat la protest. Acestia au mai avut si alte nemultumiri la adresa conducerii ANSVSA. Dezamãgiti cã niciun oficial din Autoritate nu a iesit sã discute cu colegii din tarã, sã le asculte pãsurile, medicii veterinari de la Vaslui spun cã vor bloca activitatea la cabinetele veterinare, în aceastã primãvarã.

În jur de 700 de medici veterinari din toatã tara, printre care s-au aflat si cei 50 de medici de la Vaslui, au participat ieri la un miting de protest, care s-a dorit a fi un semnal de alarmã privind problemele cu care se confruntã acesti specialisti, probleme care pun în pericol, în primul rând, sãnãtatea publicã. În contextul legislativ actual, veterinarii de la Vaslui sustin cã este din ce în ce mai dificilã exercitarea profesiei de medic veterinar, cu toatã demnitatea si responsabilitatea pe care aceasta le presupune, ajungând pânã la limita cu malpraxis-ul. Revendicãrile medicilor veterinari reprezentanti ai sectorului privat cât si ai celui de stat urmãresc mai multe aspecte. În primul rând, se doreste amendarea Legii pentru aprobarea OUG 70/2017, privind modificarea si completarea Legii nr. 160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar, retrimisã de cãtre Presedintele Româiniei, în Parlament, pentru reexaminare, impunându-se a fi amendatã în acord cu hotãrârea Curtii Europene de Justitie (în caz contrar, sãnãtatea publicã din România va fi într-un real pericol, în conditiile în care oricine poate deschide o farmacie veterinarã si poate comercializa medicamente de uz veterinar, spun medicii veterinari).

Oricine poate cumpãra produse de uz veterinar, fãrã sã ia în calcul îmbolnãvirea populatiei

Problema, la acest moment este cã oricine poate cumpãra si administra animalelor medicamente si produse biologice de uz veterinar, iar consecintele implementãrii OUG 70/2017 pot pune în pericol atât schimburile comerciale în UE cât si exporturile de animale în tãrile terte. Este vorba, apoi, de instituirea unui cadru legal, uniform, al contractelor încheiate între medici si autoritatea veterinarã de stat, instabilitatea programelor pentru controlul bolilor si renegocierea tarifelor pentru actiunile din Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor si ecvideelor, a actiunilor prevãzute în Programul de supraveghere si control în domeniul sigurantei alimentelor, eliminarea obligativitãtii avizului ORNISS pentru toate persoanele care ocupã functii de conducere. „Nici mãcar directorul unei Directii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Judetene nu opereazã cu secrete de stat, aceastã prevedere fiind doar un pretext politic pentru schimbarea persoanelor incomode din functiile de conducere. Cerem eliminarea inechitãtii din sistemul de acordare a sporurilor salariale, lipsit în momentul de fatã de orice procedurã de evaluare a competentelor. Existã douã tipuri de contracte, ca atare discrimineazã medicii în ceea ce priveste tarifele primite de la stat. Cei care au contracte de concesiune primesc limita maximã prin Hotãrâre de Guvern, iar cei care au contracte de prestãri servicii, participã la licitatie, unde pretul cel mai scãzut este criteriul de adjudecare a contractului, iar ca atare în loc sã primeascã 14,5 lei cum primeste un medic veterinar, primesc 5 lei sau 2 lei, iar discriminarea este foarte mare. Noi ne-am dorit ca aceste tipuri de contracte sã fie uniforme, de acelasi tip, si bineînteles ca Autoritatea sã stabileascã criteriile de adjudecare”, sustin reprezentantii medicilor veterinari din România.

Dr. Ion Pãun, de la Vaslui: „Parcã ne umilim la portile oamenilor, pe la tarã”

Printre protestatarii care au mers, ieri, la Bucuresti, s-a numãrat si medicul veterinar Ion Pãun, de la Vaslui. „Este ceva de neînteles. An de an, efectivele de animale au tot scãzut. De un an de zile, încercãm sã ajungem la presedintele ANSVSA, dar nu suntem primiti pentru a ne spune pãsurile. Tarifele noastre, pentru cei care au fãcut concesionãri în privat la cabinetele veterinare, nu au mai crescut din 2013, desi avem angajati, iar din ceea ce încasãm nu ne ajung banii pentru functionarea dispensarelor. Eu, la Tanacu, ar trebui sã fac microcipare pentru cei 1.800 de câini, pentru cã sunt un real pericol, dacã nu sunt luati în evidentã. Cu mare greu, abia dacã am montat microcipuri la 900 de câini. Am luat aceste microcipuri, pentru care am plãtit toti banii odatã, si mergem la casele oamenilor, le batem în poartã, spunându-le cã un microcip la câinele din curte costã 5 lei, atât. Am avut situatii în care oamenii ne-au spus: „Ce, domnule director, ati terminat banii si acum veniti sã cereti de la noi?”. Asta e umilintã, noi nici nu punem în calcul munca noastrã pentru astfel de cazuri. Va trebui ca statul român sã înteleagã importanta muncii noastre, sã suporte costurile unor astfel de activitãti, extrem de importante în comunitãtile noastre”, a explicat dr. Pãun.

Dr. Dan Cain, de la Murgeni, anuntã cã se va ajunge la blocarea activitãtii cabinetelor veterinare

Dupã trei ore de proteste, medicii veterinari de la Vaslui au plecat spre casã, extrem de supãrati. „Nimeni de la Autoritate nu a iesit sã discute cu noi, sã ne asculte doleantele. Vom urma pasii legali si vom ajunge sã blocãm activitatea cabinetelor veterinare, cu consecinte grave în plan local”, a spus medicul veterinar de la Murgeni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.