Medicul husean Monica Holicov, implicat într-un scandal de malpraxis în Iasi: “Nu mã consider vinovatã”

ACUZATII… Medicul Monica Holicov, husean de origine, este implicat într-un scandal de malpraxis. Politistii si procurorii au descins la Maternitatea Cuza Vodã din Iasi, unde au fãcut mai multe perchezitii în cabinetele unor medici, printre care si dr. Holicov. O mamã cãreia fãtul i-a murit în uter o acuzã pe aceasta, precum si pe dr. Târnovanu, de abuz în serviciu pentru cã ar fi refuzat sã o interneze, desi acuza contractii puternice. “Când am primit vestea cã fãtul a murit, i-am acuzat direct. Le-am zis cã este culpã medicalã. Deci, nu poti sã spui cã asa a vrut Dumnezeu, nu, cã tu nu m-ai internat, nu m-ai tinut sub supraveghere. Nu, m-ai trimis acasã, mi-ai zis sã iau patru de No-Spa. Deci nu ai fãcut absolut nimic. Cu doamna doctor Holicov… am abordat-o tot eu. Nu a avut explicatii, ce sã-mi zicã. I-am cerut rezultatele la necropsie, cã erau luate de dumneaei. Deci tot dumneaei s-a implicat în musamalizarea cazului, cred eu. La insistentele mele, mi-a trimis mesajele pe Whatsapp ca sã-mi dea si mie rezultatul cu necropsia fetei, si cam atât. Am întrebat-o de ce a decedat fetita, nu mi-a rãspuns. Eu tot am asteptat sã ne întâlnim, sã vorbim, fãrã sã ajungem asa de departe. Dacã dumnealor ne explicau ce s-a întâmplat, ne sustineau într-o nouã sarcinã, nu se ajungea aici… Nu se ajungea”, a povestit femeia, potrivit Ziarul de Iasi.

Medicii au fost audiati timp de 11 ore. Dr. Monica Holicov a avut o reactie durã, negând toate acuzatiile ce i s-au adus si demontându-le pe rând. “Nu mã consider vinovatã si nu am de ce sã dau declaratii, dar este o mare rusine ce a spus ea. A murit copilul în burta ei, acasã la ea, în patul ei si a venit trei zile mai târziu sã zicã cã e mort, adicã nici mãcar nu a simtit. De unde stiu cã nu si l-a omorât singurã? Poate o bãtut-o bãrbatul, poate o cãzut pe scãri. Câte mii de cauze sunt pentru care nu poate muri copilul intraunterin? Nu aveam eu motiv sã fiu inculpatã cã am vãzut-o pe ea. Da, sunt foarte multe situatii, poate a înghitit patru de diazepam si de aia a venit cu patru zile mai târziu ca sã nu iasã nimic la raportul toxicologic. Copilul a fãcut stop respirator în burta ei. Câte nu pot sã se întâmple? Sunt sute de cazuri, mii de cazuri, de posibilitãti de moarte subitã pentru care nu pot fi descoperite. Nu aveam motiv sã o internez.Întelegem durerea, dar nu e normal ce se întâmplã, adicã pentru faptul cã a murit în patul ei. Copilul a murit în patul ei, la casa ei. Nu a murit în spital nu i-am fãcut nimic, nu i-am dat eu vreo pastilã, vreun medicament, n-am împuscat-o, n-am înjunghiat-o. Vãtãmarea copilului nu pot sã i-o fac eu, i-a fãcut-o Doamne-Doamne, cã eu nu am cum sã o fac. De la distantã printr-o razã, printr-un laser i-am omorât copilul în burtã? Cum sã fiu acuzatã de vãtãmarea copilului ei? Pãi cum? Vãtãmare înseamnã cã l-ai atins cu ceva, i-ai fãcut ceva. Am citit Codul Penal asearã, mi l-a dat politia”, a declarat dr. Monica Holicov, potrivit Ziarul de Iasi.

Dr. Monica Holicov, fiica reputatului chirurg Constantin Holicov

Medicul Monica Holicov este unul dintre cei mai apreciati medici primari de obstetricã -ginecologiede la Maternitatea Cuza Vodã din Iasi. A crescut în Husul natal, într-o familie cu oameni de exceptie. Mama sa a fost una dintre cele mai iubite profesoare de Istorie, Elena Holicov, iar tatãl sãu a fost nimeni altul decât reputatul chirurg Constantin Holicov. Acesta s-a stins din viatã în 2013, la vârsta de 74 de ani, iar, la aflarea vestii, Nelu Tãtaru, fost Ministru al Sãnãtãtii, medic husean la rândul sãu, a avut un mesaj care a rãmas peste timp: “Domnul doctor Constantin Holicov a fost omul care a tinut ani în sir în picioare Chirurgia de la Husi, fiind seful Sectiei, dar, pentru multi ani, singurul chirurg care era în spitalul Husi. De mâinile sale, de capacitatea sa, de luciditatea cu care actiona, depindea viata unor oameni. L-am cunoscut si l-am respectat foarte mult. Era generos cu tânãra generatie. A fost un model bun de urmat”.
8 COMENTARII

 1. Doamna Mara mă bucur că încă mai există și oameni ca dumneavoastră care au înțeles cazul meu și da fetița tocmai de asta a decedat pentru că nu mauinternat să stau sub supravegherea lor dar văd că dumnealor nu înțeleg această cauză și tot se întreabă ce vreau!! Pai eu de la cine să cer explicație de la portar? Nu este normal și civilizat ca medicul să explice mamei cauza decesului al bebelușului ei? Atâta timp cât am venit și m am îngrijorat pentru fetiță înseamnă totuși că nu m am dus pentru că mă plictiseam acasă, nu pentru că mă pregăteam de naștere și da eram ffff nelinistita pentru ea😭😔😓 și atâta timp cât se refuză comunicarea cu familia nu este normal sa procedez așa asta denotă că nu vă pasă sau aveți ceva de ascuns!!

 2. O practică la ordinea zilei pentru personajul in cauză, la naștere și când ai probleme te lasă uitării.
  Dumnezeu e mare și vede !

 3. Așchia a sărit departe de trunchi daca gândește atât de cinic, lipsită de deontologie profesionala, de umanitate și de remușcări. Ceea ce fac o mare parte dintre medicii de la Huși face și huseanca din ea. Deci, să sintetizăm: femeia gravida are contracții și dureri, se duce la spital nu la mall, i se refuza internarea, i se recomandă no spa și fătul moare în burta mamei acasă. Doamnele doctor ascund rezultatele necropsiei și refuză să dea orice explicație femeii. Normal, femeia a acționat pe măsura disprețului, a făcut plângere penală. Sunt uimitoare explicațiile aberante ale d-nei Dr. Holicov. Practic, în șirul de supoziții și elucubrații, spune un adevăr: că nu au tratat-o pe femeie. Cu asemenea mentalitate și atitudine arogantă mai voia să câștige la alegeri?!

  • Si? Cati ani de temniță grea i-ati da?
   Ca se pare ca doar sentința nu ati dat-o, în rest stiti totul.
   Poate ca si mama trebuia sa insiste sa o vada alt medic, ca nu are nimeni adevărul suprem.

   Poate ca e vina medicului, daca e, ca tot omul, încearcă să scape, ca doar nu o spune ‘da, va rog sa-mi dati direct 100 de ani de pușcărie’.
   Nu ca-i apar, fiecare sa plateasca daca greșește, doar ca daca gresesc politicienii și ne afectează viețile tuturor, pe zeci de ani, îi putem sancționa…doar la vot. Asta in timp ce au beneficii cu mult mai importante decat un medic.

   • Despre ce sentința vorbiți? Asta ati înțeles? Eu nu dau verdicte, iar placa că cineva știe totul, este plictisitoare. Singurul adevăr care se conturează este faptul că se pierd prea multe vieți din nepăsare și ce ne mai miram de ceea ce se întâmplă la Huși, daca același lucru se întâmplă și la Maternitatea Cuza Vodă din Iași. Nu le luați apărarea, dar le găsiți justificarea in frustrarea celor care o au, că nu au și beneficiile ce decurg din statul de parlamentar. Au suficiente beneficii materiale, suficiente sporuri și au fost cazuri demonstrate de sume primite peste salariile încasate. O femeie gravida care are contracții s-a adresat unde trebuia, dar a fost tratata mizerabil de niște doamne dr. plictisite, autosuficiente, care nu și-au dorit să se mai încarce. Se putea încheia mai dramatic, să facă septicemie cu fătul mort în ea, in condițiile in care au existat astfel de cazuri. Eu vorbesc despre viața, suferința pierderii ei într-un mod absurd, ce se putea evita dacă ar fi fost tratată corespunzător, iar dumneavoastră vorbiți despre bani. Eu vorbesc despre vinovăție prin inacțiune, dumneavoastră despre minimalizarea ei. Greii din domeniul medical nu au un astfel de comportament, se implica cu aceeași dăruire și pricepere in fiecare caz în parte. Superficialitatea in acest domeniu are consecinte cumplite, dureroase pentru persoanele care trec prin astfel de experiențe, tocmai din acest motiv, critic în termeni atât de duri și am toleranță zero. Cine e plictisit, să plece la pensie daca ii permite vârsta și cu demnitate, fara a fugi de responsabilitate. Cine nu stăpânește, să își aleagă un domeniu unde sa profeseze conform abilităților, nu ca niște diletanți. E prea mare pălăria pentru capul lor, sa se retragă și să lase generațiile tinere să se afirme. Același lucru să îl facă și cei care practică în domeniul chirurgiei, daca au doar știință, sunt buni teoreticieni, nu au și mâna. Fiecare să își asume sincer care le sunt limitele și să se reorienteze, poate chiar la catedra, dar sa părăsească practica și să o lase pe seama celor care sunt cu adevărat dedicați meseriei.

  • O analiză corectă! Te întrebi ce le mai trebuie acum, să cotizezi în continuare cu bani, că nu-i satură nimeni…Poate, nu! Simplu,nu a plăcut-o pe pacientă și acum are mii de… argumente,scuze și motive!

LĂSAȚI UN MESAJ