spot_img
spot_img
33.3 C
Vaslui
25-iul.-2025

Medicul Simona Ochianã, despre eliminarea coasiguratului în sistemul de sãnãtate: „multi pacienti mi-au spus «nu voi avea cu ce sã plãtesc»”

- Advertisement -

OPINIE… Unul dintre medicii vasluieni, dr. Simona Ochianã, a reactionat pe Facebook fatã de una dintre mãsurile Guvernului Bolojan: eliminarea coasiguratului în sistemul de sãnãtate din România. Acesta a povestit cã, în ultima perioadã, multi pacienti si-au arãtat dezamãgirea fatã de decizia guvernantilor si i-au mãrturisit cã nu vor putea plãti asigurarea medicalã. „1 august va fi pentru unii pacienti începutul statutului de neasigurat CAS. Fiind medic într-unul dintre judetele codase în ceea ce priveste economia si anuntînd în ultimele douã sãptãmâni pacientii coasigurati, aflati în somaj, PNS, pensionari cu pensie peste 3000 lei etc. ca de la 1 august trebuie sã plãteascã asigurarea de sãnãtate, am simtit pe fata lor dezamãgirea si am primit de la multi rãspunsul: «nu voi avea cu ce sã plãtesc». Multi îsi doresc un loc de muncã, dar în oras nu gãsesc, multi din cauza vârstei, când sunã pentru un job sunt rugati sã se uite în buletin… Si atunci sunt obligati sã fie coasigurati”, a scris pe Facebook dr. Ochianã.

De asemenea, aceasta este de pãrere cã medicii vor fi primii care vor trebui sã încaseze nemultumirile si revolta pacientilor, ba mai mult, cadrele medicale vor fi puse în fata unei probleme de eticã medicalã: consultã sau nu consultã un pacient neasigurat? „Recunosc, de majoritatea îmi este milã… Si vorbesc din postura omului care plãteste asigurarea de sãnãtate pentru sase persoane, pentru cã asa sunt percepute taxele pentru un PF în România si de multe ori am fost înversunatã pe aceastã temã… Dar trebuie sã fiu realistã si sã vãd cã o pensie de 3100 lei în România nu îti ajunge pentru un trai decent… Pentru medici va fi o «bãtaie de cap» în plus pentru cã pacientii ne vor transmite nouã prima datã revolta lor la aceastã schimbare. Sunt multi pacienti care nu stiu încã de aceastã modificare si vor afla în cabinet, dupã ce vin de la distantã pentru un consult, cã nu pot fi consultati pentru cã nu mai sunt asigurati… Poftim problemã de eticã medicalã! Cum o rezolvãm?”, a scris pe Facebook dr. Simona Ochianã.

Pacientii neasigurati vor putea beneficia, în continuare, de pachetul minimal de servicii, printre care si urgentele chirurgicale

Potrivit presedintelui Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate, Horatiu Moldovan, pachetul minimal de servicii pentru pacientii neasigurati va fi mentinut în noile mãsuri privind sistemul sanitar. Din acest pachet minimal fac parte serviciile medicale pentru situatiile de urgentã medico-chirurgicale, precum si consultatiile pentru supravegherea evolutiei sarcinii si lãuziei. „În ceea ce priveste pacientii neasigurati care se adreseazã serviciului de urgentã, desigur este o problemã foarte stringentã si presantã, care pune o amprentã foarte importantã, foarte semnificativã în ceea ce priveste cheltuielile sistemului sanitar. Tocmai de aceea vom mentine acel pachet minimal de servicii medicale în contractul-cadru, astfel încât medicul de familie sã poatã sã ajute cât mai mult posibil acesti pacienti, în acest fel încercând sã degrevãm serviciile de urgentã. Dar, aici existã si o problemã legatã de mentalitate si legatã, dacã vreti, de respectul pe care îl acordãm noi, ca cetãteni, colegilor nostri din serviciile de urgentã, pentru cã nu întotdeauna se porneste cãtre serviciul de urgentã (…) cu o problemã realã de urgentã. (…) Se prezintã pacienti cu afectiuni prezente de mai multe zile, care, în mod clar, nu constituie urgentã”, a declarat Moldovan, într-o conferintã de presã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

  1. Sistemul e o scamatorie, sunt mulțime care au cotizat zeci de ani și n-au avut nevoie, n-au beneficiat de nici un fel de serviciu medical, iar când n-au mai avut de muncă s-au și îmbolnăvit, fiind foarte scumpă taxarea, cel mai normal ar fi fost banii ăștia sa li se ducă într-un cont , când beneficiază atunci să-și tragă sănătatea de acolo că mulți au plătit un nimic până acum

  2. Da a făcut bine Bolojan sa plătească sănătate toată lumea.Sunt plecate în strainatate figurează în țară Co asigurat și când vin in România de duc la spital pe bani noștri care contribuim.Cu pensia de handicap iar este o nedreptate.Sunt persoane care au marcat necontrolat au devenit obezi ,bineînțeles greutatea corporala aduce boli cronice se duc in spital dau bani la dr.si le fac pensie de handicap.

  3. Empatia este o calitate de apreciat, mai ales cand e pe banii altora…

    Deci avem un PENSIONAR ( care realist vorbind ia pensie partial din banii pe care tara ii imprumuta ), nu plateste nimic la sanatate, fiind asigurat gratuit.
    Apoi, mai are si sotia CO-asigurat pe aceeasi suma zero pe care o plateste. Sotia a stat toata viata acasa, nu a lucrat si nu a cotizat.
    Apoi, mai are si-un nepot doi, pentru ca parintii acestora muncesc pe-afara si nu platesc taxe pe sanatate in Romania.

    Acuma spuneti si voi, cat poate sa mai duca sistemul asta? Cat de frustrati au dreptul sa fie cei care-l tin in spate si nu beneficiaza?

    • Bai Igoras taticule se intelege ca esti tinerel si cine vrei ba sa se duca la spital oamenii tineri si sanatosi si de ce batranii nu pot avea parte de ingrijiri medicale ca marea majoritate baiatule au muncit si cotizat zeci de ani dar chiar nu va este rusine che cacat de tara care se pretinde civilizata urgisesc batranii si persoanele fara venit ,nu vorbim ma de tiganii care stau la ajutor social si nu pot munci ca ii doare capul … dar de personae care au cladit tara asta .
      Rusineeeeee

  4. Ideal ar fi, calitatea de asigurat să se realizeze pe principiul contributivitatii!
    Dacă nu contribuie cetățeanul cu nimic, atunci nu este corect să aștepte avantaje!
    Iar cei care sunt coasigurati, nu au plătit nimic și beneficiază de drepturi, ceea ce este iar total nedrept.
    Cetățenii care au abuzat zeci de ani de tutun, alcool, ajung în situații grave medicale și așteaptă suport financiar de la stat, prin tratamente gratuite și prin asigurarea de dispozitive medicale, plus spitalizari îndelungate, frecvente și foarte costisitoare.
    Statul (adică cei care contribuie financiar) suporta costurile pentru viciile unor semeni care au ținut țigara și paharul cu alcool la gură
    Apoi medicii, care sunt lipsiți de cinste și corectitudine, abuzează de banii sistemului medical,
    pentru că o cota parte le revine în buzunar, plus evaziunea de la cabinetele private

  5. In sfârșit mai văd și eu o urmă de umanitate și empatie la un medic, după o mareeee perioadă de la pandemie incoace! Păi cei care decid asta au creier??? NUUUU! Cei care i-au votat și acum văd măsurile au creier?? Nuuuuu! Cei care sunt imbuibați și nu văd sărăcia semenilor lor au creier??? NUUUUU!

  6. HAA HAAA HAAAAA!!!! 🤣🤣🤣
    LUAȚ, LUAȚ CU MUIOROPA, LUAȚ!!! LUAȚ CU POLONICU’ !!!! 🤣🤣🤣
    Sint nebun, nu? Da, știu, bine că va văd pe voi sănătoși și o societate funcțională…… 🤣🤣🤣

  7. Un observator sa nu mori pana nu vei ajunge ca pensionarii de azi .Sa muncești in condițiile in care au muncit ei .Așa va împiedicați de pensionari ca ați fi in stare sa ii omorâți .Ai părinți, bunici sau ai crescut la orfelinat ?

  8. Sunt situații în care soțul cîstiga 5000 lei in privat dar este coasigurat ,taxa modică fiindu-i plătită de către soție! Ce părere aveți?

  9. Un pensionar cu pensie de 3100 lei…. nu poate trăi, doamna doctor…. dar un tânăr care muncește pe salariul minim de 2500 lei poate trăi ?!? Pensionarii au majoritatea medicamentelor compensate, nu mai au copii de crescut și de trimis la școală, nu mai au rate pentru un acoperiș deasupra capului, nu mai trebuie să își cumpere haine și papuci pentru că se deteriorează cind merg la muncă ! Tot respectul pentru pensionari…. dar la cei tineri cind vă gândiți ?!? Cei tineri preferă să își cumpere medicamente cu preț întreg de cele mai multe ori…. pentru că nu au timp să se vaite !!! Nu am văzut mulți tineri la medicul de familie…. majoritatea pensionari ! Și poate că cei tineri sunt mai bolnavi decit majoritatea pensionarilor !

    • Aveți perfectă dreptate.Un pensionar trăiește bine în general.Dar pe unul tânăr cine îl tine acasă și nu vrea să muncească?? Tânărul e cu țigara, alcoolul și drogurile. Apoi mașini bengoase să circule cu 100 km / h. Etc, etc. Se văd și cei care se țin de treabă. Majoritatea muncesc la negru. Nu le place la patron, angajat .Da, există și pensionari care mai muncească esc pe undeva, mai au și o pensie de handicap și tot așa. Concluzia mea este că nu se va rezolva nimic în bine. Noi mergem spre prăpastie. Ce comentam e apă de la canalizare. Să fiți sănătoși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.