spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Meningita se extinde la Plopeni, Udesti si Stulpicani

- Advertisement -

În week-end numãrul îmbolnãvirilor de meningitã a crescut cu 13, ajungându-se la 79 n au fost înregistrati alti bolnavi în localitãtile din zona Sucevei precum Plopeni – Salcea, Plãvãlari si Reuseni – Udesti dar si la Stulpicani

Reprezentantii Directiei de Sãnãtate Publicã Suceava au arãtat ieri cã numãrul îmbolnãvirilor de meningitã a crescut, de la 66, care se înregistra în cursul zilei de vineri, 22 iunie, la 79 în cursul zilei de luni, 25 iunie 2012. Au fost, în intervalul de la declansarea meningitei printre copiii prescolari si scolari dar si la alti suceveni, 43 de pacienti internati si 23 externati. În week-endul trecut s-au constatat noi cazuri de îmbolnãvire de meningitã în patru localitãti noi, anume: Plopeni – orasul Salcea, Plãvãlari si Reuseni – comuna Udesti si Stulpicani.

Tot ieri, Ludovic Abitei, directorul DSP Suceava a spus cã au fost primite rezultatele de la Centrul National de Boli Infectioase si de la Institutul Cantacuzino privind natura virusului care a declanansat aceastã infectie generalizatã. Doctorul Ludovic Abitei a explicat cã este vorba despre un enterovirus, respectiv virusul Coxsackie B2. Conform dictionarelor medicale, enterovirutii pot determina manifestãri multiple, de la boala febrilã simplã pânã la encefalite sau paralizii de nervi cranieni. Potrivit reprezentantilor DSP, acest virus face parte din categoria enterovirusurilor nepoliomielitice, greu de depistat, care îsi lãcasul în intestinul uman. Din aceastã cauzã, specialistii recomandã si solicitã în continuare întãrirea mãsurilor de igienã. Datele primite nu reprezintã o noutate adusã în plus la ceea ce se asteptau specialistii din cadrul DSP Suceava, considerându-se cã s-au luat mãsurile adecvate în vederea eliminãrii focarului. Acest lucru a fost confirmat si de doi specialisti de la DSP Iasi, care dupã ce au analizat si constatat cazurile, au dat aceleasi mãsuri care au fost efectuate deja.

“Enterovirusul depistat este o confirmare a ceea ce am bãnuit noi, iar indirect, confirmã cã mãsurile luate de noi au fost cele corespunzãtoare. Este vorba de virusul COXSACKIE B2, din categoria enterovirusurilor nepoliomielitice, greu de depistat, care se gãseste exclusiv în intestinul uman. Se ia prin mâini murdare si prin lipsa de igienã personalã”, a declarat directorul DSP Suceava, Ludovic Abitei.

Desi Ministerul Sãnãtãtii a spus la un moment dat cã personalul de la DSP este prea mic pentru a putea gestiona aceastã epidemie, reprezentantii DSP au spus cã singura solicitare pe care au fãcut-o la MS a constat în expunerea altor solutii care ar mai putea exista, în afara celor trecute în cãrti.

Virusul Coxsackie B2, cu transmitere “pur umanã”

Cãtãlina Zorescu, directorul medical de la DSP Suceava a mai adãugat cã acest enterovirus se gãseste doar la om, provenienta este pur umanã. “ Singurii purtãtori ai acestui tip de enterovirus sunt oamenii, si de aceea si recomandarea de a întãri mãsurile de igienã personalã si a alimentelor. Spãlarea mâinilor trebuie sã fie fãcutã corect, cu sãpun dezinfectant, iar stergerea pe mâini sã se afcã cu prosoape de hârtie, de unicã folosintã”, a spus directorul medical al DSP. Reprezentanta DSP a mai mentionat cã se sperã ca din toamnã, pânã la începerea noului an scolar sã se rezolve problemele achizitionãrii cu apã, precum si a grupurilor sanitare.

Virusul Coxsackie pãtrunde în organism pe cale digestivã si respiratorie, care se multiplicã la locul portii de intrare si disemineazã în organism. Mãsurile profilactice sunt nespecifice, întrucât la momentul actual nu existã un vaccin. Trebuie avutã însã în vedere o igienã riguroasã în colectivitãtile de copii, evitarea contactului, si mai ales a nou nãscutilor, cu persoane bolnave, izolarea bolnavului.

Medicii specialisti sustin cã sunt sase serotipuri de Coxsackie B, numerotate de la unu la sase (B1, B2, B3, B4) iar Coxsackie B4 este considerat de câtiva cercetãtori ca o posibilã cauzã a diabetului la anumiti pacienti, dar care rãmâne însã la stadiul de investigatie. În ceea ce priveste preventia cazurilor de meningitã, prefectul judetului, Florin Sinescu a declarat cã: “ Având în vedere cã a început vacanta si nu mai existã pericolul rãspândirii virusului în scoli si grãdinite facem un apel cãtre pãrinti sã supravegheze copiii pentru respectarea regulilor minime de igienã”. Prefectul a mai spus cã s-au luat mãsuri în liceele în care se desfãsoarã examenul de bacalaureat.

O eleva de 14 ani, internatã cu meningitã, diagnosticatã cu encefalitã

O fetitã de numai 14 ani a ajuns sãptãmâna trecutã la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean “Sf. Ioan cel Nou”. Dupã investigatiile medicilor urgentisti adolescenta a fost diagnosticatã cu meningitã viralã. Potrivit doctorului Tiberius Brãdãtan, purtãtorul de cuvânt al Spitalului Judetean, pacienta a fost internatã la sectia de Boli Infectioase, iar la numai trei-patru zile au apãrut complicatii ale bolii pe care a contactat-o. Medicul urgentist a confirmat cã fetita de la Scoala nr. 11 din Burdujeni a fãcut encefalitã, prezentând tulburãri respiratorii si convulsii. Din acest motiv s-a decis ca aceasta sã fie dusã la sectia de Terapie Intensivã. “I-a fost administrat tratamentul tipic terapiei intensive, la momentul actual pacienta este constientã, respirã, a mai avut unele crize de convulsii, dar mai mici. Starea ei de sãnãtate se îmbunãtãteste de la o zi la alta, medicii anestezisti spunând cã pacienta se simte bine”, a spus Tiberius Brãdãtan.

Medicii au fost arãtat cã starea gravã a fetei s-a datorat antecedentelor de convulsii febrile pe care le-a avut , dar si creierului ei fragil.

Cu privire la celelalte cazuri de meningitã viralã, Cãtãlina Zorescu, directorul medical al Directiei de Sãnãtate Publicã Suceava a spus cã majoritatea evolueazã bine, doar eleva de 14 ani fiind cazul cel mai grav înregistrat.

www.obiectivdesuceava.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.