spot_img
31.6 C
Vaslui
20-iul.-2024
spot_img

Micii fotbalisti ai Vasluiului au nevoie de ajutor

- Advertisement -

În urmã cu trei ani, s-a înfiintat Centrul de Copii si Juniori Sporting Club Vaslui, la initiativa profesorului Costinel Botez. La acea vreme, se preconiza o investitie majorã de capital si atentie din partea sponsorilor, care însã au dispãrut la fel de repede cum au apãrut. Evenimentul “Boboceii în galben-verde”, organizat de FC Vaslui si Safir Vaslui, a fost piatra de fundament a grupelor 2000-2001 si 1998-1999. Iar acestia nu au încetat sã se ridice la nivelul asteptãrilor, câstigând locul 2 la faza zonalã a Cupei “Gheorghe Ola” si locul 8 la Brasov Junior’s Cup 2010, cel mai mare turneu de acest gen din Estul Europei. Aceste performante de nepretuit pentru judetul Vaslui au rãmas. din pãcate, fãrã urmãri, spre deosebire de clubul Dinamo, unde juniori care au fãcut performantã au fost premiati înaintea unui meci de campionat a echipei mari, de fatã cu întreaga galerie a acestui club. Trebuie înteles cã viitorul echipei FC Vaslui sunt acesti juniori, care peste 5-6 ani vor juca pe Stadionul Municipal, pe care Primãria Vaslui intentioneazã sã îl renoveze si modernizeze în aceasta varã. Tinerii jucãtori joacã pe un teren în afara orasului, la Zãpodeni, care pentru ei reprezintã acasã si înaintea meciurilor din campionat se deplaseaza acolo cu un microbuz închiriat. Nu stiu cât de benefic este asupra juniorilor drumul de 10 km cu microbuzul, înaintea unui meci, dar sã zicem mersi cã mãcar acesta existã, cã se putea si mai rãu.

Antrenorul Eusebiu Pãun cere întelegere

În ciuda tuturor problemelor, grupa 2000 pe care antrenorul Eusebiu Pãun o pregãteste, s-a calificat la turneul zonal al Juniori E, pe care sperã sã îl câstige, principala competitie fiind cei de la Iasi. Având rezultate atât de bune în România, s-a pus întrebarea: de ce nu se face pasul la nivelul urmãtor? De ce nu mergem la competitii internationale, unde sã crestem prestigiul national? Pentru a afla mai multe informatii, m-am deplasat la un antrenament al Grupei 2000, efectuat de antrenorul Eusebiu Pãun, sâmbãtã dimineatã. Nu am vrut sã îl deranjez, asa cã am stat sã privesc tot antrenamentul. Decizie pe care si acuma sunt mândru cã am luat-o, pentru cã s-a meritat, fiecare minut fiind investit în calitate. Am avut ocazia sã privesc un meci amical între echipa A a grupei 2000 si echipa B a grupei 2000 si am rãmas uimit. Tinerii jucãtori au alergat din toatã inima, s-au dedicat jocului si au practicat un joc de pase impresionant care desigur s-a lãsat cu finalizãri exceptionale. Mi-am dat seama cã jucãtorii sunt pregãtiti sã se lupte de la egal la egal cu alte echipe de seama lor si am decis sã trag un semnal de alarmã, deoarece, dacã nu sunt sprijiniti acuma, mai târziu va fi prea târziu. Antrenorul Eusebiu Pãun mi-a lãsat impresia de om trecut prin viatã, care stie care este realitatea crudã, din scurta conversatie pe care am avut-o cu acesta. Când l-am întrebat cum ar caracteriza aceastã echipã, acesta mi-a rãspuns: “Este o grupã care nu a avut parte de multe turnee, de jocuri oficiale, fiind concentratã mai mult pe antrenamente”. Venind cu ideea de a-i vedea pe juniori în Europa, l-am întrebat pe domnul Eusebiu Pãun cum s-ar descurca acestia la un campionat mondial pe echipe la nivel de juniori si acesta mi-a rãspuns urmãtoarele: “Grupa 2000 au fost cei mai necãjiti din cadrul Centrului de Copii si Juniori, pentru cã nu prea au avut parte de turnee, de jocuri oficiale. Campionatul este foarte mic, ca si numãr de echipe. Ne-am dori sã putem sã le asigurãm mai multe jocuri, sã le dãm copiilor posibilitatea de a creste în valoare, dar în momentul de fatã este foarte greu, pentru cã posibilitãti nu prea avem, suntem, la nivel de copii si juniori, încã, un club mic. Ne-am dori, pe viitor, poate sã ajungem sã ne putem permite sã mergem la cât mai multe turnee. Echipa cred cã ar putea face fatã la un nivel de joc cât mai înalt, copiii sunt pregãtiti, putem sã facem fatã la un turneu de o anvergurã mai ridicatã, la un campionat European sau mondial de juniori pe echipe, dacã ar exista posibilitatea sã gãsim finantare. De altfel, este un campionat de acest gen în Danemarca, în aceastã varã, unde ne-am dori sã participãm, dacã am avea finantarea necesarã. Dacã am putea merge la un turneu de aceastã anvergurã, cred cã am face o figurã frumoasã”.

Micile vedete ale juniorilor

Echipa are parte de niste jucãtori exceptionali, o viitoare stea fiind Florin Burghele, atacant de geniu, care are tupeul si rãutatea necesarã unui asemenea jucãtor. Un alt jucãtor de viitor este Panainte Tiberiu, foarte talentat si bun mânuitor al mingii. Mingea este parcã lipitã de piciorul acestuia, fiind foarte greu pentru apãrarea adversã, sã i-o fure. De asemenea, în sprijinul acestor doi jucãtori se aflã si o apãrare de succes, cu Dumitru Silviu, conducãtor de joc, fiind fundas central si cãpitanul echipei. În apãrare se mai gaseste si Panainte Alexandru, Mihãilã Stefan si portarul Rares Popa. Printre jucãtori, se gãsesc unii care vin si de la distante de 80 km la antrenamentul zilnic. Un exemplu este Sebastian Botezatu, din Dimitrie Cantemir, ai cãrui pãrinti se chinuie din greu sã-i ofere acestuia un viitor. Acuma totul depinde de orasul Vaslui, în speranta cã printre locuitorii acestui oras se vor gãsi persoane destul de amabile sã ajute aceastã grupã de juniori, de mare valoare. (Articol semnat de Narcis George Matache)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.