spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Mihalachi e tare în strategii!

- Advertisement -

AVEM – N-AVEM Avem pãmânt, n-avem tractoare, dar avem oameni de valoare, chiar dacã-s muritori de foame! Asa s-ar putea rezuma amplul studiu al Consiliului Judetean Vaslui despre situatia geo-economico-socialo-istorico-etc. a judetului Vaslui din ultimii 20 de ani, care stã la baza elaborãrii, dupã douã decenii în care vasluienii au sãrãcit din ce în ce mai rãu, unei strategii care, pur si simplu, va azvârli judetul pe culmile gloriei economice si le va asigura vasluienilor un trai la care acestia nu mai îndrãznesc de mult nici mãcar sã viseze, darãmite sã aspire! Asta promite Strategia de dezvoltare economico-socialã a judetului cu orizontul de timp 2013 – 2020.

Va fi bine! Vom valorifica, vom face…ne-am propus sã…Totul sunã prea frumos ca sã mai fie bãgat în seamã sau tratat cu seriozitate. Mãreata Strategie de dezvoltare economico-socialã a judetului cu orizontul de timp 2013 – 2020 (asta-i toatã denumirea) a CJ Vaslui se împotmoleste chiar de la primele paragrafe: „analiza socio-economicã a judetului reliefeazã în special probleme, parte din ele nereparabile nici mãcar pe termen mediu, majoritatea fiind efecte ale politicilor sociale si economice nationale defectuoase de pânã acum”. E clar. S-a dus dracului strategia! Si, odatã cu ea, si economia si traiul mai bun care trebuiau sã le fie predate la „cheie” vasluienilor, în 2020! Totusi, judetul Vaslui este bogat în…oameni care stau degeaba si în pãmânt…nelucrat fiindcã nu-i cu ce, în drumuri proaste, ca sã aibã micii moguli ai asfaltului din bãtãtura vasluianã ce repara toatã ziua „bunã ziua” etc. Ca sã nu fim rãutãciosi pânã la capãt, trebuie sã recunoastem cã Vasluiul are si ceva mediu de afaceri, dar este foarte slab reprezentat, raportat la populatia activã, care nu are loc de muncã.

Suntem cei mai sãraci din UE. Ura!

„Imaginea judetului Vaslui este asociatã comunitãtilor rurale în care gradul de sãrãcie atinge cote maxime. Mai rãu, catalogãri de „cea mai sãracã unitate de nivel NUTS III (ce naiba o mai fi si asta! Oricum, de bine nu e! n.r.) din UE” sau „polul sãrãciei din UE” sunt tot mai des alãturate judetului Vaslui. Realitatea judetului Vaslui se construieste pe o lipsã efectivã de resurse materiale (adicãtelea, dacã natura nu ne-a dat piatrã, pãduri si sare, de-aia murim de foame n.r.). Ne referim la materialele de constructii (pentru locuinte, drumuri etc), al lemnului (de care comunitãtile de munte au profitat din plin pentru a se dezvolta) sare, petrol sau alte resurse de care am fi putut profita”. Pãi, bravo localitãtilor de la munte! Oare de ce muntenii nu se plâng cã mor de foame, fiindcã nu pot face agriculturã? Noi n-avem lemn si piatrã dar avem pãmânt arabil. De ce nu profitãm de el? Asta nu mai scrie în studiu. Se constatã doar cã agricultura este slab dezvoltatã. Pãi asta stiam si noi! În concluzie, se aratã în primul capitol al studiului, „singura resursã autohtonã pe care s-a bazat (si încã se poate baza) dezvoltarea judetului Vaslui este resursa umanã”.

Consiliul Judetean bagã bani în drumuri proaste!

Desi în drumurile judetene se investesc anual miliarde de lei (noi!) acestea rãmân în continuare proaste! De vinã sunt lucrãrile de mântuialã care fac ca un drum reparat sau unul proaspãt asfaltat sau pietruit sã nu reziste mai mult de un an fãrã sã aparã „defectiuni”. Chiar Consiliul Judetean Vaslui, principalul factor în distribuirea banilor pentru lucrãrile la drumurile din judet, recunoaste acest lucru, pe lângã multe altele, într-un amplu studiu publicat pe site-ul institutiei. „Infrastructura de transport deficitarã este o altã problemã mare a judetului si a mediului urban, în special. Starea carosabilului este foarte proastã, drumurile sunt depãsite din punct de vedere al capacitãtii de transport iar sistemele de management ale traficului sunt depãsite (acolo unde existã).

EXEMPLU

Mihalachi a descoperit „resursa umanã”

„Dezvoltarea judetului va urmãri valorificarea resurselor pe care le detine: în primul rând, resursa umanã, apoi, resursele agricole. Se doreste dezvoltarea unei economii durabile, bazatã pe agriculturã si pe procesarea produselor agricole, astfel încât sã se ajungã la un echilibru între dezvoltarea oraselor si a satelor. Rezultatul urmãrit este îmbunãtãtirea conditiilor de viatã din judetul Vaslui,”, spune Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui. Cine are rãbdarea sã înceapã sã citeascã auditul situatiei judetului Vaslui, cade-ntr-o depresie, mai mult ca sigur!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

21 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.