spot_img
spot_img
28.1 C
Vaslui
20-iul.-2025

Mii de familii din judetul Vaslui vor primi pomanã de la Guvernul Ciolos

- Advertisement -

AJUTOR… Guvernul Ciolos a adoptat, ieri, proiectul de lege privind venitul minim de incluziune, act normativ care integreazã ajutoarele sociale acordate familiilor si persoanelor singure aflate în dificultate. Pentru a avea un impact mai consistent privind reducerea sãrãciei, sprijinul se focalizeazã cãtre persoanele apartinând celor mai sãraci 20% din cetãteni. La Vaslui, câteva mii de familii vor primi bani de la Ciolos, pentru a-si acoperi nevoile financiare, estimându-se cã în jur de 15.000 de familii sau persoane singure vor primi venitul minim de incluziune. Noile reglementãri încurajeazã pãrintii din judetul sã-i trimitã pe copii la scoalã, stimuleazã încadrarea persoanelor apte pe piata muncii, creste cuantumul sprijinului acordat si asigurã atingerea obiectivului României de reducere a numãrului de persoane sãrace cu 580.000 pânã în 2020.

Noul program al venitului minim de incluziune va fi aplicat începând cu 1 aprilie 2018. Efortul bugetar pentru 2018, atât pentru aplicarea noului program, cât si pentru implementarea ajutoarelor sociale conform legii aflate acum în vigoare, este estimat la 2 miliarde lei. Potrivit proiectului de lege, venitul minim garantat, alocatiile pentru sustinerea familiilor sãrace si ajutoarele pentru încãlzire, cele trei tipuri de programe de asistentã socialã care se aplicã acum, vor fi unificate în venitul minim de incluziune. Noul mecanism instituie notiunea de venit net lunar ajustat, care reprezintã suma ce revine fiecãrui membru al familiei din venitul lunar total al acesteia, care presupune ponderarea cu un anumit indice, atunci când se calculeazã plafonul maxim al ajutorului.

Ce va include venitul minim de incluziune

Primul tip de sprijin, denumit ajutor de incluziune, presupune un sprijin financiar variabil, în functie de venitul familiei. Acesta se va acorda persoanelor sau familiilor care au un venit ajustat pe membru de familie de pânã la 260 de lei. În acest caz se va plãti, sub formã de ajutor de incluziune, diferenta dintre suma de 260 de lei pe membru de familie si venitul realizat de familia respectivã, în fiecare lunã.

Pentru a stimula încadrarea persoanelor apte pe piata muncii, acordarea ajutorului de incluziune se acordã acestora conditionat si de înscrierea la AJOFM Vaslui, de exemplu, ca persoane în cãutarea unui loc de muncã si care nu au refuzat un loc de muncã ori de participarea la serviciile pentru stimularea ocupãrii fortei de muncã si de formare profesionalã oferite de aceste agentii. Fac exceptie de la aceastã conditionalitate persoanele care asigurã cresterea si îngrijirea unuia sau mai multor copii în vârstã de pânã la 7 ani sau a unui copil în vârstã de pânã la 18 ani dacã au un handicap grav sau accentuat, îngrijirea uneia sau mai multor persoane cu handicap/dizabilitate gravã sau accentuatã, a uneia sau mai multe persoane vârstnice dependente, urmeazã o formã de învãtãmânt, participã la programe de pregãtire profesionalã, este încadratã în muncã.

Pentru stimularea vietii active si a participãrii pe piata muncii, în situatia în care unul sau mai multi membri ai familiei realizeazã venituri în baza unui contract individual de muncã, raport de serviciu sau a altei forme legale de angajare, sau membrii familiei desfãsoarã activitãti indepenedente ori agricole, 50% din totalitatea acestora, dar nu mai mult de 400 lei/familie, nu se iau în calcul la stabilirea veniturilor lunare ale familiei.

Fatã de pomenile PSD, numãrul beneficiarilor va creste cu 30% în judetul Vaslui

Potrivit estimãrilor Ministerului Muncii, numãrul de beneficiari ai ajutorului de incluziune va creste cu 34% fatã de numãrul de beneficiari actuali ai ajutorului social, respectiv de la 257.000 la 344.600 familii si persoane singure. La Vaslui, sunt înregistrate în jur de 11.000 de familii care primesc ajutor social, astfel cã, pe baza noilor reglementãri, vor fi peste 15.000 de familii si persoane singure care vor primi venitul minim de incluziune. Ajutorul mediu va creste cu 58% fatã de cel actual, respectiv de la 221 lei lunar la 349 lei lunar. De asemenea, se estimeazã cã pentru aproximativ 230.000 de familii si persoane singure se va plãti ca sprijin complementar contributia de asigurãri sociale de sãnãtate (o altã formã de sprijin care face parte din ajutorul de incluziune), iar pentru 70.000 de familii si persoane singure se va plãti asigurarea obligatorie pentru locuintã (si aceasta inclusã în ajutorul de incluziune).

Al doilea tip de ajutor se referã la sprijinul acordat familiilor cu copii. Pentru familiile cu venit net lunar ajustat de pânã la 260 de lei, pentru fiecare copil se va acorda câte 107 lei (maximum 428 de lei pentru familiile cu patru sau mai multi copii), în cazul familiei biparentale, si câte 120 de lei (maximum 480 de lei pentru familiile cu 4 sau mai multi copii) în cazul familiilor monoparentale. Pentru venituri cuprinse între 260 si 600 de lei, ajutorul va fi de 85 de lei pentru fiecare copil (maximum 340 de lei pentru familiile cu patru sau mai multi copii), în cazul familiilor biparentale, si câte 100 de lei pentru fiecare copil (maximum 400 de lei pentru familiile cu 4 sau mai multi copii) în cazul familiilor monoparentale. Pentru a încuraja participarea scolarã, în cazul copiilor de vârstã scolarã, acordarea acestui tip de sprijin va fi conditionatã de frecventarea cursurilor. În caz contrar, ajutorul se va reduce proportional cu numãrul de absente. Potrivit estimãrilor Ministerului Muncii, pentru aceastã formã de sprijin vor fi aproximativ 281.000 de beneficiari, iar alocatia medie va creste în medie cu 30% fatã de cea actualã, respectiv de la 142 lei la 185 lei.

Si cei care nu bani pentru lemne vor fi ajutati de Ciolos

Al treilea tip de ajutor care face parte din venitul minim de incluziune este suplimentul pentru locuire – ajutorul pentru încãlzirea locuintei. Acesta se va acorda diferentiat, în functie de tipul de combustibil utilizat: energie termicã furnizatã în sistem centralizat, gaze, energie electricã, combustibili solizi sau petrolieri. Vor primi acest ajutor familiile care au venit net ajustat de pânã la 600 de lei pe lunã. În medie, cei care se încãlzesc cu lemne vor primi câte 64 de lei pe lunã, în perioada rece, cei care se încãlzesc cu gaze 182 de lei pe lunã, cei care folosesc energia electricã 156 de lei, iar cei care sunt racordati la sistemul centralizat de distributie a energiei termice 178 de lei. Sumele sunt unele medii, fiecare beneficiar urmând sã fie ajutat în functie de venit si de pretul energiei din zona sa. Estimãrile Ministerului Muncii aratã cã vor beneficia de acest tip de ajutor circa 650.000 de familii si persoane singure, iar ajutorul mediu va creste cu 96% fatã de cel actual, de la 56 lei la 106 lei. Pentru acordarea venitului minim de incluziune, cererile, declaratiile, documentele se vor depune la primãria pe a cãrei razã teritorialã îsi au domiciliul titularii acestui drept.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.