spot_imgspot_img
4.8 C
Vaslui
19-apr.-2024

Miliarde de lei, fãcute pe spinarea bolnavilor din Bârlad

- Advertisement -

NESIMTIRE La spitalul bârlãdean nu sunt suficienti banii pentru salarii, dar se fac angajãri, arieratele sufocã spitalul care este public si are contractati un numãr mai mic de bolnavi decât deserveste anual, fiind spitalul cu cei mai multi bolnavi din judet, peste numãrul contractat cu CJAS Vaslui. O analizã de bun simt scoate la ivealã faptul cã milioane de euro ies anual din bugetul spitalului cãtre buzunarele nesimtite ale unor afaceristi bârlãdeni, fiind externalizate serviciile de pazã, bucãtãrie, spãlãtorie si imagisticã. Numai dacã privim pretul cu care se spalã lenjeriile la spitalul bârlãdean de cãtre o firmã particularã (6,47 lei/kg) fatã de 2,5 lei la spitalul judetean din Vaslui, putem sã ne gândim la cât de neavantajos este contractul încheiat de fostul manager, Viorel Petcu. Este de neînteles de ce actualul director Stefan Constantinciu nu renegociazã preturile aplicate de firmele care cãpuseazã bugetul spitalului si de ce face angajãri în conditiile în care circa 85% din bugetul alocat de CJAS Vaslui se duce pe salarii! Si nu mai spunem de iminenta retrogradare a spitalului bârlãdean, pentru cã nu a achizitionat nici acum un Computer Tomograf, toate cazurile necesitând aceastã investigatie mergând cãtre firma particularã Pro Life din Bârlad. Si nu sunt deloc putine. Una peste alta, externalizarea serviciilor a dat undã verde clientelei politice sã cãpuseze un spital aflat aproape în moarte clinicã.

Începutul anului acesta este unul nefast pentru Spitalul de Urgentã „Elena Beldiman” din Bârlad, care se luptã din greu sã nu intre în insolventã. În acelasi timp, auzim cã milioane de euro se scurg în buzunarele diversilor oameni de afaceri. Cãci spitalul bârlãdean nu achizitioneazã doar medicamente, reactivi si echipamente, ci si servicii de catering, de pazã sau, de ce nu?, de comunicare si de evaluare a sãnãtãtii. Un lider sindical din Vaslui aratã cã una dintre principalele cauze ale pierderilor financiare din spitalul bârlãdean o reprezintã externalizarea serviciilor administrative cãtre operatorii privati si are motive serioase sã o spunã, asa cum vom arãta în cele ce urmeazã. La Bârlad au fost externalizate serviciile de catering (bucãtãrie), spãlãtorie, imagisticã si pazã. Firma Media Class SRL, apartinând omului de afaceri Dan Dobrovolschi, asigurã serviciile de catering, adicã mâncarea bolnavilor, are de recuperat suma de peste un milion de dolari de la spital, el somând spitalul sã îi achite datoria, în conditiile în care spitalul nu are nicio posibilitate de a o achita. „Nici nu preluasem bine functia de manager si am fost somat de firma Media Class sã achit datoria de 1 milion de dolari, pe care o are spitalul cãtre ea. De unde sã achitãm? Nu avem o asemenea sumã”, ne-a spus managerul Stefan Constantinciu. Si asta în conditiile în care mâncarea bolnavilor este sub orice criticã, lucru spus de cadrele medicale din spital si de bolnavi. „Eu sunt în spital cu anumite boli cronice si am de luat sapte medicamente iar la prânz aveam în farfurie cinci pãstãi. Dacã nu mi-ar aduce mâncare de acasã nu as rezista cu mâncarea de aici”, ne-a spus un bãtrân de peste 70 de ani, internat la sectia Medicalã. Cât costã serviciile de catering nu am reusit sã aflãm, semn cã „secretul” nu-i apartine numai managerului spitalului, desi banii cu care sunt plãtite serviciile sunt publici!

Spãlarea lenjeriei, de 2,5 ori mai scumpã la Bârlad!

O altã firmã-cãpusã este cea care a preluat serviciul de spãlãtorie a spitalului bârlãdean, firmã care apartine unei angajate a omului de afaceri Dan Dobrovolschi. Acelasi lider de sindicat vasluian ne-a spus cã la Bârlad se spalã cu un cost aproape de trei ori mai mare ca la spitalele din Vaslui si Husi, unde kilogramul de rufe spãlate costã 2,5 lei. La spitalul din Bârlad costul este de 6,47 lei/kg de rufe spãlate! Cine a negociat asemenea pret dezastruos? „Eu nu am încheiat niciun contract cu firmele care au preluat serviciile externalizate. Contractele au fost reînnoite în 2012, ele fiind valabile pânã în 2016, exact pânã îmi termin si eu mandatul de manager. Sigur cã vom încerca sã renegociem pretul la kilogramul de rufe spãlate, care este întradevãr prea mare fatã de celelalte spitale din judet. Vina nu-mi apartine, asa am gãsit contractele fãcute de fostul manager”, s-a scuzat Stefan Constantinciu în fata unei evidente crase de cum se scurg banii publici în buzunarele celor care se pricep cum sã cãpuseze un sistem sanitar aflat la pãmânt din punct de vedere financiar. Nu mai vorbim de faptul cã spãlãtoria si bucãtãria, externalizate de ani buni, nu au avut contoare de energie electricã si gaz metan separate, multi ani dupã ce au preluat serviciile. Abia în 2009, în urma unui control al Curtii de Conturi si dupã ce managerul de atunci Dionisie Lefter a pus piciorul în prag, au catadicsit sã se separe prin contorizare individualã bucãtãria si spãlãtoria. Si încã o problemã ridicatã de liderul de sindicat vasluian: spãlãtoria din spitalul bârlãdean foloseste atât de mult clor încât lenjeriile se rup dupã douã – trei spãlãri, achizitionarea de material nou pentru lenjerii fiind si ea o cheltuialã enormã, pentru cã desi existã croitorie în spital, aceasta nu face fatã la cât de multe lenjerii se stricã de la spãlarea fãcutã de firma particularã în cauzã. Din nou apare pe firmament numele omului de afaceri Dan Dobrovolschi, desi acesta sustine cu tãrie cã spãlãtoria nu este a lui, ci a unei doamne Mihaela Nichifor, care doar întâmplãtor este contabil sef al firmei Media Class, firma de catering la acelasi spital, apartinând lui Dan Dobrovolschi.

Computerul Tomograf – piatra de moarã a spitalului

Si în aceastã problemã, arhicunoscutã de bârlãdeni, apare din nou numele omului de afaceri Dan Dobrovolschi. Vã reamintim cã, în ianuarie anul trecut, spitalul din Bârlad a fost la un pas de a fi retrogradat de minister (cu consecinta directã a desfiintãrii Compartimentului de Primiri Urgente si a pierderii mai multor locuri de muncã), principalul motiv fiind lipsa unui aparat computer tomograf. Potrivit presei locale, aparatul fusese achizitionat, a stat timp îndelungat împachetat si nefolosit, însã autoritãtile locale, în spetã primarul Constantin Constantinescu si deputatul Adrian Solomon, ambii PSD, nu si-au dat acordul pentru functionarea sa. Cam în acelasi timp, Dan Dobrovolschi, patronul Media Class, îsi deschidea singurul centru de imagisticã computerizatã din oras, spitalul directionând acum toate cazurile cãtre acest operator privat. Evident cã acelasi Dan Dobrovolschi precizeazã cã nici firma Pro Life, care detine CT ce este împrumutat spitalului bârlãdean, dar care tot ea face serviciile de imagisticã plãtite din acelasi buget al spitalului public, nu-i apartine. „Eu am demarat un proiect european, sunt acum în fazã avansatã cu o firmã de consultantã din Bucuresti care trimite în curând un proiectant, pentru ca sã obtin finantare sã refac complet corpurile A si B ale spitalului cu tot cu serviciul de imagisticã, asta implicând si achizitionarea unui CT, asa cã sper în curând sã renuntãm la serviciile acestei firme cu care lucrãm acum”, a spus Stefan Constantinciu, noul manager al spitalului bârlãdean.

Economii la sânge, dar si angajãri!

Liberalizarea pietei de energie electricã a fãcut ca la spitalul bârlãdean sã se reuseascã o scãdere a pretului cãtre E-ON, care imediat ce s-a vãzut chematã cu oferte la spital de cãtre noul manager, a venit cu o scãdere a pretului, chiar mai mic decât a celorlalti ofertanti. Astfel, dacã pânã anul trecut E-ON a practicat 235 lei/Mwt, în urma renegocierii pretului acesta a scãzut la 197 lei/Mwt, spitalul reusind astfel sã facã o economie de câteva miliarde de lei în acest an. „N-as putea sã vã spun exact suma, dar pot sã vã precizez cã a fost scãzut pretul cu 18%, asta însemnând sume importante economisite la plata energiei electrice. Acum suntem în faza de strângere de oferte de la câteva societãti care livreazã gaz metan, si mã refer la E-ON Gaz România, Gaz – Est Vaslui, SC Amarad SA Arad. Furnizorul nostru a fost pânã acum E-ON Gaz, care vine si el cu ofertã, dar vrem sã facem o licitatie pentru cã asa prevede legea, suma la gaz fiind mult mai mare decât cea de la energie electricã si acum suntem în stadiul conceperii caietului de sarcini. Licitatia va fi deschisã mai multor participanti si evident cã va fi câstigatã de cel care oferã cel mai mic pret”, a precizat managerul Constantinciu. Dacã la energie electricã si gaz metan managerul s-a priceput sã facã economii, nu acelasi lucru se întâmplã si în cazul cheltuielile salariale cãtre angajatii spitalului, cheltuieli care înseamnã 85% din bugetul lunar al spitalului negociat cu CJAS Vaslui (care este de aproximativ 35 de miliarde de lei vechi). De la începutul anului acesta s-au scos la concurs patru posturi de asistente medicale, unul de operator calcul, unul de economist, trei de infirmiere si unul de îngrijitor. Deci încã zece persoane angajate, pe lângã cei aproape 800 de salariati ai spitalulului. Unde este economia?

Arieratele spitalului, o piatrã de moarã

A doua problemã a spitalului, dupã cea cu firmele cãpusã care pe servicii destul de neconforme iau preturi de lux, este cea a arieratelor. Ca sã înteleagã toatã lumea ce sunt arieratele, vã spunem cã spitalul are încheiat un contract cu CJAS Vaslui pentru un anumit numãr de pacienti anual. Bugetul spitalului este încheiat pentru acel numãr de pacienti, sã zicem 35 000 anual. Cum spitalul din Bârlad deserveste si 28 de comune, deci peste 200 000 de persoane, evident cã numãrul de pacienti prevãzut anual este depãsit. În 2012 de exemplu, numãrul de pacienti peste cel contractat cu CJAS Vaslui a fost de 8000, în conditiile în care spitalul judetean a depãsit cu 5000 de pacienti, astfel dovedindu-se cã spitalul bârlãdean este cel mai mare din judet si are un buget dezastruos. Aceastã diferentã dintre numãrul de pacienti contractat si numãrul real de pacienti se numeste arierat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.